CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 8772|Reply: 66

ibu tiri perangai tak matang.tolong ape perlu buat??

[Copy link]
Post time 21-3-2017 01:09 PM | Show all posts |Read mode
salam semua .aku dlu ade post kish mak tiri jugak,kadang bile baca post dlu macam tak percaya aku yang tulis

kisahnye gini mak tiri aku ni anak dara n ank bongsu,tapi fizikal agak besar dah nampk seusia abah aku.mak tiri(MT) umur 30-an,abah aku 60an.

kisahnye MT aku ni jenis perngai takleh tegur,kalau dengan abah aku tu kena tegur habisla dia pecah kan pinggan la,cawan la.baling kerusi la.tu kalau berdua.klu ade kami semua dia tak buat macam tu,sebb kitaorg kadang bahasa kan dia balik.

perngai dia pemlas ,tpi dia tk suka orang cakap dia malas.pandai pulak marah .da 10tahun abah aku kawin ngn dia,tapi tk pernh mop lantai,ruang tamu tak pernh sapu.alasan semput.

aku nak mnta tips la macam mana nak layan orang macam ni bgi dia faham ,dia jenis yang suka salah faham ape orang cakap.mean kena ulang explain 2 3 kli bru faham.paling jengkel kite tegur tu esok lusa buat lagi,jenis tak makan saman.pastu balik2 ngadu kt abang dia,ape kitorg buat kt dia lagi2 pasal abah aku.so macam mana nak settle orang macam ni?


salah satu benda kite tegur conth la da bgthu kalau masak tu siap awal2 bukn time nak mkn time tu nak masak,sekli je dengar lepas tu esok buat lg.sebb bila nak masak bahan semua beku(bahan basah ayam,ikan),jadi amik masa nk tgu semua lembut nak masak.

lepas tu boros,kena tegur nangis2 marah protes ngadu,lepas tu esk lusa buat lagi(perngai tak matang),kalau dia call family dia mengadu kemain kuat bercakap nak bg org dengar,menyampah rasanya.

sorry kalau tread da ade boleh buang post ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2017 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Padan muke abah kamu cubele sblm Ni pikir pjg cari org lebih kurang umur
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 01:33 PM | Show all posts
sapa suruh kawin budak muda..
orang tu enjoy pun belum puas..
fikiran pun tak matang..
klu nak bini matang, cari la umur lebih kurang..
beza 10 tahun pun ok lagi la..
suruh la bapak ko ceraikan mak tiri..
cari mak tiri baru jah
kalau nak yang rajin pandai kemas masak, hire bibik..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Suruh je bapak ko ceraikn die...dh rupa bela bewak
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Agaknye kalau abah kamu sakit x boleh bgn tt mau ke dia jage mkn pakai abah kamu
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 02:09 PM | Show all posts
talak 10 je kt dia tt.. kalau tak cukup kaka tambah lagi talak
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-3-2017 02:25 PM | Show all posts
la..dia tak masak...tak kemas rumah...bukan dosa pun...isteri buat semua tu atas ihsan dia pada suami...adat melayu aje perempuan kena buat serba serbi kat rumah.....tugas dia layan abah kamu jek...

korang nak suh buat kerja rumah semua amik bibiklah...

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 02:28 PM | Show all posts
sebu1 replied at 21-3-2017 01:15 PM
Padan muke abah kamu cubele sblm Ni pikir pjg cari org lebih kurang umur

Eleh hang Kawen laki hang umur jarak berapa jauh??? Hang 26, Dia 57.......mula mula ok lagik...sekarang apa jadik??? Siap boleh tongOng jerk dia tengok  hang KeliLing board maki carutkan orang lain.....advantage atau disadvantage??? Tak boleh nak buat apa lagi dia .....banyak cakap hang tolak jerk Dia dari kerusi  rodanya over the stairs...mampos dia........tell me...ini contoh aja tau...jangan hang angry bird pulop....




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2017 02:29 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-3-2017 02:09 PM
talak 10 je kt dia tt.. kalau tak cukup kaka tambah lagi talak

Hang Ada charge fees Tak????


Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sebu1 replied at 21-3-2017 01:15 PM
Padan muke abah kamu cubele sblm Ni pikir pjg cari org lebih kurang umur

Aku pun nk kata benda sama tp x sampai hati
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 21-3-2017 02:09 PM
talak 10 je kt dia tt.. kalau tak cukup kaka tambah lagi talak

Amboi kaka...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2017 03:06 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 21-3-2017 01:33 PM
sapa suruh kawin budak muda..
orang tu enjoy pun belum puas..
fikiran pun tak matang..

dlu jaga cucu ade alasan semua tk sempt.sekrg duduk rumah sorg pun masih sama(abah ai keje).
duk rumah sorang tak masak,semua nak makan luar.abah ai tk suke makan luar.bila surh masak,MT masak goreng telor je,ingt bg cucu makan ke.da la abah ai seharian kerja penat.pinggan bertimbun tak basuh.padahal duk sorang je.

da tua2 nak cerai tak manis pulak untk abah ai.hadap ajela
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 03:08 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 21-3-2017 02:51 PM
Aku pun nk kata benda sama tp x sampai hati

Tapi hang dgn first husbond ok jk per Kan makcikKGB???? Hang then was what???? 19, dan dia 59??? Dua tahun Kawen hang stressed him up...Dia Keok ........harta semua hang dapat Balun...sekarang siapa senang??? Setakat Dua tahun jerk hang mengerah keringat Kan?????




