View: 3823|Reply: 32
|
Gerai nasik campur: Camne diorang masak lauk banyak-banyak?
[Copy link]
|
|
Dah lama aku nak tanya soalan nie. Sape sini mak ayah dia atau sedara dia ada kedai Nasik Campur? Sebab aku selalu tertanya mcm mana gerai gerai kecik tu yang pekerjanya cuma 1-2 org, camne diorang sediakan lauk macam macam tu? Aku tak pernah ada family or kenalan yg ada restoran atau gerai Nasik Campur, so dah lama aku curious camne diorang make sure hari hari ada lauk pelbagai walaupun aku tau some things boleh simpan dalam peti bbrp hari (e.g sambal belacan etc)
mohon share sape yg tau, tq |
|
|
|
|
|
|
|
Iols rasala kan..kedai nasik campur lauk bnyk2 ni mula2 dia masak 1 lauk je tapi kuantiti bnyk
Pastu dia hantar la lauk dia sikit kat kedai kedai makan yang lain
"Ehh timah susah2 je bg lauk asam pedas pari ni..kejap biar maznah balas dgn paru cili ye kejap tau tadi pn ade masak banyak"
Repeat untuk 10 kedai dapat la 10 lauk beraneka menu
Berbalas juadah buadaya kita |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 28-2-2020 08:49 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
Victorioussss replied at 28-2-2020 10:40 PM
Iols rasala kan..kedai nasik campur lauk bnyk2 ni mula2 dia masak 1 lauk je tapi kuantiti bnyk
Pa ...
Kah3 teori apa ke benda uol buat niiiieeeeeee Lol. Aku selalu terfikir, pakcik2 makcik2 yg ada gerai nie kdg2 bukan duduk rumah yg besar dapur besar. Kdg2 org kampung je, rumah kecik je. Camne diorang masak 7-8 lauk tu. Aku masak 1-2 yg kuantiti sikit je pun dah tunggang langgang schedule aku. Aku impressed gila dgn restoran2/grai gerai nie semua yg make sure kita semua x kebulur |
|
|
|
|
|
|
|
kan elok mcm tu
tapi x sebenarnya kan
|
|
|
|
|
|
|
|
Family I ada terlibat dengan kedai makan nasi campur ni, sampai ambik tempahan katering. Kalau yang I tengok, persediaan awal. Cili kering dah giling, bawang dah siap kopek, santan bape kilo pun hari hari orang pasar hantar. Cuma stok barang basah macam ayam, ikan yang tu hari hari pergi pasar pagi sebelum ikan naik batu. Ikan naik atas batu ni maksudnya ikan dah naik atas tempat nak jual tu.
So setiap hari after habis meniaga, atau sambil sambil tunggu customer datang, 2 pekerja jaga lauk, tokey jaga kaunter. 2 pekerja lain akan prepare bahan untuk esok pulak.
Ni sebab tok tok sedara I meniaga gerai kecik kecik kat kampung. Lauk tak la banyak sangat dalam 5-8 jenis aje. Tapi diorang make sure lauk akan habis hari tu jugak. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
1. Barang basah dah siap prepare - sayur n ayam ikan dah siap potong simpan peti ais sehari sebelum
2. Bawang Halia Kunyit semua dah siap kupas simpan peti ais. Lada dah siap blender
3. Dapur at least 3, Blender 2 .
4. Kalau lauk macam sambal goreng jawa. Tahu, Tempe, Kentang dah siap goreng sehari sebelum. Then simpan dalam bekas kedap.
5. Pisau pastikan tajam.
Start dgn goreng ayam, ikan bagai. Sambil buat kuah master ( kari, asam pedas, masak lemak etc) .. Kuah2 ni boleh pecah jadi banyak lauk ( asam pedas pari, asam pedas mayong, asam pedas kembong) . Takdanya nak masak satu jenis at one time.
Pastu masak la pulak rendang, kicap dll.
Start kul 10 , kul 12 dah siap.
Pastu scroll berita politik. Kul 2 start prepare barang untuk esok.
Sekian pemerhatian iols kalau mak iols masak. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Tudunghitam replied at 28-2-2020 08:49 PM
Kah3 teori apa ke benda uol buat niiiieeeeeee Lol. Aku selalu terfikir, pakcik2 makcik2 yg ada ger ...
