View: 3771|Reply: 18
|
Cuaca Panas, Resipi Tau Fu Fah Dapat Ribuan ‘Shares’
[Copy link]
|
|
DALAM keadaan cuaca panas melampau sekarang, dapat menikmati Tau Fu Fah sejuk pastinya memberi kepuasan dan kenikmatan tidak terhingga.
Biasanya, sesiapa yang ingin menikmati Tau Fu Fah memilih untuk pergi mendapatkan juadah pencuci mulut ini di pasar malam ataupun di gerai-gerai tepi jalan berbanding membuatnya sendiri dirumah.
Ini kerana ramai yang berpendapat pembuatannya agak rumit dan memakan masa lama kerana perlu merendam kacang soya dan lain-lain.
Bagaimanapun, seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Fida Fyda telah berkongsikan cara mudah membuat Tau Fu Fah di rumah iaitu dengan hanya menggunakan air kotak soya dan agar-agar.
Resipi pembuatan Tau Fu Fah ini telah menarik perhatian netizen khususnya kaum hawa hinggakan ianya mendapat lebih daripada 2,700 shares di Facebook.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
2 Kotak Air Soya
1 Paket Agar-agar bertali
1 Cawan Air
1 Ketul Gula Melaka
Cara-caranya:
1. Masak agar-agar bersama secawan air
2. Apabila agar-agar telah hancur, masukkan dua kotak air soya
3. Masak beberapa minit dan tutup api
4. Tapis air rebusan soya dan agar-agar sebelum masukkan dalam bekas
5. Sejukkan air rebusan tersebut selama 30 minit
6. Apabila air rebusan itu telah keras boleh dihidang bersama air gula melaka atau air gula.
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Kiranya agar-agar soya campur air gula lah ni...Sama ke rasanya dengan tau fufah yg ori tu?? |
|
|
|
|
|
|
|
air soya pun dah manis..
nak letak lagi air gula?? |
|
|
|
|
|
|
|
Apsal tau fu fah ade yg jenis tak brpa lembut ye? Mkn dessert kt restoran mknn korea ade buh tau fu fah gak dlm dessert tu alahai lembutnyaaa.. Cair dimulut gituhh. |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya dapat makan tau fu fah masa musim panas cam sekarang ni. Apa pun lebih suka yang dibuat secara asli boleh kawal kadar kemanisannya dan boleh pilih nak gula putih atau gula melaka. Kalau yang segera ni mesti manis sangat rasanya. |
|
|
|
|
|
|
|
Taufufah ni memangg manisss |
|
|
|
|
|
|
|
Resipi yang dah sah2 tak sedap. Tengok pun tahu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Tau fu fah cina buat sedap,wangi Dan cair dimulut.nyum2 |
|
|
|
|
|
|
|
my peverettttt! |
|
|
|
|
|
|
|
dari buat tau fu fah..baik buat agar2 putih susu ..bila dah beka siram dgn buah2 campo yg dlm tin tu..rasanya tau fu fah ni sedap kalau cina jual |
|
|
|
|
|
|
|
ermm sedih pulak hakak baca pasal makanan ni sbb apa tau hakak sedih sebab ianya makanan kegemaran arwah mak hakak. |
|
|
|
|
|
|
|
ikut logik 1 paket agar2 mesti terlalu keras... kalau aku buat selalu separuh jer baru la lembut...
resipi yg sama boleh guna untuk susu campur perasa nanti jd dadih...
tp lebih elok guna agar2 serbuk dlm sesudu jer |
|
|
|
|
|
|
|
sejenis makanan yang baru saya buat 2x....agar2...huhuhu buat xdpt smbutan anak2
bwk g opis diorang kata sedap n jadi...tp sedih bila ank2 xfevret...malas nk buat lg |
|
|
|
|
|
|
|
agar2 susu...ada belang2 koko sket...puding roti pon ada buat jugak...
haha...tp anak semua jenis xsuka makan benda2 gitu...klau kek laju la memasing ...
bru nak try tau fu fah ni...tp ada kata xbes plak
|
|
|
|
|
|
|
|
u kena bljr wat kek la gitu. dh tu yg anak2 u suker
|
|
|
|
|
|
|
|
yummyyyyy
tau foo fa mmg sedap |
|
|
|
|
|
|
| |
|