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2017 03:09 PM | Show all posts
sebu1 replied at 21-3-2017 01:53 PM
Agaknye kalau abah kamu sakit x boleh bgn tt mau ke dia jage mkn pakai abah kamu

belum pernah abah ai sakit,cuma demam biasa je.sebb MT yg ade sakit.dia suka makan makann ringan ,coklat n manis2,abah ai selalu tegur marh.yela kang sakit abah ai gak susah.tpi jenis tknk dengr cakap.ai harap abah ai sentiasa sihat,biar la sakit biasa2 jangn terlantar sebb tkut  MT tiri tu tak boleh handle n jaga.moga abah ai diberi kesihatan yang baik berpanjangan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2017 03:14 PM | Show all posts
seri_mawr replied at 21-3-2017 02:25 PM
la..dia tak masak...tak kemas rumah...bukan dosa pun...isteri buat semua tu atas ihsan dia pada suam ...

betul tu bukn tugas sebagai seorg isteri.tp tugas tu pun untk sama2 ringankan beban.abah ai yg byk buat kerja dari MT.

tapi abah ai kerja.pg n tengahari hari2 makan beli kedai.dia minta malam masak simple untk dia je,bukn susah tapi MT asik cakap makan luar jela,boring nak masak,boring duk rumah,tak thu nak masak ape.abah ai surh mask sikit untk dua org sebb tknk bazir,kadang dia masak banyak,bila takde orang makan dia bsing bazir tapi dia yang tak reti bajet masak.

abah ai minta dia jimat jangan boros.tp bila keluar tangan penuh makann ringan.bayangkan perngai orang gemok yang penuh tangan macam2 makann ha camtula MT.dia tknak makan nasi kunun tkut gemok tapi maknn ringan ganti nasi.kau rasa
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
maaaanakautau replied at 21-3-2017 03:08 PM
Tapi hang dgn first husbond ok jk per Kan makcikKGB???? Hang then was what???? 19, dan dia 59??? D ...

Begitu terkesan hatimu manak..smpai gigih kau ngekor aku ke thred lain. Sesungguhnya kata2 yg kau hamburkan ke aku tu semua nya pitenoh manak pitenohhhh aku x minat sosej expired manak.jgn samakan aku ngan kau yg minat apam x gebu.
Nk maki aku gohead gostan manak..
Tt..soh abah kau ceraikan je bini dia.dok diam2 xpayah nk kawen lagi dah..jgn jd mcm manak ni.terkuali layu ditasik madu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2017 03:17 PM | Show all posts
buluhbetung replied at 21-3-2017 03:06 PM
dlu jaga cucu ade alasan semua tk sempt.sekrg duduk rumah sorg pun masih sama(abah ai keje).
duk  ...


sebagai suami, abah awak kena la tegur dan bentuk MT awak..
kat sini clearly silap abah awak yang tak mampu bentuk isteri..
apakah dulu masa baru kawin ditimang dimanja sampai jadi lemak?
maklum la masa kawin dulu bini muda remaja kan..
so sekarang kena la tanggung sakit sebab bini lemak..
kalau nak fikir manis masin masam, then tak perlu la abah awak komplen..
telan je la sikap isteri..
kalau awak dan adik beradik kesian kat abah, then you all la kena amik peranan tegur MT..
or nasihat abah awak supaya tegur MT tu..
anyway, sy pun wonder..
esok abah awak dah sakit terbaring, nak ke MT tu bela?



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2017 03:17 PM | Show all posts
mokcikKSKB replied at 21-3-2017 02:51 PM
Aku pun nk kata benda sama tp x sampai hati

orang jodohkan.luaran nampk matang,tak sangka da lepas kawin perngai budak2(selalu camtula da kawin semua baru nampak)
kalau korg tengok sendri pun nampk pasangan yang matang di usia mereka.tp sekrang ape2 nk ngis,nak protes,pecahkan pinggan la cawan la.tension betul orang camni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2017 03:21 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 21-3-2017 03:17 PM
sebagai suami, abah awak kena la tegur dan bentuk MT awak..
kat sini clearly silap abah awak ya ...

tq atas nasihat.

da banyak kali abah ai tegur MT tu.abah ai warga emas thu jela tahap bebelan org tua nisebab MT cakap tak tahan dengr abah ai mbebel.

bila abah ai tegur perangai dia tu dia protes,dia nangis,dia ngadu kat abang dia.

pkcik MT ade pandi berubat.dlu ai selalu fikir kenapa abah ai macam takut bini.ai ingt MT ade buat something.sebb bila berdua abah ai selalu ikut cakap dia.tpi kalau kami semua ade,abah ai nmpk meleting.tp tk thula kan.moga yang baik2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 03:23 PM | Show all posts
buluhbetung replied at 21-3-2017 03:17 PM
orang jodohkan.luaran nampk matang,tak sangka da lepas kawin perngai budak2(selalu camtula da kawi ...

aku rasa mak tiri ko tgh membentak 'melepas perasaan' tu...

maybe dia rs kehidupan lepas berkahwin dia tak sama dgn pengalaman kawan2 dia
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2023 04:28 AM GMT+8 , Processed in 0.106465 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list