View: 27349|Reply: 1994
|
[Negeri Sembilan]
Rumah Borak/Meroyan N9 #38
[Copy link]
|
|
kita mulakan dgn resepi |
|
|
|
|
|
|
|
AYAM GORENG HALIA
Bahan-bahan:-
-Ayam potong kecil2,kunyit garamkan dan goreng.
-bawang besar dihiris.
-bawang putih dihiris.
-cili kering potong2.
-halia hiris2. Lagi banyak lagi sedap.
-kacang panjang(optional)
-lobak merah(optional)
-kicap manis abc.
-sos tiram.
-serbuk perasa maggi.
Gunakan minyak lebihan goreng ayam tadi dan gorengkan bawang besar bawang putih cili kering juga halia. Masukkan ayam yg dah digorengkan. Kacau. Masukkan kicap abc dan sos tiram. Kacau sebati. Masukkan kacang panjang dan lobak merah. Last sekali masukkan serbuk perasa maggi. Kacau kejap dan tutup api.
|
|
|
|
|
|
|
|
AYAM PERCIK PANTAI TIMUR
Bahan-Bahan
1 ekor ayam - dipotong 4 bahagian
Bahan Perap
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
garam secukup rasa
Bahan kuah
10 ulas bawang merah*
2 senduk cili kisar
2 kotak santan pekat
1 batang serai*
1 inci halia*
2 batang serai diketuk
1 sudu kecil halba
garam secukupnya
gula secukupnya
1/4 keping asam keping - letak sekejap sahaja dan dikeluarkan takut terlebih masam
Cara-caranya
Kisar bahan perap tadi sehingga kemudian perap ayam pada bahan tersebut selama 30 minit.
Kemudian bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus @ rebus dahulu sebelum dibakar.
Sementara ayam dibakar siapkan kuah dengan cara kisar semua bertanda * tadi kemudian masak di dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masukkan serai diketuk,halba,santan dan asam keping.
Apabila kuah sudah pekat masukan garam dan gula secukup rasa.
Kemudian bila ayam sudah nampak garing lumur dengan bahan kuah tadi dan bakar seketika.
Untuk pastikan kuah meresap ke dalam daging ayam, terbalikan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang-ulang di kedua-dua belah ayam.
Akhir sekali, bila ayam sudah nampak berwarna cantik bolehlah diangkat.
|
|
|
|
|
|
|
|
UDANG BUTTERMILK
Bahan-bahan:
udang
tepung jagung
butter
bwg puteh
daun kari
cili padi
susu cair
garam & gula
Cara-cara:
1.Salutkan udang dgn tepung jgung dan sedikit garam.Goreng hingga masak(jgn lama sgt yea nati udng keras)
2.Gunakan lebihan minyk gorng udang (buang sikit klo byk) masukkn butter &kacau hingga butter cair spenuhnya.
3.Masukkn bwg puteh ,cili padi,daun kari.Masak hingga naik bau.
4.Masukkn susu cair(klo nk berkuah,lebihkan susu cair/air) .Perasakn garam dan gula
5.bila kuah mendidih masukkan udang yg dh digoreng tadi & gaul rata. Siap
|
|
|
|
|
|
|
|
Assalamualaikum tt.
Tahniah rumah baru
|
|
|
|
|
|
|
|
MekSha ni saje buat lapo pewut
lunch lamo laei |
|
|
|
|
|
|
|
tu kawe bagi idea utk mek masak weekend ni
|
|
|
|
|
|
|
|
hr ni kt opis ada majlis perpisahan
mcm2 makanan ado |
|
|
|
|
|
|
|
semua nmpk menyelerakan...
abih arr kawe mok2 ar pasni
|
|
|
|
|
|
|
|
ada sorang opismate kene reshuffle, hr ni last day dia kat sini...next week dia dh start tpt baru. |
|
|
|
|
|
|
|
mok2 is awesome mek
|
|
|
|
|
|
|
|
@sfhzuraz
jemput memeriahkan rumah meksha. tq |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Negeri & Negara
|