[kompilasi] KUIH-MUIH
Kuih cara manis2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
jus daun pandan
daun limau purut n jintan manis - jika suka
secubit garam
gula pasir
butter utk menggris
taruk dlm blender semua bahan kecuali gula n butter..blend rata pastu tapis
Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan dan disapu butter serta isikan gula di tengahnya.
tutup n biar masak..angkat n ulang proses sampai bater habis
siap n bleh dihidangkan
[ Last edited by NoorMasri at 19-9-2005 05:46 AM ] Cengkayam/cengkodok ayam
isi ayam yg dicincang/dadu/hiris kecil kecil
tepung gandum + tepung beras skettt aje
kangkung - amik daun[+ tangkai] sahaja..btg kangkung takyah guna..keras sgt
rempah kari
cili merah yg dihiris halus
air
sedikit baking powder atau eno
garam gula secukup rasa..
bancuh tepung + rempah kari dgn air..agak agak bleh bentuk utk digoreng..
perasakan garam gula...
pastu masukkan isi ayam n daun kangkung n cili merah..gaul hingga rata n sebati
nak biar kejap adunan tu pun bleh..lagi cantik
pastu leh panaskan minyak.. n goreng cam kita buat cengkodok pisang tu..
pastu agak garing..leh angkat
siap utk dihidangkan..
variation:
Kangkung leh ganti dgn daun bayam atau daun sup/bawang
Kalau nak tambah jagung or grated carrot pun leh..lagi bagus..loaded with vege
Tambah bwg beso yg didadu/cincangkecik2 pun sodap
Tepung beras tak taruk pun takpe..tapi trick dia..penggunaan tepung beras ni akan menghasilkan luaran cucur yg lebih garing n rangup
Jgn goreng dgn api pelan sgt..cucur tak cantik, gunakan api yg agak kuat - luar garing n rangup..dlm still lembut/gebu
Cucur mee maggie
- 1 pek mee maggie/ cintan pun boleh juger hancurkan sampai lembut dan toskan.
- 1 mangkuk udang/ikan bilis lagi banyak lagi sedap.
- 2 biji bawang beso dipotong dadu
- 1 mangkuk tepung gandum
- 3 ulas cili beso dihiris nipis
- 1 sudu serbuk kari + perencah original kari
- garam secukup rasa
semua bahan dicampur macam buat cucor bawang.. goreng dalam minyak yg panas.. angkat dan toskan boleh lah dihidangkan sewaktu brekpes atau minum waktu petang.. nyummmm sedap...
[ Last edited byNoorMasri at 19-11-2006 05:30 AM ] Cucur roti goreng
roti sandwich
daging burger - potong kecil2
mix vege
perisa secukupnya
kulit popia
campurkan daging dgn mix vegen season secukupnya
bungkus dgn roti
then balut dgn kulit popia then goreng hingga keemasan
cucur ni ala ala roti baghdad
Cucur biji cempedak
Caranya:-
Biji cempedak yang telah direbus tu ditumbuk sampai hancur setelah itu digaul dengan gula dan kelapa parut kemudian dibulat-bulatkan.
Sediakan tepung (seperti menyediakan tepung untuk membuatpisang goreng)
Panaskan minyak dan salutkan biji cempedak tadi lalu digoreng.
Seamat mencuba.
cucur jagung
Bahan2
Jagung ( ambik isi jagung dari 3 btg jagung)
Bawang besar hiris nipis
cili merah hiris gak
Udang idup
Telur sebijik.
Air garam (guna air suam)
Kunyit serbuk
Gaul semua bahan then goreng
JEMPUT JEMPUT JAGUNG
http://img.photobucket.com/albums/v179/cranko21/food_cari/jemput2jagung001.jpg
Bahan2
500 gm isi jagung - di tumbuk sedikit
2 biji bawang besar - hiris halus
1 batang lada merah - hiris halus
1 batang lada hijau - hiris halus
4 sdm tepung gandum
2-3 biji telor
garam secukup rasa
satukan semua bahan dan goreng seperti mengoreng jemput2 biasa.
Hidangkan bersama cili sos atau cili bercuka
JEMPUT-JEMPUT JAGUNG
http://img.photobucket.com/albums/v302/hanieliza3/JJputBilis.jpg
Bahan
3 batang Jagung [ ambil isi jagung ]
1 labu bawang besar
3 biji cili merah
100 gm udang hidup
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
sedikit daun kucai
Air garam (guna air suam)
Kunyit serbuk
minyak untuk menggoreng
cara
1. Gaukan semua bahan rata
2. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga kuning keemasan.
3. Hidangkan dengan cili sos.
Cengkodok rangup di luar lembut didalam
tepung gandum
bawang merah tumbuk kasar
bilis tumbuk kasar
daun sup atau saderi
cili boh sikit kasi kaler skit
garam
gaul semua bahan pas tu curah air panas.. air mesti cukup panas...biar air yang baru menggelegak.. pas tu gaul.. agak2 le sehingga kita boleh bulat2 kan macam nak buat kuih buah melaka. jgn terlalu lembik. petuanya.. celup tgn dlam air supaya tak melekat semasa membulatkan cekodok...
pas tu goreng sampai timbul.. cicah sambal belacan, sos atau tumis
Variasi
nak bancuh cekodok mmg elok guna air garam untuk elak kejadian garam berketul . Jadi sama rata jer garam tu terasa.
petua nak buat cekodok yg lembut.. guna air suam bila bancuh tepung tu. dan tambah telur sebijik...buat ler cekodok apa sekali pun .. sure sedap
secret cekodok is PLAIN FLOUR mesti lagi banyak 3/4, dari self raising flour
1/4 sebab nak blok minyak masuk dalam banyak..
pasal tu kek kene bakeso any dish yang kene FRY kalo buleh the less minyak masuk dish tu the better..purpose frying is to cook with oil around not with oil inside..even batterguren pisang punlebihkan plain flour and 1/4 rice flour and 1/4 self raising..kalo too much rice flour jadik too keras
kalo buat cekodok.. taruk ikan bilis tumbuk bebanyak, kacang panjang dihiris halus, cili kering yang diblend, bawang besar/merah/putih
cekodok malas
ikan bilis
bawang merah/putih
cili kering
garam
tepung gandum
blend dan gaul semua bahan pastu goreng
cekodok simple dan sos
ikan bilis, bawang merah + putih, cili kering = dimesin halus
tepung gandum, sebijik telur, sedikit air, lada sulah, garam dan perasa.Gaul semua bahan dan goreng!
