CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 2409|Reply: 15

Perlukan support

 Close [Copy link]
Post time 27-7-2016 09:40 AM | Show all posts |Read mode
assalammualaikum

tak tahu nak luahkan sapa...so aku memilih luahkan kat sini

aku ni baru brniaga telur.. mula2 tu rasa mcm susah sgt...
sebab aku ni ada masalah komunikasi dengan orang...
tapi aku cekalkan juga sebab nak rezeki lebih demi keluarga..

hari ahad tu aku wat first time aku wat delivery dgn suami aku...
ntah apa yang dia "angin" tiba- tiba dia boleh corner baring...
kebanyakan telur tu pecah... mmg menitik lah air mata...
sebab aku rasa apa yang aku buat tak dihargai...

yg parents aku pun..juz bapa tiri aku jer yg amik tahu tanya...
carikan customer sikit2..
mak aku langsung x nk support.
adik aku yang jual nasi lemak mak aku support kaw2 siap temankan gi buat lesen tempat berniaga pakai nama mak aku
tapi bila part aku...mcm xde apa2 jer... juz ckp nnti jgn lupa hulur kat mak sikit...selamat mak...
adik aku yang jual nasi lemak siap ckp...aku tak guna telur jenis ni...
mcm semalam aku susun telur...boleh adik aku ckp...
aku beli telur kat nsk 15 papan.. dgn ayat riaknya....geram aku
kalau ko tak nak beli dgn aku ..jgnlah ckp mcm tue...buat sakit hati jer...

kuarga aku x mcm kuarga ipar aku... mak mertua dgn adik ipar support siap carikan customer...
tue aku lg senang aku story apa2 dgn mak mertua aku...adik ipar aku...





Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 27-7-2016 10:13 AM | Show all posts
so apa pendapat yang u nak dari forumer?
kalau sekadar luahan, sila pergi ke thread luahan sedia ada..
jika tak nak tanya apa-apa pendapat, sy close thread ni..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
So apa masalah kau dek?beniaga mmg susah...xpelah susah memula..nnati dah establish insyaAllah senang.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 10:48 AM | Show all posts
Edited by tiramisuu at 27-7-2016 10:49 AM

tak faham kenapa bila famili tak cari customer, nak terasa..sefahaman aku, berniaga semua atas tanggungjwb kita la,kena la usaha sendiri part marketing dan ke hulu ke hilir, bisnes untung nak sendiri tapi part marketing nak pass pass org atas alasan kita tak reti

- masalah telur pecah- usahala bungkus kemas2 sbb kemungkinan banyak lagi trip konar baring
- adik cakap tak guna telur ni- kenapa? apa masalah telur? ko kena ingt, dia end user..so kalau komen dia membina, amik yg positif..tukang masak kekdg tau kenapa diorg tak guna bahan2 tertentu
- masalah komunikasi- amik la peluang ni sebagai part of learning..cakap je simple2,tak perlu ramah tamah kalau tak biasa lagi


ko better follow Fb Puan Ainon..banyak tips dia buat utk org berniaga..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2016 11:10 AM | Show all posts
Edited by Lembaga at 27-7-2016 11:11 AM
tiramisuu replied at 27-7-2016 10:48 AM
tak faham kenapa bila famili tak cari customer, nak terasa..sefahaman aku, berniaga semua atas tangg ...

bkn minta carikan customer... juz minta supportive...x nak negativebg peluang..jgn condem...
dgn soalan boleh jalan ke jual telur... byk ke dapat sale..brapa dapat komisen..

adik aku mmg jenis mcm tue..aku jual apa dia takkan beli.

sanggup dia beli dgn org lain... biarlah mahal dr yg aku jual..
asalkan dia tak beli dgn aku

nnti nak follow puan ainon punye fb...insyallah semoga aku berjaya

cabaran org berniaga katakan...



Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 27-7-2016 10:48 AM
tak faham kenapa bila famili tak cari customer, nak terasa..sefahaman aku, berniaga semua atas tangg ...

bagus nya komen uols..realistik sangat, setuju dengan semua point uols
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 11:23 AM | Show all posts
Edited by tiramisuu at 27-7-2016 11:26 AM
Lembaga replied at 27-7-2016 11:10 AM
bkn minta carikan customer... juz minta supportive...x nak negativebg peluang..jgn condem...
dgn ...

yg parents aku pun..juz bapa tiri aku jer yg amik tahu tanya...
carikan customer sikit2..


mak mertua dgn adik ipar support siap carikan customer...



bila down, kena cari aura positif, so kalau down, baca la fb Puan Ainon..berniaga ni untung belum tentu, rugi memang ada..tapi yg penting, pengalaman tu mahal..kalau suami dan famili kurang support, ko kena cari org berniaga yg dah berjaya dlm kawasan ko..belajar dr diorg, belajar tgk peniaga telur yg lain yg dah berjaya..bila dapat komen negatif, jangan tgk pada org, tgk pada komen..cuba ko tanya, kenapa dgn telur saya? apa masalah? kekdg enemy ni akan bagi pendapat yg betul walaupun pahit kita terima..kalau jwpn memang bukan fakta, jalan terus, pokus bende lain..kalau soklan2 psl sale apa itu ko taksure, ko jawab pendek2 je..proof by action je, nanti dia tgk berjaya dia diam la..

