CARI-MAMS Publish time 19-11-2015 03:49 PM

Segera Lenyapkan Jerawat Dengan Petua Nenek Moyang

Oleh Adib Za

Muka anda berjerawat dan nampak macam kawah bulan? Penat mencuba pelbagai produk di pasaran?


Apa kata kali ini, cuba cara alami yang lebih murah, selamat dan ia juga sangat berkesan.


Lihat 3 bahan di bawah yang boleh digunakan, mengikut portal Home Family Site:




1. Tomato.
Belah buah tomato dan lumurkan ke seluruh muka dan biar sekurang-kurangnya 1 jam atau biar sehingga kering barulah bilas dengan air suam. Untuk hasil yang terbaik amalkan juga dengan makan tomato.

http://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201511/19/154544zaalbf6h0cjegcac.jpg
(Sumber foto: Carian google)


2. Kulit Kayu Manis.
Mula-mula ambil satu kulit kayu manis dan asahkannya pada tembikar atau alas pengasah campurkan dengan sedikit madu. Jika tidak ada madu boleh juga gunakan air biasa. Jadikannya sebagai masker dan sapukan ke seluruh muka sebelum masuk tidur. Bilas dengan air bersih pada keesokan paginya. Amalkan sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

3. Lidah Buaya.
Ambil daun lidah buaya, potong kepada beberapa kerat dan bahagian, kemudian kupas kulit luarnya, sapukan lendir lidah buaya pada bahagian muka yang terdapat jerawat. Ulangi langkah ini pada setiap pagi dan waktu petang. - CARI Infonet



http://uf.cari.com.my/forumx/mforum/portal/201511/19/154705slhzufhgrawofh0a.jpg
(sumber foto: carian google)




asteruk2 Publish time 26-2-2019 05:03 AM

Kulit kayu manis tu jgn sesekali cuba. Kalau kulit tak sesuai boleh jd rosak kulit mcm aku. Sampai skrg kesan masih ada.

noraidil_06 Publish time 27-2-2019 01:28 AM

asteruk2 replied at 26-2-2019 05:03 AM
Kulit kayu manis tu jgn sesekali cuba. Kalau kulit tak sesuai boleh jd rosak kulit mcm aku. Sampai s ...

Jadi mcm mn sis?

noraidil_06 Publish time 27-2-2019 01:29 AM

Yang tomato tu i sll buat. Tp i frozenkan.pastu gosok-gosok kt muka.
Tp i x de jerawat. N ade gak kawan yg cube tp x sesuai n naik bump

asteruk2 Publish time 27-2-2019 02:26 AM

Edited by asteruk2 at 27-2-2019 02:35 AM

noraidil_06 replied at 27-2-2019 01:28 AM
Jadi mcm mn sis?

Pernah ikut petua sapu kulit kayu manis tu masa zaman sekolah dulu. Lebih 10 tahun punya cerita. Lepas sapu tu, kulit terus jadi terbakar dan pedih sangat.

Senang cerita kulit jadi rosak. Sampai sekarang kesan masih ada tapi dah improved sbb sy rajin pakai bedak sejuk dulu.

Nasib baiklah kat bahagian dahi je. Setiap kali pakai bedak sejuk tu sampai skrg kulit dahi sy akan lambat kering berbanding kulit lain.

Kalau ada duit banyak nanti, saya nak buat rawatan muka.

Pernah jugak baca pasal kisah seorang youtuber terkenal luar negara ni diserang sbb upload video petua mask kulit kayu manis.

Kulit yg sesuai oklah. Yg tak sesuai, jadilah macam saya.

Semoga kisah saya ni memberi pengajaran kpd sesiapa di luar sana spy tanya atau rujuk dulu pd org yg berpengalaman sebelum nak cuba apa-apa petua.

Btw saya lelaki :)

asteruk2 Publish time 27-2-2019 02:32 AM

noraidil_06 replied at 27-2-2019 01:29 AM
Yang tomato tu i sll buat. Tp i frozenkan.pastu gosok-gosok kt muka.
Tp i x de jerawat. N ade gak...

Saya ingat nak start makan tomato 2 biji sehari. Pernah baca di blog katanya bagus utk ubah kulit muka kusam macam saya.

Awak ada tips semulajadi utk hilangkan masalah warna kulit muka dan leher jauh berbeza (lebih hitam) dari kulit tangan akibat cahaya matahari? Sy ada masalah ni dah lebih 10 tahun sejak sekolah lagi.

Taknak tips yg sapu2 kat muka macam guna tomato tu. Kalau boleh sy nak makan supaya kesan dia lebih efektif dari dalam.

noraidil_06 Publish time 27-2-2019 02:36 AM

asteruk2 replied at 27-2-2019 02:32 AM
Saya ingat nak start makan tomato 2 biji sehari. Pernah baca di blog katanya bagus utk ubah kulit...

Sy ni kalau part makan2 ni lebih kepada jamu wanita. Heheheheh
Kalau u x kisah, u blh cube kolagen drink.
Sy pernah gune brand blackmore.
Nmpk kulit sekata. Sy sll beli time sale jelah

asteruk2 Publish time 27-2-2019 02:39 AM

noraidil_06 replied at 27-2-2019 02:36 AM
Sy ni kalau part makan2 ni lebih kepada jamu wanita. Heheheheh
Kalau u x kisah, u blh cube kola ...

Ok. Nanti saya try survey

noraidil_06 Publish time 27-2-2019 02:41 AM

asteruk2 replied at 27-2-2019 02:39 AM
Ok. Nanti saya try survey

U rajin tak pakai skincare? Jap sy tag awk kt thread skincare

noraidil_06 Publish time 27-2-2019 02:44 AM

https://bm.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1141038&mobile=2

asteruk2 Publish time 27-2-2019 03:02 AM

noraidil_06 replied at 27-2-2019 02:41 AM
U rajin tak pakai skincare? Jap sy tag awk kt thread skincare

Sekarang pakai pencuci muka je. Malam saya pakai bedak sejuk muntah belut campur dgn air gamat.

noraidil_06 Publish time 27-2-2019 03:12 AM

asteruk2 replied at 27-2-2019 03:02 AM
Sekarang pakai pencuci muka je. Malam saya pakai bedak sejuk muntah belut campur dgn air gamat.

Cer u buat double cleansing.
Pakao oil cleansing tekap2 dgn kapas,
Then u basuh dgn facial foam pulak

asteruk2 Publish time 27-2-2019 04:46 AM

noraidil_06 replied at 27-2-2019 03:12 AM
Cer u buat double cleansing.
Pakao oil cleansing tekap2 dgn kapas,
Then u basuh dgn facial foam...

Ok nanti sy cuba
Pages: [1]
View full version: Segera Lenyapkan Jerawat Dengan Petua Nenek Moyang