Sos:
cili padi, bawang putih, , gula melaka @ gula nipah, cuka dan kicap:Gaul semua bahan dalam mangkuk.. pastu cicah ngan cekodok simple tu.. bestttt..
[ Last edited byNoorMasri at 19-11-2006 05:43 AM ] Beancurd Roll
kulit popia atau kullit wantan sebagai pembalut
inti:
tahu hiris/dadu+cendawan cina cincang+taugeh/kucai+hirisan carrot+sos cendawan/kicap cair sket+gula n garam
rollkan mcm popia atau punjutkan
boleh dikukus atau goreng
variasi:
beli tauhu pok beli yg bentuk kiub tu..satu permukaan dia tu kita guntingkan bersilang cam pangkah sampai ke pepenjurunya lah..slowly terbalikkan bhg luar tu ke dlm
so dlm dia tu kita isi dgn inti mcm beancurd roll tu tapi kene campo tepung jagung/breadcrumbs sket la bagi ade form sket..nak gantikan tauhu biasa tu dgn tauhu telur pun sedap gak..pastu leh deep fried
part yg potong bersilang tu akan melentik n nampak cam bunga Cucur ubi kayu
2 cawan ubi kayu yg dah diparut (tapioca)
* 2 biji cili merah
* 4 biji bawang merah
* 4 biji bawang putih
* sedikit udang kering
sedikit garam & ajinomoto
Cara2 membuatnya:-
1. Udang kering direndam dgn air panas. Kemudian dituskan. Tumbuk kesemua bahan2 * hingga lumat.
2. Kemudian bahan2 tadi bersama tapioca yg dah diparut & masukkan perasa. Bila dah sebati, baru dibentuk bulat & goreng hingga berwarna a bit brownish. Since patties ni berminyak, jadi simpan atas kertas tisu. Finally, boleh dihidangkan & dimakan dgn sos cili.
Cucur Ikan Bilis
Bahan2nya:-
2 cawan tepung gandum
2 cili merah
Bawang besar di hiris
Ikan bilis yg sudah digoreng
2 biji telur
garam & ajinomoto
sedikit air
Cara2 membuatnya:-
1. Tepung diayak. Tumbuk cili merah & ikan bilis berasingan. Kemudian campur dgn tepung. Sekali dgn bawang besar, garam & ajinomoto, telur & sedikit air. Gaul rata.
2. Bila adunan dah sebati, goreng hingga masak & berwarna brownish. Boleh dimakan dgn sos cili
Variasi:
udang kecik lagilah sedap buat cucur.
Selalunya emak saya tak basuh udang kecik dgn air sebab petuanya - udang kecik akan berbau busuk kalau dibasuh dgn air paip. Cukuplah udang itu dibersihkan begitu saja & kalau ada anak ikan etc. kena dibuangkan. Resipinya lebih kurang mcm Cucur Ikan Bilis kat atas kecuali dia tambah hirisan daun bawang & daun sup & bnyk guna udang kecik utk cucur tu.
[ Last edited byNoorMasri at 19-11-2006 07:14 AM ] Cakoi
Bahan2nya
600gm tepung gandum
1 bungkus ibu roti(dicairkan)
1 biji telur
1 gelas air
sedikit garam
minyak utk menggoreng
Cara2nya
1.Gaulkan tepung dgn telur, ibu roti & uli hingga lembut. Biar selama 5 jam.
2.Canai & taburkan sedikit tepung kemudian dilipat dua.
3.Potong sepanjang 8cm & tekankan atasnya dgn belakang pisau.
4.Goreng sampai kuning.
Cakoi II
Bahan-bahan :
1kg tepung gandum
1 paket yeast segera - Mauripan
1/2 cawan gula halus
1 camcateh garam
2 sudu besar minyak jagung
2 gelas air suam atau secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:-
Gaulkan tepung dengan yeast, garam dan gula.
Buatkan lubang ditengah-tengah tepung dan tuangkan minyak jagung dan air suam.
Uli hingga sebati dan tidak melekat pada tangan.
Doh akan menjadi kenyal bila telah cukup diuli.
Tutup doh dengan tuala lembap dan peram di dalam suhu bilik hingga doh mengembang dua kali ganda.
Kemudian uli sekali lagi selama 10 atau 15 minit.
Biarkan doh mengembang sekali lagi selama 20 minit.
Panaskan minyak penuh dalam kuali.
Taburkan tepung atas papan pencanai dah canaikan doh setebal 1 inci dan lebarnya 5 inci (lebih kurang).
Celupkan pisau pemotong doh ke dalam tepung dan potong doh mengikut saiz yang dikehendaki.
Turiskan sedikit ditengahnya tetapi jangan sampai putus.
Terus masukkan ke dalam minyak yang panas dan goreng menggunakan api kecil hingga kuning.
Hidangkan panas-panas dengan sos kastad atau lain-lain sos yang digemari.