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 11:36 AM | Show all posts
MeghanK replied at 27-7-2016 11:12 AM
bagus nya komen uols..realistik sangat, setuju dengan semua point uols

aku follow Fb Zaidi Ismail, pakar kewangan, dia lebih pokus solution daripada masalah..kalau dia tunjuk masalah org banyak loan, komen2 byk nyibuk duk tanya kenapa buat loan itu ini( biasa la org melayu suka kepochi, aku pun), tapi mindset dia lebih kpd perkara lepas tu biar, pokus masa depan dan semua masalah boleh settle

so dari situ boleh apply, Punca, Masalah, Solution..kita biasa stress sbb kita tak pokus solution, stress masalah je..once dah ada pelan tindakan walaupun tak buat, stress boleh la kurang..kena senaraikan setiap masalah dan tindakan.huhu

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 27-7-2016 12:21 PM | Show all posts
As Salam...

nak berniaga..kena usaha sendiri..jgn nak mengharapkan org lain..samada dari segi sokongan moral atau bantuan pemasaran atau bantuan kewangan...

sbb bila kita mengharapkan sesuatu....bila kita tak dpt...kita akan down..sedih..so mcm mana nak cekal....cam ne nak berjaya...yg penting ko mampu memberi motivasi kpd diri sendiri..

keluarga terdekat..lg la...mmg kebykan tak percaya kebolehan kita....tak tau kenapa...?? may be sbb ego..jeles..atau tak nak kita lebih baik dari diorg kot...

bila org komen...kaji komen tu guna akal..bukan guna perasaan...kalau betul..dan boleh improve...improvekan...kalau just komen membunuh semangat..dan tak membina..abaikan je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 02:25 PM | Show all posts
biasa lah..
berniaga memang susah, sbb tu u kena usaha
bukan harap orang keliling

dah nama pun bisnes u
so jgn harapkan org tp usaha sendiri..
luaskan target people u, dah femly xnak beli dr u cari org lain
dlm masa yg sama tgok balik diri u, ape kurang u..

awal2 ni memang la susah,
learning process, apa pun mula2 memang susah
kann

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 02:59 PM | Show all posts
Terus berusaha sahaja. Untuk memulakan langkah pertama serta mewujud dan memajukan sesuatu yang tiada amat sukar.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 05:15 PM | Show all posts
tt,

kalau you sedara ngan i mau you terasa sangat sangat. i wont do business with family. ever never. biar pun beli barang or jual barang. kalau ada tak puas hati, nanti jadi macam you lah. business ni mana ada terasa hati kecik hati. itu namanya business. sebab tu adik beradik bergaduh sedara mara bergaduh parents bergaduh. business mana ada kesian kesian tolong tolong, itu charity namanya. kalau mentaliti tu tak boleh nak professional, rentikanlah berbusiness. buat jiwa stress menangis hubungan kekeluarga berterabur just kerana business. lebih eloklah makan gaji.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt....kau nk meniaga blh...tapi tgok lah brg yg kau nk jual tu....profit margin mcmana....

Setau aku...jual telur,  profit margin tu kecikkkk sgt....sebijik telur kau cuma dpt untung 1-2sen je....klu sebijik telur yg pecah, berapa bijik kau nk kena jual nk cover balik kos telur yg pecah tu....salah gaya kerja yg kau buat tu sia-sia je sbb kos penat, duit minyak & masa tu nk kena kira jugak....sbb tu lah hb kau konar baring sbb dia geram...nasib baik dia konar baring je...klu aku, aku suruh je kau pikul telur tu hantar sendiri kat kastemer.....dah lah untung 1 sen sebijik...nak buat delivery lagi....

Aku ada kenal kakak yg meniaga telur...dia cite kat aku, dia pernah menangis dlm hujan bawak telur dari satu gerai burger ke satu gerai burger kat chokit tu sbb telur dia bykkk lagi tak laku.  Nanti busuk pulak....m
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Sambil dia cite tu...dia nangis tau ingtkn kisah dia wlupun dia dah kaya skrg....dia kata masa tu lah hidup psling hazab dia rasa....dia kaya pun bkn dgn jual telur....

Pd pendapat aku...klu kau nk meniaga, kau buat kuih kat rumah....buat kuih koci pastu upload kat wassap group...sapa nk  order utk esok...kuih koci pulut hitam,;sepeket 10biji rm6...

Aku tgok kat wassap group aku join tu...satu hari dia jual beratus bijik..kekdg tak cukup....kuih koci blh buat frozen jugak.....
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2016 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Pilih lah product yg tak mrnyusahkn kita...bkn main taram je, pastu kata aku dah usaha,;dah doa & bertawskal....tapi knp gagal jugak....

Skrg org meniaga prefer beli telur kat nsk sbb harga murah....lg pun setakat telur untuk mkn sendiri baik org beli kt giant je  wlupun mahal 5 nam puloh sen...sbb dah tentu sopping kat situ....

Tak yah lah kau nk sentap dgn laki kau, dgn adik badik kau....klu kau jd dorang pun mgkin kau akn buat perkara yg sama....baik kau pikir apa kuih yg kau nk buat jual online....skrg tgah hot kuih nona manissss....gi bljar buat....pastu promote kat wassap group....lebih berpekdah dari jadikn wassap group tu tempat sindir menyindir...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2016 09:25 AM | Show all posts
terima kasih atas nasihat semua..

sebenarnya nak buat luahan rasa...
insyalalh aku akan amik semua pesanan uollss

terima kasih sekali lagi
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:16 PM GMT+8 , Processed in 0.094200 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list