Dulu tolong pakcik iols buka stand nasi tomato. Memang masak sendiri semua termasuk lauk berjenis |
|
|
|
|
|
|
|
ada satu kedai tempat i..dia upah orang lain masak dari rumah. contoh org A masak 3 jenis lauk..orang B empat jenis lauk. diorg ni antar ler ke kedai..mcm kedai tu tukang jual kan lah.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dulu aku kerja kat kedai nasi campur.. Biasa la org susah.. Sambil study sambil kerja.. Biasanya.. Pagi2 dlm pukul 5 am dah start masak lauk pauk.. Dan pukul 8 am masa utk buka kedai biasanya lauk dah 80% siap..
Jadi pukul 9 am siap hidang lauk pauk dan sambil2 tu top up mana2 lauk yg baru masak. |
|
|
|
|
|
|
|
waktu lunch kalau nak gi makan nasi campur, iols akan carik 2 menu ni
paru bercili dan terung bercili
kalau takde menu ni, memang babai la kedai tu. gi kedai lain plaks
sng kan nak bela iols ni
|
|
|
|
|
|
|
|
Victorioussss replied at 28-2-2020 09:36 PM
waktu lunch kalau nak gi makan nasi campur, iols akan carik 2 menu ni
paru bercili dan terung ber ...
Terung tu kena goreng dulu meh? Ohhh.. Tau buat sikit2..sbb arwah tok suka makan.. Paru tu pernah tgk makcik iols kerja dulu masak..
Senang nak bela uols ni. |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 28-2-2020 10:11 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
isseliparjepun replied at 28-2-2020 10:55 PM
Family I ada terlibat dengan kedai makan nasi campur ni, sampai ambik tempahan katering. Kalau yang ...
I see....kiranya dah prep siap2 semua bahan nak guna. Tapi still aku x leh bayang proses memasak mcm2 tu pada pagi tu. But then, ye la masakan Melayu nie kalau bawang & cili kering tu dah ready, ringkas la. |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 28-2-2020 10:12 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
codenamedream replied at 28-2-2020 11:00 PM
1. Barang basah dah siap prepare - sayur n ayam ikan dah siap potong simpan peti ais sehari sebelum
...
Terima kasih daun keladi atas info nie. Ok boleh la iol membayangkan sikit2. Still iol sgt salute lah dgn kakitangan yg berapa org tu je boleh buat semua nie. |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 28-2-2020 10:13 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
KIM.K replied at 28-2-2020 11:23 PM
Dulu tolong pakcik iols buka stand nasi tomato. Memang masak sendiri semua termasuk lauk berjenis
Kiranya kat dunia nie ramai gila org yang ada bakat memasak sbb tu ada gerai merata rata . Sib baik. |
|
|
|
|
|
|
|
Mesti penat memasak. Ana tak mahir masak. Tak pandai agak kuantiti garam. Kejap tawar, kejap terlebih masin... Kadang2 jer ok. So foodpanda jer lah |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 28-2-2020 10:36 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
sarah82 replied at 28-2-2020 11:26 PM
Dulu aku kerja kat kedai nasi campur.. Biasa la org susah.. Sambil study sambil kerja.. Biasanya.. P ...
omg,cepatnya kalau by 8 tu dah mostly siap masak. Mmg cekap cekap la maknanya tauke2 kedai makan nie sumer |
|
|
|
|
|
|
|
Author |
Post time 28-2-2020 10:38 PM
From the mobile phone
|
Show all posts
Victorioussss replied at 28-2-2020 11:36 PM
waktu lunch kalau nak gi makan nasi campur, iols akan carik 2 menu ni
paru bercili dan terung ber ...
We r sooo opposite. Iol tak makan Paru Dan tak makan Terung. Organ dalaman iol suka Hati saja, Paru limpa dll x minat. Sayur mayur semua boleh makan tapi x pandai makan Terung. Opposite lah kita meh3 |
|
|
|
|
|
|
|
Tudunghitam replied at 28-2-2020 10:36 PM
omg,cepatnya kalau by 8 tu dah mostly siap masak. Mmg cekap cekap la maknanya tauke2 kedai makan n ...
Contoh gulai.. Diaorg dah tumis siap2 rempah bagi masak.. Pagi tu just tambah santan dan ikan saja. |
|
|
|
|
|
|
|
hm iols makan hati paru limpa usus perut pedal otak lembu lidah lembu
nampaknya kite tak sesuai. xperlu la kite teruskan hubungan ni
iols mohon clash
|
|
|
|
|
|
|
|
terung tu sedap layur atas api dulu
pastu baru goreng dengan minyak dan ramuan yang menyedapkan lagi terung tu
|
|
|
|
|
|
|
| |
|