[ Last edited byNoorMasri at 19-11-2006 03:44 AM ] Cik Mek Molek
BAHAN-BAHAN
1.5 kg ubi keledek
7 @ 8 sudu besar tepung gandum (mengikut keadaan adunan)
Gula untuk diisi ke dalam kuih
1 cawan minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA
Ubi direbus dan dilecek
Gaul keledek dengantepung hingga menjadi adunan yang licin dan lembut, kalau masih lembik tambahkan tepung (mengikut jenis keledek yang dipilih)
Ambil sedikit adunan dan leperkan
Isi sedikit gula, cantumkan dan bentuk bulat membujur
Bila semua adunan telah diisi gula dan dibentuk, panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan .
sedia di makan Crispy Rainbow Rolls
80g fish paste
1 nori sheet
2 water chestnuts, sliced
2 crab sticks
1 stalk celery
1 salted egg yolk
Oil for deep frying
Batter:
3 tbsp water
1 tbsp flour
1 tsp custard powder
1 tsp cornflour
1 tsp baking powder
1 1/2 tbsp oil
1. Spread the fish paste on nori sheet, & top with the water chestnuts, crab sticks, celery & salted egg yolk.
2. Roll the sheet into a cylindrical shape abt 3 cm in diameter. Steam for 5 minutes & put aside.
3. Combine all the ingredients for the batter, adding the oil last.
4. Heat oil in a wok, dip the roll in the batter & deep fry till golden brown.
5. Drain & cut into 6 to 8 pieces
Tauhu lembut gulung
tauhu lembut/telur - tabur garam n lada sulah pastu dust dgn tepung jagung then digoreng sebiji2 hingga kekuningan..pastu toskan
telur ayam - dipukul lightly
sedikit sos tiram
garam n lada sulah
daun bawang - cincang halus
cendawan cina - rendam sampai kembang then cincang halus
campurkan telur besama sos tiram, garam n lada sulah, daun bwg n cendawan..pukul biar rata then buat dadar nipis2
angkat.. n letak atas bekas rata
letak tauhu atas telur dadar n gulung kemas2
potong menyerong kepada 3 or 4 bhgian n hidangkan bersama sos cili
Kebab Tempe
tempe - dipotong dadu agak beso n celur kejap
kentang - dipotong dadu n rebus kejap separa empuk
tauhu - potong dadu n goreng kejap je
timun - potong mcm timun utk sate/rojak buah
bwg besar - potong wedges
bhn sapuan:
sedikit jintan manis - tumbuk halus
sedikit ketumbar- tumbuk halus
sedikit serbuk kunyit
minyak masak
honey/gula
sedikit garam
satukan semua bahan sapuan n kacau hingga rata
cucuk bhn2 kebab berselang seli..bior tempe tu byk sket dlm 1 cucuk
mana2 bhn yg mudah relai mcm tahu tu.. jgn letak paling bwh or paling hujung..
sediakan api arang utk memanggang..
brush kebab dgn bahan sapuan kemudian bleh la dipanggang seketika hinggakaler dia agak2 golden
makan panas2
hidangkan bersama pilihan sos..kuah kacang/kuah pecal/sambal cili kicap/kuah rojak petis CEKODOK DURIAN
BAHAN2:-
1.isi durian
2.tepung naik sendiri
3.garam
4.air
5.gula pasir
CARA2:-
1.keluarkan isi durian dari bijinya
2.bancuh tepung naik sendiri dengan air dan garam sikit(bancuh agak2 pekat sikit )
3.selepas itu, bancuhan tepung tadi di leperkan di tapak tangan dan isi durian tu di letak di tengah2 ,dan di bubuh gula pasir..
4.bulat2 kesemua bahan tersebut seperti bola(ada initi durian dan gula dalamnya)...dan goreng dalam minyak yg panas..
Cucur Durian
Bahan-bahannya
Isi Durian
3 cawan tepung gandum
Secubit garam
1 cawan air
1 biji telur
Cara membuatnya;
1) Gaulkan isi durian bersama tepung dan tuang air sedikit demi sedikit agar sebati dan lembut.
2) Masukkan garam dan sebiji telur.
3) Setelah siap, goreng sejemput2 (macam goreng cekodok pisang).
Cucur Durian / Kodok Durian
Bahan bahan
isi durian yang masak (kalau boleh yang manis rasanya)
tepung gandum
Cara-cara
Gaul isi durian yang lembek dengan tepung gandum, sampai sebati ..kalau adunan tu lembik sangat tambah tepung sikit. Lepas tu goreng. Rasanya lain dari yang lain.
Lempeng durian
bahan2 :
isi durian masak
tepung gandum
Gaul isi durian yang lembek dengan tepung gandum, sampai sebati ..kalau adunan tu lembik sangat tambah tepung sikit. kemudian digoreng nipis dalam kuali dengan sedikit minyak.
Bubur durian
Isi durian yang belum masak (selalu kita terbeli yang jenis ini) di masukkan dalam air satu periuk dan di rebus. Campur gula sesedap rasa. Lepas tu pukul telur dalam mangkuk dan di tuangkan di dalam rebsan durian tadi.
[ Last edited byNoorMasri at 19-11-2006 06:37 AM ] Cucur Jintan Berlian
4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
4 tbsp mentega/marjerin
jintan manis secukupnya - sangrai kejap then kisar halus n tapis
campuran tepung gandum n tepung naik sendiri - secukup lembut
pukul telur dan gula hingga kembang dan putih..then masukkan jintan manis..
masukkan tepung dua tiga senduk..then gaulkan marjerin/mentega..pastu baru tambah tepung lagi sedikit demi sedikit..
agak2 adunan mcm dah tak berapa lekat di tgn or lekat sket2 aje..stop tambah tepung..
gaul majerin sket kat tgn tak kasik lekat then uli secukupnya..
