sabbath_shalom Publish time 19-3-2016 10:50 AM

Nasib Muslim seperti Bani Israel...akan wujudkah Talmud versi Muslim?

Ada hadis menyebut umat Islam akan menerima nasib seperti Bani Israel...minta Muslim2 yg lain dalami sejarah Israel dan renungkan pada Muslim hari ini.

Kalau dilihat Bani Israel terkeluar dua kali dr negara mereka dan rumah suci (Beit Hamikdash) lalu menjadi tawanan dan pd kali kedua mereka tersebar ke seluruh dunia meninggalkan tanah air sehingga ulama dan nabi mereka mengkiaskan beberapa hukum akibat dari kehidupan mereka yg dikuasai pemerintah kafir di negara2 kafir.

Kalau kita lihat hari ini umat Islam sudah dijajah ekonomi mereka sepenuhnya oleh Kapitalisme...sistem politik mereka dikuasai oleh Demokrasi..sistem kehidupan dikuasai Liberalisms...masjidbsemakin kurang golongan Belia...golongan tua baru berjinak ke masjid dan tiada dakwah di usia muda dan tiada pelapis di usia tua.

Semakin meningkat kos menunaikan haji...umrah menjadi simbol kebanggaan dan kemewahan sedangkan ekonomi negara muslim jajah oleh golongan kafir....akhirnya muslim menjadi hamba kepada Kapitalist dan orang2 Kafir.

Adakah Ulama akan menqiaskan hal ini dan wujudkan satu lagi kitab dalam membahaskan hal ini demi menyesuaikan diri dengan keadaan yg bercanggah dengan Islam?

sabbath_shalom Publish time 19-3-2016 11:11 AM

Lagi satu kehancuran ummat Islam ni dapat dilihat apabila masyarakat mengumpul harta dan ramai yang tidak berkahwin....yg bakal mencetuskan gejala sosial seperti anak luar nikah, lgbt, rompakan dll.

So aku nak tunggu ulama2 akan berpeluh-peluh menghadapi zaman ini...sebab perkara ni dah berlaku keatas Anak2 Israel pada zaman King Herold....korang boleh baca sejarah zaman tu...iaitu pd zaman Herodian dimana pengakhiran zaman itu adalah ketika kelahiran Isa Al-Masih

Perkara ni akan terjadi bila korang pergi ke masjid di hari jumaat solat 5 waktu tapi tidak terkesan dalam jiwa...tanggungjawab korang sbg Muslim dlm menyebarkan dakwah dan memerangi Kapitalist tidak dilaksana..sebaliknya Ulama ramai taat kepada pemerintah zalim....ulama tu sendiri bakal berpeluh-peluh untuk Islam di akhir zaman dan meminta sumber wang dari golongan Kapitalist dan ulama juga akan Qiaskan satu Kitab untuk hadapi cabaran itu.....contoh yg kita boleh lihat Ujrah dan pinjaman perumahan Islam adalah Riba tapi ditukar menjadi halal apabila ulama berqias.
Last edited by sabbath_shalom on 19-3-2016 11:28 AM

sabbath_shalom Publish time 19-3-2016 11:23 AM

Ramai yg tanya adakah aku beriman dengan Yesus Son of Mary...so aku cerita pada zaman itu golongan Yahudi sangat mewah...dan ada golongan Yahudi yg beriman dan ulama2 mereka bergantung dengan golongan kaya Yahudi sebagai sumber kewangan tanpa peduli dr mana sumber dan samaada mereka itu dikalangan Jemaah atau pon tidak....ada satu kelompok lagi yg jenis taat menolak kompromi dgn sistem2 yg ada...hidup miskin di desa..kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang...kelompok mereka ni pada ketika itu di perkampungan terpencil di Nazareth...di situlah lahirnya Isa Al-Masih seorang yg miskin dr keluarga miskin.

sabbath_shalom Publish time 19-3-2016 11:54 AM

Aku terangkan sikit Kitab Talmud....Talmud ni satu kitab yg diqiaskan Ulama untuk menyesuaikan agama Yahudi dengan zaman tersebut akibat perubahan zaman dan pentadbiran....benda ni terjadi akibat kesilapan lalu mereka iaitu perpecahan membabitkan dua buah kerajaan Israel di negara Israel....akibatnya mereka ditawan dan di bawa ke Babylon...di Babylon mereka terpkasa mengikut undang2 Babylon.. So x dpt melaksankan Hudud Qisas dan sbgnya...so mereka pon membuat qias tentang Hudud dan Qisas....begitu juga pada zaman Herodian...walaupun memiliki negara Israel tapi merupakan negeri yg bayar ufti kpd Rome...mereka perlu ikut perintah rome...maka diqiaskan tidak boleh Yahudi melakukan hukuman rejam...dan perlulah diganti dengan sebatan utk kesalahan berzina...tradisi inilah yg diteruskan Muslim dimana pesalah zina disebat...bukan direjam seperti yg tertulis di dalam Taurat.

