uniq61 Publish time 21-1-2015 05:56 PM

Cara membuat blog

Cara membuat blog




Membuat blog cukup mudah sebenarnya.Boleh sambil buat sambil belajar.Yang penting kemahuan mesti ada.Banyak sumber sumber yang kita boleh perolehi untuk mempelajari blog.Untuk mencipta blog anda mestilah mempunyai akaun dengan blogger di www.blogger.com.

Langkah langkahnya:
1.Klik pada sign up jika belum ada akaun gmail
2.Isikan butir butir dalam formyang disediakandan klik pada next step
3.Anda akan dibawa ke langkah ke2 iaitu create your profile dan klik ke next step
http://1.bp.blogspot.com/-2SgZFGiHvLI/T8wKbt50xPI/AAAAAAAAB7k/2cF-e0CqJYs/s400/create+your+profile+langkah+2.jpg


4.Langkah ke 3..you all set anda Berjaya membuat akaun blogger.klik back to blogger untuk confirm profile anda.

http://2.bp.blogspot.com/-L9ED7jEYSJk/T8wL4Oi_DtI/AAAAAAAAB7s/znkanzU7RIw/s400/langkah+3.jpg

5.Klik back to blogger
6.Anda dibawa ke dashboard blogger..klik pada new blog

http://4.bp.blogspot.com/-KHfPVS777Wc/T8wPw2eidwI/AAAAAAAAB8A/8X6ZCV136g0/s400/dashboard+blogger+4.jpg




7. Masukkan tajuk blog dan alamat blog anda dan pilih template yang dikehendakki.Kemudianklik create blog




http://2.bp.blogspot.com/-3uAr_FBF-rA/T8wP97Cs4fI/AAAAAAAAB8I/gl-s6I98FQM/s320/create+blog+langkah+5.jpg

Perhatian pada langkah 2:disini anda perlu masukkan alamat blog.kalau tak boleh masuk alamat blog selalunya telah digunakan oleh org lain.

8.Anda dibawa kembali ke dashboard…klik pada start posting



http://4.bp.blogspot.com/-5HAKnkRInBk/T8wQYVUklLI/AAAAAAAAB8Q/RQVfZT14XHc/s400/langkah+6+blog+dah+ready.jpg



9.Masukkan tajuk artikel pada title …taipkan artikel pada ruangan yang disediakan dan klik publish untuk memaparkan posting anda.


http://3.bp.blogspot.com/-q6lHTHWWfEs/T8wQsRs9dkI/AAAAAAAAB8Y/z6ZH_Ss8KDU/s320/langkah+7.jpg
nota:Bagi anda yang sudah mempunyai akaun gmail,anda boleh sign ke blogger dan anda bermula dengan langkah yang keenam

helmiex Publish time 21-1-2015 06:11 PM

Nice info {:thumbo







https://www.nws8.com/img.gif
https://www.nws8.com/img2.gif
https://www.nws8.com/img3.gif

uniq61 Publish time 23-1-2015 11:58 AM

NAK LEBIH LANJUT..KLIK TAJUK..

9W2YPR Publish time 24-1-2015 01:37 AM

Thanks for sharing! Menarik topik ni, sesuai untuk beginner.

ska_n_dal Publish time 25-1-2015 02:22 PM

terbaik infonya...kepada yang baru buat blog apa kata kenal-kenal dahulu denga blogger otai yang dah lama menulis blog..meh baca sini...Malaysia best blog 2015

Kak-Leen Publish time 1-4-2015 11:47 AM

akak ada blog tp dah 3 tahun kena tinggal dan bersawanggggg..
Ada applications yg x blh nampak dah kat blog. Application lama kot... Skrg nak activate balik. Kesian blog akak tu...

So, apa saranan kawan@>> Samada akak buang aje sawang dr blog lama ni @ buat blog baru?

terima kasih kawan2>>

amirezu Publish time 18-4-2015 11:50 PM

Kak-Leen replied at 1-4-2015 11:47 AM
akak ada blog tp dah 3 tahun kena tinggal dan bersawanggggg..
Ada applications yg x blh nampak dah ...

Better aktif balik blog lama akak tu. Sebabnya blog makin lama makin naik nilainya oleh Google walaupun tak update mana. Kalau blog baru kena struggle sket nak naikkan balik, kecuali follow panduan yang betul untuk naikkan PR blog dengan cepat.

Blog saya pun dah lama bersawang huhu

Kak-Leen Publish time 19-4-2015 11:25 PM

Tq amirezu.. Akak akan buang sawang kat blog tu

TeraJava Publish time 22-4-2015 10:48 AM

Saya baru siap buat blog. Terima kasih atas panduan akak ini. Boleh tambah ilmu lagi..

azwans Publish time 26-7-2015 11:38 PM

@Kak-Leen kalau bab blog bersawang tu saya memang banyak ternakan sebegitu. Yang dah saya kebumikan pun ada. Kalau rasa blog tu ada harapan diselamatkan, buang sawang tu segera, sempena Hari Raya, masih ada mood mengemas tu. Kalau blog lama tu boleh revive syok tu. Sebab di situ ada penulisan kita satu mas adahulu (chewah), ala - ala nostalgik. Kita menulis blog ni bukan untuk orang baca sahaja, akdang - kadang kita nak tengok jugak rupa penulisan kita yang dedulu.

@TeraJava Tahniah kerana ada blog baru. Sama la kita, sekapal, blog baru lahir.

aimanfrepaid Publish time 28-7-2015 12:31 PM

blog bersawang tu ramai yang ada..

dulu buat blog sebab orang lain buat kita pun nak buat kan.. hehe..

tapi realitinya, blog adalah cara kita bantu orang lain. orang cari maklumat yang kita tahu, kita bantu mereka. dapat pahala juga kat situ

ooisootuck Publish time 1-8-2015 06:22 PM

Buatlah blog yang ada domain sendiri macam http://www.nama-domain-anda.com.my, baru ada identiti:)
Pages: [1]
View full version: Cara membuat blog