ambik adunan sebeso bola pingpong tu..atau bigger.. uli2 jadik silinder yg pjg
pastu guna pisau utk potong adunan tu kecik2
pastu goreng dlm minyak yg banyak [ api kene slow/sederhana..kalau tak dlm dia tak masak]
cucur kentang
3 cawan tepung
200gm udang (buang kulit)
sebiji bawang besar (potong dadu)
sebiji kentang (potong kecil dadu)
1 sudu serbuk pati ayam
sebiji cili merah ditumbuk atau cincang halus (tak nak letak pun takpe)
secubit serbuk kunyit (nak bagi cantik berseri cekodok tu nanti ... hehehehe)
Garam
air
Minyak secukupnya
Cara:
1) Campur semua bahan, masuk dalam mangkuk besar. pastu masukkan air sampai adunan sebati
2) Panaskan minyak, goreng ler sampai masak. http://img.photobucket.com/albums/v220/noormasri/cucurudang30.jpg
CUCUR UDANG
Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
250 g udang kasar
30 sen tauge
40 sen daun kucai (dipotong)
3 cawan air
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
MSG secoet jika suka
minyak utk menggoreng
Cara membuat:
Bersihkan tauge, daun kucai dan udang.
Campurkan tepung dgn tauge, kucai, serbuk kunyit dan garam
Kemudian bancuh dgn air sehingga sebati
Panaskan minyak dlm kuali
Sendukkan adunan bubuh sekor udang di atasnya dan goreng hingga masak.
cucur udang
2 cawan tepung
1 biji telur
1/2 bawang bombay - dice
garam / serbuk cili
udang - dice
air secukupnya (guna air baru mendidih)
kacau sume and goreng..
hasilnya sungguh lembut di dalam tapi rangup di luar..cicah ngan sos delichef cosway lagiii powerrrr!
memula ingat nak wat cucur udang tu tapi hubby takmo..
CUCUR UDANG
Ingredients
20 small prawns, washed
275g self-raising flour
60g rice flour
1 small egg, lightly beaten
A handful of bean sprouts, tailed
1 stalk spring onion, chopped
1 green chilli, finely sliced
? an onion, finely sliced
350ml water
Seasoning:
1 tsp salt
? tsp pepper
? tsp sugar
? tsp chicken stock granules
? tsp sesame oil
Oil for deep-frying
Method
Sift both flours into a large mixing bowl and add seasoning. Add beaten egg and mix into a batter with water. Stir in bean sprouts, spring onion, chilli and onion then leave batter to stand for 30 KUEH PAU
http://img.photobucket.com/albums/v193/hanieliza/food/DSC05377.jpg
bahan
500 gm tepung gandum
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
1 s/k yeast mauripan
2 s/b shorterning
250 gm air suam
cara
1. Gaul rata semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
3. Uli sehingga licin
4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
6. Bulatkan dan lmasukkan inti mengikut kesukaan sendiri .
7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.
8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
9. Panaskan kukusan.
10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.
11. Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.
12. Siap untuk dimakan.........
INTI PAU..Ayam atau Daging
bahan
250 gm isi ayam atau daging [hiris kecil
200 gm kentang
1 s/b rempah kari yam/daging ] bancuh jadikan pes
2 s/b air ]
1 labu bawang besar ]
1 ulas bawang putih ] cincang
1 pokok daun sup
1/2 cawan air
garam
gula
minyak
cara
1. Panaskan minyak dan dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yg dicincang sehingga wangi.
2. Masaukkan pes rempah kari dan kacau sehingga rata. Maskkan sehingga naik minyak dan wangi.
3. Masukkan isi ayam atau daging dan kentang.
4. Masukkan air, garam dan kacau rata.Biarkan mendideh dan daging atau ayam lembut. Masukkan daun sup yg dicincangkan.
5. Bila nampak pekat dan daging lembut bolehlah angkat dan sejukkan.
6. Buatkan aduinan pau dan masukkan inti dalamnya.
Inti Kacang Merah utk Pau
kacang merah/hitam - rendam semalaman
gula secukupnya
sedikit garam
butter/minyak sayur
guna kacang merah atau kacang hitam.. rendam dulu semalaman
then rebus dgn sedikit garam sampai kembang..
pastu blendkan sampai hancur bersama dgn gula..
then masukkan sketaje butter atau minyak sayuran dlm kuali/periuk..
masukkan bhn blended tadi n masakdgn api perlahan sampai pekat n sedikit kental
[ Last edited byNoorMasri at 11-11-2006 07:15 AM ] Karipap Pusing
tepung gandum
marjerin
air
1. amik tepung gandum..bahagi dua bahagian
2. satu bahagian..bancuh dengan air..cam nak buat karipap biasa tu.. (A)
3.satu bahagian tepung gandum..campurkan dengan marjerin..bubuh banyak sket marjerin tuh..uli sampai jadi tepung karipap..(B)
4. kepalkan yg A..bulat2..uli2 kat tangan..then leperkan sedikit..tak yah nipis..tebal tak pe.
5. kepalkan yg B..bulat2..
6.masukkanB (tepung bermajerin tuh) kedalam A yg dalam keadaan leper tuh..maksudnya..bungkus B dalam A.
7.bulatkan semula..campuran tuh..uli kat tangan supaya jadi bulat..
8.amik pencanai..leperkan campuran tuh...leper2....kan jadi ratakan...
9. gulung campuran tepung yg dah leper tuh..gulung kan jadi panjang kan...
10.amik pencanai ....penyekkan gulungan tuh...so..gulungan tadi jadi rata balik..then ..
11. gulung semula.. amik pisau..potong gulungan tuh.kecik2.tebal lebih kurang satu cm.. then amik pencanai..leperkan gulungan yg dah dipotong kecik2 tuh...anda akan dapati tepung adunan tu...rata..dan permukaan akan nampak 2 lapisan..yg bermajerin dan tepung biasa..masukkan inti,,,,klip pakai tangan..goreng....
