CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3740|Reply: 21

Netizen Kagum Budak 12 Tahun Buka Pet Hostel

[Copy link]
Post time 11-10-2016 06:09 PM | Show all posts |Read mode


Kredit Foto: FB Intan Norzalehan


Kebanyakan budak seawal usia 12 tahun hanya akan memikirkan benda yang menyeronokkan macam main 'video games', melayari internet, dan habiskan masa tengok TV.


Namun bukan bagi dua orang kanak-kanak ini kerana mereka sangat istimewa dan boleh dipanggil sebagai 'business-minded'.


Kisah ini dikongsi oleh Intan Nurzalehan di laman Facebook kerana berasa sangat kagum apabila dua kanak-kanak ini datang hendak menyewa kedai miliknya untuk membuka sebuah 'pet hostel'.


"Saya sangat terharu sebab budak-budak ni datang untuk buka 'pet hostel', bila tanya siap ada 'paperwork', 'pet tender', dah dah ada 'share partner' seramai 4 orang."
Kredit Foto: FB Intan Norzalehan


Ditanya mengenai persekolahan, mereka mengatakan ianya tidak akan menjadi masalah kerana akan membuat giliran untuk menjaga kucing-kucing tersebut.


Tambah menarik, masing-masing ada telefon bimbit tapi langsung tiada aplikasi 'game' di dalamnya sebaliknya selalu digunakan untuk cari maklumat mengenai 'pet hostel'.


"Bila tanya mengenai duit, mereka jawab gunakan duit belanja sekolah dan tidak akan guna banyak elektrik dan air."


Antara komen positif netizen:


Kredit Foto: FB Intan Norzalehan


Cerita begini sepatutnya menjadi contoh dan inspirasi kepada generasi muda di luar sana. Kecil-kecil lagi sudah punyai cita-cita besar.


Bukan itu sahaja, keprihatinan dan kasih sayang mereka terhadap binatang juga boleh dijadikan sebagai suri teladan. -CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2016 06:27 PM | Show all posts
Kagum jugaklah...budak2 skrg makin advance
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Bijak2...Aunty tumpang bangga
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Kagum dengan semangat diorang. Selamat berjaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagusla kecil2 dah pandai berdikari
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
hakak doakn korang berjaya ye hadek2. nnt leh lah hakak boarding anak bulus hakak kt pet hostel hadek2 nnt
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Budak budak sekarang advance. Tapi ni contoh yang baik la. Biasa dengar advance tang lain je.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
DeeHanania replied at 11-10-2016 06:31 PM
Bijak2...Aunty tumpang bangga

#sohaibewak
#silasorokmuka
#mangkukjamban
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2016 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Berita2 mcm ni la bagus untuk diviral & dikongsi.. agar dpt buka minda anak2 muda kita.. bukannya viral kisah2 mengarut like gadis byk follower make up sekati fefeling cantik 24/7 keje upload gbr je. Jejaka banyak follower konon bf terhebat. Haish.. bgus adik2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus..kecik2 dah di ajar pasal tanggung jawab..
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Syabas utk adik2 ni coz punyai wawasan hidup
The best part pasal kanak2  ini yg buat aku kagum ialah 'paperwork' & 'pet tender'
yg mana org dewasa belum tentu ada yg boleh buat & berfikiran seperti depa
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Lulus tak sewa kedai?
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 10:43 PM | Show all posts
Bagus kecik2 dah minat niaga semoga jadi usahawan berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2016 11:57 PM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!


Nikmati bonus deposit anda dialu-alukan pada deposit pertama, kedua dan ketiga anda sehingga 254% sekarang !!!




Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 07:24 AM | Show all posts
Hey bro! Hi kawan2!!
Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!


Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 09:00 AM | Show all posts
bagusnya korang ni dik.. jgn lupa study elok2 ye.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2016 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Hai bro!!!
Hari2 iklan kaya bilalah nak kaya
Naka kaya kwna lah usaha mcm budak2 tu. Setakat iklan ni hari2 miskin jualah nampaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2016 11:19 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 12-10-2016 07:24 AM
Hey bro! Hi kawan2!!
Hari2 miskin, bila la nak kaya!!!

stress
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2016 07:21 AM | Show all posts
good jobs dikkk...iols salute dg uolss semua..cite2 mcm neh la patutnye dihighligt..ni x...xhbs2 berita nasi lemak anak dara tu..smpi meluat iolss...sdh2 budak yg jual nasil lemak tu jd hencapan netizen
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2016 09:02 AM | Show all posts
bagusnya kecik2 dah ada fikir pasal bisness
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 06:47 AM GMT+8 , Processed in 0.129179 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list