sabbath_shalom Publish time 19-3-2016 11:58 AM

Kalau dilihat hari ini hukum Hudud dan Qisas sudah mula dibahaskan samada sesuai atau tidak dilaksanakan....ada yg menqiaskan disebabkn Muslim hidup bersama orang Kafir maka undang2 itu tidak boleh dilaksanakan....

Itulah yg dikatakan sebagai Talmud versi Islam...mereka tak boleh ikut Al-Quran setiap satu.

Dzulqarnain Publish time 20-3-2016 05:16 AM

Salam TT

Tiap-tiap nabi (yg ratusan ribunya a.s.) sejak Nuh a.s. mengingatkan umat masing-masing akan 'fitnah' al-masih ad-Dajjal. Huru-hara (fitnah) ni termasuk dlm bab darurat. Dan kalu ikut fiqih darurat, byk illat yg diharuskan dgn qadar (syarat). So, guna kitab Allah, sunnah rasul berijtihad. kalu salah dpt satu kebaikan, kalu betul dpt dua kebaikan. Hujung surah lembu (baqarah) ada doa (utk yg bertaqlid/ijtihad), ikhtiar dan tawakal - sbg muslim (bani Adam a.s.)

Talmud tu ajar metod/kaedahnya ke cmne?

razzims Publish time 20-3-2016 09:01 PM

Ape lagi yahudi mabuk ni merepek

sabbath_shalom Publish time 21-3-2016 11:02 AM

razzims posted on 20-3-2016 09:01 PM
Ape lagi yahudi mabuk ni merepek

Itu je kau mampu?

sabbath_shalom Publish time 21-3-2016 11:05 AM

Dzulqarnain posted on 20-3-2016 05:16 AM
Salam TT

Tiap-tiap nabi (yg ratusan ribunya a.s.) sejak Nuh a.s. mengingatkan umat masing-masing...

Orang Muslim yg merantau sbg pelarian tu dah sama macam sejarah Bani Israel....x percaya tgk j nnti ramai yg akan di offer job dlm industri sex....

Kat Malaysia ni pon sama...

X percaya tengok je nanti akan keluar pendapat dr Ulama macam kes Back Door Riba' dan Hudud haram di negara berbilang kaum di Malaysia.

sabbath_shalom Publish time 21-3-2016 11:07 AM

Dzulqarnain posted on 20-3-2016 05:16 AM
Salam TT

Tiap-tiap nabi (yg ratusan ribunya a.s.) sejak Nuh a.s. mengingatkan umat masing-masing...

Kalau tengok dah ada ulama yg keluar pendapat sehingga bercanggah dgn ulama lain macam isu Back Door Riba' dan Hudud n Qisas haram di negara berbilang kaum...benda ni bkn dr persepakatan Ulama.

Akan dtg akan keluar hukum dr Ulama yg merempat ke negara pemakan bbi terbesar (Jerman) ddan negara yg x da sebijik pon masjid (Greece) Last edited by sabbath_shalom on 21-3-2016 11:09 AM

razzims Publish time 21-3-2016 11:37 AM

sabbath_shalom replied at 21-3-2016 11:02 AM
Itu je kau mampu?

call me when ure sober?

razzims Publish time 21-3-2016 11:43 AM

Edited by razzims at 21-3-2016 11:46 AM

yahudi mabuk ni fikir yahudi duk control dunia. takat lobi politik amerika, jadi macam wizard of oz la. main tipu daya dan bongkak macam setan. it aint over till its over. sabar. curtain is still not closing yet. time tu kita tengok siapa makan pasir

Dzulqarnain Publish time 21-3-2016 04:46 PM

sabbath_shalom replied at 21-3-2016 11:07 AM
Kalau tengok dah ada ulama yg keluar pendapat sehingga bercanggah dgn ulama lain macam isu Back...

Dol Islam tak pernah membenakkan kepala hotak hang, membeku dlm kejumudan. Darurat tu daruratlah. Politik ka, ekonomi ka, sosio-budaya ka, kewangan ka, bkn berangan.
Hang tau babi haram, kalu darurat jd harus. Tp hang kena tau la apa punca darurat supaya hang tak rakus melampaui qadar dia. Back door riba utk oportunis, kalu dia perlukan sesangat rumah berteduh utk ahlulbait dia, takkan hire-purchase sampai dua-tiga bijik buat sewa? Khen? Tujuan syariat utk wujudkan keamanan, bkn huru-hara.