Inti Karipap Sardin
bhn2:
3 bijik ubi kentang
2 labu bwg besar
4 bijik bwng putih..
sardin satu tin..
minyak
garam
gula
cara2..
kupas ubi kentang- potong dadu
tumis bawang besar dan bwg putih..
masukkan kuah sardin..
masukkan ubu kentang..masak hingga agak empuk..
masukkan sardin...
bubuh garam dan gula..
masak hingga agak kering..
IntiKaripap Ayam/Daging
isi ayam - potong dadu
kentang/keledek - potong dadu
bwg beso - dadu
halia - dimayang halus
rempah kari ayam/daging
jintan manis - sangrai terlebih dahulu
garam n gula secukup rasa
daun sup - hiris
lada hitam sket jika suka
masuk semua bahan dlm periuk gaulkan n masak atas api sederhana hingga ayam n potato empuk..then masukkan daun sup
sejukkan n siap utk digunakan
Karipap Traditional 1
tepung
minyak masak
air + garam
cara buat kulit nyer:
Tepung gandum buh dlm mangkuk besar buh buat lubang kat tgh 2. Then panas kan minyak masak , peh tu tuang atas tepung tadi . Kacau ler ngan senduk kayu kalau tak tahan panas. Peh tu baru ler tambah sikit2 air garam( jadik garam tu rata jer rasa dia)
petua sikit . kalau boleh air nak wat uli tepung karipap nie biar air sejuk ( air peti ais tu.
peh tu baru ler bulat2 kan dan canai ler.
karipap tradisional baru
cara sama ngan dia atas cuma gantikan minyak masak ngan mentega. mentega kalau nak panas kan pun boleh kalau tak panas kan pun boleh.
Karipap Pusing
tepung kena buat 2 bahagian .
1/3 bahagian ..... di campur dgn lelemak sayuran ( tak der ni tak jadik ler karipap pusing korang.dan di uli rata then di bentuk bulat2.
2/3 bahagian ......di uli dgn air garam sejuk.
isi kan bahagian tepung yg diuli dgn lelemak sayuran dlm tepung yg tak der mender tu. Buat ler bahagian ti cam inti dia ler. Yg bahagian biasa tu kulit dia.
peh tu biarkan seketika.
peh tu canai ler tepung tu jadi bulat leper. peh tu potong adunan leper tu dari tengah ke tepi dan gulung . dia akan jadi cam bentuk scone.
peh tu canai lagi jadi jaluran panjang. gulung jaluran tu . ala cam kita gulung karpet tu ler. kita akan dpt satu gulungan can kek gulung tu.
potong gulungan tu ikut size yg kita mau. kalau nak besar karipap tu potong ler tebal2. peh tu canai leperkan bahagian yg dipotong tu. hasilnyer dpt ler kulit karipap yg berpusing2 cantik
KARIPAP PUSING
http://img.photobucket.com/albums/v302/hanieliza3/KrpPusng.jpg
Bahan kulit A
350 gm tepung gandum
1 cawan air suam + sikit garam
Bahan kulit B
150 gm tepung gandum
1 s/k lemak spry
majerin ikut lembut
Cara
1. Gaulkan dan uli bahan A sehingga kental dan tidak melekat ditangan. Bahagikan kepada 5 bebola kecil. Ketepikan.
2. Gaul dan ulikan bahan B sehingga menjadi ketul yg lembut. Bahagikan juga kepada 5 bebola kecil juga.
3. Ambil bebola A dan leperkan. Ambil bebola B dan masukkan kedalam bebola A. dan ulangkan sampai semua bebola habis.
4. Canai dan leperkan secara memanjang bebola tadi. Gulungkan adunan saperti gulungan tikar. Canai dan leperkan sekali lagi. Gulungkan sekali lagi.
Buat kesemua bebola sehingga habis.
5. Ambil satu gulungan dan hirissetebal 1/2 inci dan canai supaya leper tetapi dalam bentuk bujur.
6. Masukkan inti di tengah dan tutupkan semula. Kemaskan dengan kelim dengan kemas. Tekan kuat sikit dengan hunujg jari supaya tidak mudah terbuka bila digoreng. Buat sehingga adunan habis.
7. Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan dengan api yg sederhana. Bila nampak kuning keemasan boleh angkat dan hidangkan.
Bahan Inti.
1 cawan isi ayam atau daging
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
500 gm ubi kentang
1 s/b rempah kari daging
1 cawan air
garam
gula
daun kari
minyak untuk tumis
Cara masak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan biarkan sehingga garing.
3. Masukkan isi ayam atau daging, kentang, garam, sedikit gula dan air.
4. Masakkan sehingga kentang empok dan air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan.
KARIPAP
http://www.sbestfood.com/Photos/lagoon/currypuff1.jpg
500 g tepung gandum + secubit garam
3/4 cawan minyak
1 1/2 cawan air panas
Cara
1. Gaulkan tepung dengan garam dalam mangkuk supaya rata dan buatkan lubang di tengahnya.
2. Masukkan minyak dan air panas. Gaulkan dengan senduk kayu .
3. Uli lagi supa semua bahan rata dan kental.
4. Ambil sedikit adunan dan canai diatas papan pencanai.
5. Gunakan penggelek untuk meleperkan doh. Guna acuan bentuk bulat.
6. Letak agak agak bahan inti setengah sudu ditengah tengah doh yang sudah di potong bulat.
7.Kelipkan keliling seperti bentuk karipap.
8. Goreng dalam minyak panas. Angkat bila agak kekuningan.
KARIPAP DAGING
http://www.freewebs.com/noorma/karipap.JPG
Inti Daging
Bahan-bahan:
3 biji kentang dipotong dadu.
200g daging cincang
2 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
1 sudu besar ikan bilis -ditumbuk
1 sudu besar udang kering-ditumbuk
Setangkai daun sup }dihiris
Sedikit gula & garam
Cara membuat inti:
Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan rempah kari, bila agak garing masukkan ikan bilis dan udang kering.
