CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 37049|Reply: 81

[Pemandangan & Senibina] TUSCANY ROAD TRIP. PEMANDANGAN INDAH.

  [Copy link]
Post time 26-3-2017 06:06 PM | Show all posts |Read mode
Edited by bianglala at 9-1-2019 08:44 PM



Adakah Tuscany itu bandar? Italy terdiri daripada 20 wilayah dan Tuscany adalah satu daripada nya. Tuscany pula terdiri daripada 10 kumpulan pekan iaitu Florence, Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Pisa, Pistoia, Prato dan Siena. Wilayah Tuscany terletak di tengah Italy dengan keluasan 23,000 km persegi dengan penduduk 3.8 juta. Walaupun Tuscany dirujuk sebagai wilayah, ia umpama sebuah negeri dalam Italy. Florence adalah ibu negeri bagi wilayah Tuscany.

Tuscany terkenal dengan landskap dan pemandangan yang indah, kampung2 purba, bandar2 bersejarah, istana, gereja dan biara. Penghasilan utama adalah buah anggur untuk pengeluaran wain dan kawasan wain Tuscany yang terkenal ialah di daerah Chianti. Selain anggur, olive dan gandum adalah tanaman yang diusahakan juga.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:10 PM | Show all posts
Sejurus keluar dari car rental office berhampiran airport Peretola Florence, kami memulakan road-trip kami ke San Quirico d'Orcia, destinasi akhir hari pertama kami. Perjalanan akan melalui lebuhraya E35, SR222 & SR2. Lebuhraya E35 bermula dari Amsterdam hingga ke Rome. SR merujuk kepada 'Strada Regionale' atau jalan wilayah. Penggunaan E35 dikenakan tol manakala SR222 & SR2 tiada. Permanduan di atas lebuhraya Italy adalah left-hand drive. Lebuhraya E adalah dual carriageway manakala SR adalah single. Laluan SR tidak mempunyai banyak bahu jalan untuk berhenti bagi menikmati pemandangan desa yang indah lagi menakjubkan. Sayangnya, sebahagian pemandangan2 indah ini kita save dalam ingatan sajalah dan bukan dalam SD card.


Peta jalanan kami untuk hari pertama jelajah Tuscany.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:13 PM | Show all posts

Pemandangan Farmhouse dari SR222 . Lokasi: La Presura.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:14 PM | Show all posts

Farmhouse dalam kebun anggur. Lokasi: Chiocchio

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:14 PM | Show all posts

Entrance ke Castello Vicchiomaggio, hotel mewah dengan infinity pool. Lokasi: Le Bolle.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:15 PM | Show all posts

Ladang anggur. Lokasi: Le Bolle.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:16 PM | Show all posts

Fattoria Montagliari adalah sebuah ladang kecil family owned yang menghasilkan wain jenama sendiri. Lokasi: Greve in Chianti.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:16 PM | Show all posts

Permandangan dari atas bukit menghadap kawasan bersebelahan Fattoria Montagliari. Lokasi: Greve in Chianti.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:17 PM | Show all posts

Ladang anggur di tepi lereng bukit. Lokasi: Panzano.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:17 PM | Show all posts

Ladang Anggur di tepi jalan. Lokasi: Panzano.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:18 PM | Show all posts

Laluan ke kampong atas bukit melalui ladang anggur. Lokasi: Panzano.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:19 PM | Show all posts

Pokok2 olive tepi jalan. Lokasi tidak dikenalpasti.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:19 PM | Show all posts

Pokok2 olive tepi jalan. Lokasi tidak dikenalpasti.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:20 PM | Show all posts

Ini adalah pokok2 Cypress bersebelahan SR2 selepas jembatan, 4km sebelum bandar San Quirico d'Orcia. Satu2 nya photo-spot yang favorite.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 06:23 PM | Show all posts
Kami tidak mempunyai jadual perjalanan khusus bagi road-trip ini, tapi hanya untuk memandu dan menikmati pemandangan Tuscany seperti mana yang telah kami lihat di TV, magazine dan internet. Sememangnya melawat Tuscany pada musim berlainan, kita akan melihat pemandangan yang berbeza. Pada pertengahan April, Tuscany sudah menghijau dan cuaca masih dingin. Pokok2 dan tumbuhan lain baru mula berdaun kembali. Kami mula memandu keluar Florence pukul 10:30 dan tiba di hotel 'Il Garibaldi' di San Quirico d'Orcia pada 16:40 selepas beberapa kali berhenti untuk mengambil gambar dan menikmati keindahan Tuscany walaupun perjalanan hanya 130km.

/... bersambung

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2017 08:02 PM | Show all posts
transporter replied at 26-3-2017 06:23 PM
Kami tidak mempunyai jadual perjalanan khusus bagi road-trip ini, tapi hanya untuk memandu dan menik ...

kiranya sekarang ni bulan Mac / April ...suasana kat sana tengah menghijau la ya.. sebab spring.. tahun bila road trip Tuscany ni? mungkin musim luruh lagi lawa(?).

speed limit berapa kat sana. seronok drive santai-santai sambil tengok pemandangan macam ni.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2017 10:30 PM | Show all posts
bianglala replied at 26-3-2017 08:02 PM
kiranya sekarang ni bulan Mac / April ...suasana kat sana tengah menghijau la ya.. sebab spring..  ...

Road trip kami tahun 2016 pertenggahan bulan April. Cuaca pada lewat petang & malam amat dingin. Pokok2 & tumbuhan baru menghijau selepas winter. Grape harvesting bermula pada autumn & mungkin this is the best time to visit Tuscany. Speed limit di jalan daerah 50-70km/j & banyak camera speed trap. Di bandar2 utama pula, ada implement ZTL atau 'no entry zone' bagi kenderaan persendirian. Notis ZTL selalu nya hanya pada permulaan jalan berkenaan. Anda masuk, memang dah tak boleh gostan sebab one-way, di jamin kena fine. Kena study jalan2 ZTL ni di Google map sebelum pegi sana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2017 11:37 AM | Show all posts
canteknyaaaaaaaaa....

one fine day.......................................
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2017 02:01 PM | Show all posts

SR222 - regional road yang tidak lebar dan jarang ada bahu jalan.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2017 02:13 PM | Show all posts

Hotel kami di San Quirico d'Orcia, 'Il Garibaldi' yang terletak belakang petrol pump. Nampak tak semenggah, bilik OK, bersih & comfortable. Tapi dia punya wi-fi is the best kami experienced so far till now. Strong, fast & stable. NEVER, ever has hotels in big cities macam London, Paris, Prague dll, dia punya wi-fi as good as 'Il Garibaldi'. **** Empat ha.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Gambar & Video



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 07:11 PM GMT+8 , Processed in 0.116402 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list