Dlm Talmud ada apa? Dah khatam blum? Cuba hang bacakan sket muqadimah dia...

sabbath_shalom Publish time 21-3-2016 08:22 PM

Dzulqarnain posted on 21-3-2016 04:46 PM
Dol Islam tak pernah membenakkan kepala hotak hang, membeku dlm kejumudan. Darurat tu daruratlah....

Sebb tu aku cakap dah beralih zman kemudian kene buat hukum yang baru.

Zaman ni dah zaman darurat lah..semua hukum nak kene darurat...aku tunggu je ape lagi yg darurat lagi lepas ni..hahaha

sabbath_shalom Publish time 21-3-2016 08:28 PM

Dzulqarnain posted on 21-3-2016 04:46 PM
Dol Islam tak pernah membenakkan kepala hotak hang, membeku dlm kejumudan. Darurat tu daruratlah....

Kalau darurat tu dari Allah aku tak kesah la...contoh ko xda makanan lain yang ada cuma babi tercongok depan ko...so ko makan babi utk hidup.

Ko tngok Back Door Riba tu...bend tu bukan dari Allah tapi mnusia yg cipta back door riba...apatah lagi disebuah negara Islam....camne ko boleh cakap darurat....

Darurat ciptaan sendiri untuk keuntungan?????

Hahaha

Lepasni aku nak ko eskplen hudud qisas haram di negara berbilang kaum pulak :lol:

sabbath_shalom Publish time 21-3-2016 08:33 PM

razzims posted on 21-3-2016 11:43 AM
Edited by razzims at 21-3-2016 11:46 AM

yahudi mabuk ni fikir yahudi duk control dunia. takat lob ...

Tak payah nak tengok...engkorang sndiri dah memang guna sistem barat dan Amerika...apa yg tertulis dlm Al-Quran tu bukannye muslim ikut pon....Demokrasi tu yg dok dicanang Amerika di negara Komunis kan...so ko nak cakap Muslim kontrol dunia, kau sendiri ikut amerika...kau mengigau ke apa, syok sendiri hebat?

Aku berani cakap la akan ada Muslim yg murtad bila jadi pelarian...mana tak nye kalau dah berani masuk Jerman dan Greece.

sabbath_shalom Publish time 21-3-2016 08:35 PM

Dulu Muslim cakap...haram Muslim duduk negara kafir dan perlu keluar dr negara Kafir dan menetap negara Islam.

Skang ni berduyun2 minta perlindungan dr negara kafir.

Takda satu ulama yg nak berbunyi...darurat katenye pulak kahkahkah.... Last edited by sabbath_shalom on 21-3-2016 08:36 PM

razzims Publish time 21-3-2016 09:40 PM

sabbath_shalom replied at 21-3-2016 08:33 PM
Tak payah nak tengok...engkorang sndiri dah memang guna sistem barat dan Amerika...apa yg tertulis ...

oi kasik sober dulu la. bila aku daftar mengundi ni? aku tak mengundi

razzims Publish time 21-3-2016 09:44 PM

takpe inilah masa untuk musuh islam untuk mendabik dada dan melakukan kejahatan. cahaya Allah swt memang senantiasa bermula dari underdog. dah berapa banyak kali berulang dalam sejarah sejak nabi sulaiman, nabi musa, dan nabi muhammad s.a.w.sabar. your time will come. kasi riak dulu

orangbesi Publish time 22-3-2016 02:24 AM

apa yg nak diherankan
dr dulu lagi kan
walau dah diturunkan KETETAPAN
maka KETETAPAN tu sikit2 dilupai

HADITH NABI: BANI ISRAELBERPECAH KEPADA 72 GOLONGAN
UMATKU BERPECAH KEPADA 73 GOLONGAN
HANYA SATU YANG MASUK SYURGA............

FIRMAN ALLAH: TIAP2 GOLONGAN BERMEGAH DGN APA YG ADA PADA MEREKA

cuma kita ni tak mampu nak cite yg besar2 camni kan
maka BERUSAHA dan BEKERJALAH SEMAMPU KITA
dgn jemaah/tempat/situasi yg kita mampu
sembang lebih2 - hanya melalaikan je kannnnnnnn:)
Pages: [1] 2 3 4 5
View full version: Nasib Muslim seperti Bani Israel...akan wujudkah Talmud versi Muslim?


ADVERTISEMENT