Masukkan daging dan kentang. Kacau sehingga setengah masak masukkan gula dan garam secukup rasa. sebelum diangkat masukkan daun sup.
Bahan-bahan untuk pastri:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar majerin
air untuk menguli (lebih kurang 1/4 cawan)
secubit garam masukkan kedlm air
Cara membuat kulit karipap:
Masukkan majerin ke dalam tepung. Ramas tepung & majerin hingga rata. Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam uli sehingga menjadi doh.Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.
Tips: Kalau nak kentang cepat empuk dan inti cepat siap, kentang yang telah dipotong hendaklah direbus dahulu sehingga separuh masak. Baru lah di masukkan ke dalam kuali inti tadi.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
inti karipap
3 biji kentang-dadu
3 labu bawang besar-dadu
3 ulas bawang putih-cicang/hiris
2"halia-mayang
2 camb jintan manis-sangrai ]
1 camb jintan putih-sangrai] ditumbuk
3 camb lada hitam ]
1 camb rempah kari daging
3 tangkai daun kari
ayam-bahagian dada n dipotong kecik2
garam secukop rasa
2 pokok daun sup-cincang halus
[ Last edited byNoorMasri at 11-11-2006 06:49 AM ] INTI POPIAH
SENGKUANG DISAGAT
CARROT MERAH DISAGAT
REBUS DAGING AYAM......PASTU DIRACIK
RENDAM SIKIT UDANG KERING.....PASTU TUMBUK
TUMIS BAWANG PUTIH NGAN SIKIT JE MINYAK
TARUK SUMA BAHAN DIATAS
KACAU HINGGA AIR KERING SIKIT
ANGKAT LA.......TU PON TAK TAU KE :
BALUTLA NGAN KULIT POPIAH
NAK LAGI SEDAP, SEBELUM GORENG CELUP NGAN KUNING TELUR YG DAH DIPUKUL
PUTIH TELUR TADI KAN DAH DIPAKAI BUAT GAM POPIAH
inti popia me sempoi je.
kacang panjang - hiris nipis
sengkuang - sagat
karet - sagat
tauhu - goreng, potong kecik
taucu bilal - basuh besih, toskan
crab stick - hiris nipis
tumis garlic, pastu tumis sket tauco sampai wangi
masukkan semua sayuran..stir fry kejap je..then buh sos tiram skett je
pastu tos tak kasik berair
kalau rajin.. buat dadar tellur nipis2..pastu hiris halus
kadang taruk udang kering yg digoreng garinggg..pastu tumbuk halus-halus
udang n telur ni tabur masa nak balut popia..
inti yg sama gak salu buat utk isikan dlm pie tee
POPIAH SARDIN
bahan
kulit popia saiz besar
1 biji telur
1 tin kecil sardin
1 cawan kobis l
1 labu bawang besar
1 biji cili merah
minyak untuk menggoreng
garam
Cara:
1. Panaskan sikit minyak dan tumiskan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukkan sardin dan sayur kobis.
3. Masak sehingga layu dan rasakan garamnya.
4. Angkat inti dan masukkan dalam mangkuk bertapis supaya minyak turun.
5.Bentang sehelai kulit popia. Letakkan bahan yang telah dimasak dan gulungkan.
6.Buat begini sehingga habis.
7. Panaskan minyak dan gorenglah hingga garing. Setelah itu angkat dan toskan minyak.
6. Hidangkan dengan cili sos.
Sos Cili
bahan
3 biji cili merah
1 s.b cili mesin
1 ulas bawang putih
1 s/b cuka
gula dan garam
1 s/k tepung jagung
popiah sayur..
sengkuang
carrot
buncis (byk2 sekali - sedappppp oooo)
taugeh (kalau nak muai .. kalu tak .. 3 bahan kat atas tu dah cukup dah)
bawang besar
bawang putih
udang kering
msin bawang besar, putih dan udang. Tumis hingga garing dan masukkan sayur2 semua.. gaul sedikit.. rasa garam.. dah.. ketepikan dan gulung dlm kulit popiah..
selalu buat lebih2.. then masuk dlm bekas plastic dan standby kat fridge.. bila org dtg kes tak expected, tinggal goreng jer..
Inti Popiah
Sengkuang
karot
kuchai & taogeh.
ayam
buh lak fish cake slice halus
udang halus
Tahu.
tumis bawang merah & putih .
masuk ayam dulu masak sikit buh udang then tahu & fish cake.
bis tu baru masuk sayur2 semua.
kasi layu sengkuang.
angkat buh dlm tapis. ( petua nie sengkuang tu air byk) kalau kita balut popiah tu inti dia byk air nanti popiah kita bocor bila digoreng.
tapis air kuar & kasi sejuk.
leh ler balut peh tu. seal ngan (bancuhan tepung gandun & air pun boleh)
goreng jer tapi make sure tos betul2 minyak kalau tak nanti bila sejuk dia tak garing dah jadik lembik jer popiah korang.
tapi best nyer makan panas2 ngan sos cili buat sendiri.
Sos cili popiah
cili kering .. potong rebus.
ambik cili kering buh dlm blender, buh cuka , gula, garam sikit, and tomato sos.
nak lagik pekat panas kan balik bahan nie dan tuang kan air bancuhan tepung jagung sikit
Kulit Popia Basah
Campur 2 cawan tepung gandum yang diayak 2 kali dengan 1 cawan air dan secubit garam. Bancuh dan kacau betul-betul agak lama hingga adunan sebati. Tutup kemas dengan tuala lembab dan biar selama 4-5 jam. Panaskan kuali leper jenis berat di atas api sederhana. Lengser dengan tuala yang dibubuh minyak. Ambil segumpal adunan dan layangkan di atas kuali tadi menjadi lapisan nipis. Dalam beberapa saat saja, lapisan kulit itu boleh ditanggalkan dari kuali. Angkat dan gunakan. Jika tidak, tutup semua lapisan kulit popiah dengan tuala lembab sehingga digunakan. Membuatnya agak sukar dan memerlukan kemahiran, jadi, perlu mencuba beberapa kali.
Kulit Popia
Ingredients
600g plain flour
1 tsp salt
200ml water
Method
Mix flour, salt and enough water to make a sticky, soft dough. Beat till smooth then slap dough till elastic. Cover with a damp tea towel. Leave to rest for 2 POPIA UDANG DAN TELUR MASIN
Bahan-bahannya:
20 keping kulit Popia yang kecil
20 ekor udang yang sedang atau besar
5 biji kuning telur masin
Minyak menggoreng secukupnya
Tepung goreng udang (jika suka)
Cara membuatnya:
1. Kupas udang dan belah belakang untuk buang kotorannya cuci dan toskan.
2. Kuning telur masin di potong empat.
3. Jika suka gaul udang dengan tepung goreng.
4. Letakkan udang bersama kuning telur masin diatas popia dan golong kemas.
5. Panaskan minyak kemudian goreng popia sehingga masak. Perlahankan api supaya tidak hangus.
6. setelah masak angkat dan bolehlah dihidangkan.
Peringatan : 1 biji kuning telur masin untuk 4 biji popia
SELAMAT MENCUBA
Inti Popiah
kacang panjang - hiris nipis
sengkuang - sagat
karet - sagat
tauhu - goreng, potong kecik
taucu bilal - basuh besih, toskan
crab stick - hiris nipis
tumis garlic, pastu tumis sket tauco sampai wangi
masukkan semua sayuran..stir fry kejap je..then buh sos tiram skett je
pastu tos tak kasik berair
kalau rajin.. buat dadar tellur nipis2..pastu hiris halus
kadang taruk udang kering yg digoreng garinggg..pastu tumbuk halus-halus
udang n telur ni tabur masa nak balut popia..
inti yg sama gak salu buat utk isikan dlm pie tee..
IntiPopiah Kobis
kobis dihiris halus2 macam coleslaw tu..plenty garlic
gunakan seafood atau ayam/daging sebagai rencah
inti ni kalo campur banyak seme2 sangat nanti muokkkkkk... inti simple satu dua jenis campuran bahan utama je..
kobis masak dengan stok kiub mix dengan crab meat..picisan ayam roasted ka..
dips dengan kuah berlada
[ Last edited byNoorMasri at 11-11-2006 06:28 AM ] jemput-jemput isi ikan
Bahan2 :
Isi ikan dihancurkan
Kobis - dihiris halus
Bawang besar - potong dadu
Cili merah & hijau - dihiris halus
Cara :
Semua bahan digaul sebati ..kemudian goreng tenggelam dlm kuali .
Goreng bulat2 mcm jemput2 . Siap untuk dimakan . Cubalah . Wajik Sirat
Bahan-Bahan:
1 kg beras pulut (sangai dan tumbuk)
3 biji (ambil 4 cawan santan pekat)
1 kg gula merah 1 kg gula pasir
5 helai daun pandan
Cara:
Masak santan hingga pecah minyak. Masukkan gula merah dan gula pasir. Masak hingga likat.
Masukkan beras pulut dan kacau hingga pekat dan tidak berair. Tuang dalam bekas.
Wajik Durian
Bahan-Bahan:
1 kg beras pulut
1 kg gula melaka atau gula merah
1 liter santan
BAHULU
Bahan2:-
telur semangkuk
gula semangkuk
tepung gandum yg telah dijemur/digoreng.
cara membuat:-
pecahkan telur dan bubuh dlm mangkuk kasi penuh.senang tak payah pakai biji2 kalau telur besar kecik pun tak kisah.gula mesti sama banyak dgn telur.kalau nak bahulu yg keras kat luar lembut kat dalam tambah gula sikit lagi kasi bumbun dlm mangkuk tu.kalau nak lembut cukup sekadar rata mangkuk tu jer gula.
pukul telur dan gula sampai kembang.
tepung tu kena goreng dlm kuali sampai panas.lepas tu ayak dan ketepi kan.
ambil mangkuk kecil dan cedok bahagian atas campuran telur dan tepung.tambah kan sedikit2 tepung dan kaup balik kan tepung.tekstur campuran tepung ni likat.kalau terlebih tepung bahulu akan keras.so agak2 tau.kalau adunan tu di sudu dia susah nak jatuh gitu tapi still ringan.
bakar dlm acuan yg panas yg dah di gris dgn sedikit minyak.
tips:-
jgn bancuh adunan tepung sekali gus.
kalau adunan telur dan gula dah mendap pukul jer lagi kasi naik dan kaup bahagian atas jer untuk bancuh dgn tepung.
selamat mencuba.
kuih baulu
Bahan http://img.photobucket.com/albums/v302/hanieliza3/kueh/SeriMuka.jpg
SRIMUKA
Bawah:
3 cawan pulut
3 cawan santan cair + sikit garam
Kukuskan sehingga masak.
Minyakkan sikit loyang lain dan tekankan pulut yang telah masak tadi.
Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Atas:
21/2 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau
1/2cawan gula
1/2cawan tepung gandum
1 s/bsar tepung jagung
2 biji telur
1 s/t garam
Gaul rata semua bahan dan tapis.
Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
Kukuskan lebih kurang 1/2 jam.
Sejukkan dahulu baru potong
variasi
pulut bhg bawah tu buat cam biasa - kukus pulut dgn santan n garamdlm pelengat
bhg atas tu plak..serba semangkuk - blend rata semangkuk gula + semangkuk santan+ semangkuk telur+ daun limau purut + jintan manis + garam sket
curah atas pulut
then kukus cam biasa sampai masak
siappp!
SERIMUKA
me nyer versi..sempoiiii je
pulut takde rendam2 pun..sukat guna pot...masuk dlm rice cooker
basuh bersih2 then sukat airnya kurang sket dari camne kita sukat utk beras..
cth: kalau 2 pot beras kita guna 2.5 air
kalau pulut lak..2 pot beras sukat airnya 2 pot je or less
on kan ricecooker...bior sampai masak
pastu ceduk n ratakan dlm pelengat
siapkan atasnyer plak..
utk atasnya..main sukat pakai mangkuk je
rationyer camni
semangkuk santan : semangkuk gula : semangkuk telur : 2-3 tbsp tepung gandum
masuk semua bahan dlm blender bersama2 daun pandan secukupnya
whizzzzzzzz sekali harung sampai halus n hijau
tapiskan then tuang atas pelengat yg berpulut tadi..pastu kukus sampai masak
30-45minit pastu surely siap masak
tunggu sejuk..makannnnnnnn
eh chuppp! potong dulu then baru makan
kalau nak campur pulut hitam..me guna pulut hitam yg agak merah tu
ratio pulut susu : pulut hitam... 3 pulut susu : 1 pulut hitam
kalau byk sgt pulut hitam..tektur pulut bwh jadi tak cantik
haa..ade yg mention pulut tai tai/ pulut tetai tadi kan?
yg tu pun mudah nak buat
just kukus pulut cam biasa.. 1/4 pulut tu warnakan dgn jus bunga telang
cari bekas yg senang nak mampat cam tupperware ke ape ke..
then layerkan pulut putih n pulut biru cam marble..biar mumbung sket..then mampatkan dgn penutupnya...
kalau takde bunga telang...bleh guna jus pandan
then makan dgn sekaya..paling best kalau buat sendiri..nak resepi kaya..sila rujuk archive
http://i13.photobucket.com/albums/a288/hanieliza5/kueh/SerimukaPelangi.jpg
KUEH SERIMUKA PELANGI
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
2 cawan pulut
2 cawan santan cair
1 s/k garam
Lapisan Pelangi
4 cawan santan pekat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
pewarna
kuning..hijau..merah ..coklat paste
Cara
1. Masukkan semua bahan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan.
4. Bahgaikan adunan lapisan pelangi kepada 4 mangkuk
5. Masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna.
6. Kukus semula pulut yg telah dimanpatkan.
7. Lapiskan dengan warna hijau dan kukus selama 10 minit dengan api perlahan.
8. Buat lapisana seterusnya sehingga habis.
9. Bila telah habis semua adunan sejukkan betui2 baru dipotongkan.
10. Hidangkan untuk minum petang.
http://img.photobucket.com/albums/v179/cranko21/food_cari/Putrisalad.jpg
PUTRI SALAD @ PULUT SERIKAYA
LAPISAN BAWAH
540 gm Beras Pulut (bersihkan dan rendam untuk 2 kuih kaswi
Bahan:
150g gula Melaka
75g gula merah
75g gula pasir
200ml air (untuk masak gula)
1 helai daun pandan
300g tepung beras
2 1/2 sudu makan penuh tepung sagu
1/4 sudu kecil kapur (dicampur sedikit air)
1/4 ssudu kecil garam
250ml air
230g kelapa parut dibuang kulit
1 susu kecil garam (digaul dengan kelapa)
Cara:
1) Masak gula Melaka, gula merah, gula pasir, air dan daun pandan di dalamperiuk sampai cair.
2) pastu angkat, tapis dan biarkan sejuk.
3) gaul tepung beras, tepung sagu, kapur, garam dan air di dalam mangkuk lain.
4) Kena tapis sebab tak nak ada gentel2 tepung atau kapur .. nanti tak cantik kuih tu .. pastu isi dalam acuan atau loyang kuih.
5) pastu kukus ler ... dalam 20 minit. make sure kukus tu panaskan dulu dlaam 3,4 minit
6) nak makan tu ... potong cantik2 pastu salut kelapa parut
kuih kosoi
bahan asas buat kosui :
gula melaka
air
tepung beras + tepung gandum
sedikit air kapur
kicap
garam
kelapa parut - bhg putih sahaja
daun pandan
masak gula melaka dgn air..taruk daun pandan kasik wangi.. msk sampai gulalarut then tapis..bior sejuk
campuran tepung beras n tepung gandum dibancuhhingga sebati dgn air gula tu..masukkan air kapur skettt aje..tambah kicap kasik warna coklatnyerdeeper n cantik n rasa yg lebih lemak
kepekatan tu agak agak bila kita kacau dgn senduk..dia cam melekat sket kat belakang senduk..kuih kosui yg lembik lagi sedap dari yg keras...
pastu leh kukus sampai masak
bior sejuk baru la dipotong n gaul dgn kelapa parut yg telah dicampur secubit garam n bleh dihidangkan..
KUEH KASWI GANDUM
Bahan
5 cawan air
3 keping gula kerek/roda (banyak dijual di pantai timur)
2 sudu besar gula pasir
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
? cawan tepung kanji/ubi
1 sudu kecil kapur kueh
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
Panaskan kukusan.
Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan.
Bancuh semua bahan dantuangkan dalam loyang.
Masakkan sehinggamasak.
Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong.
Gaulkan garam dan kelapa.
Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi
KASWI PANDAN
http://img.photobucket.com/albums/v302/hanieliza3/KaswiPandan.jpg
Bahan
6 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
1 cawan jus pandan
2 cawan tepung gandum
? cawan tepung kanji/ubi
1 sudu kecil kapur kueh
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan.
3. Bancuh semua bahan dantapiskan ke dalam loyang.
4. Masakkan sehinggamasak .
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong.
6. Gaulkan garam dan kelapa.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
[ Last edited byNoorMasri at 11-11-2006 07:05 AM ]