nummerzwei Publish time 14-10-2014 10:54 AM

[networking] Mencari pakar network

Salam guys. Saya mencari pakar netwokring utk improve networking di office saya

kami sekarang pakai

1. TP-Link TL-SL2210WEB VLAN switch (for UNIFI VLAN untag);
2. TP-Link TL-WR1043ND (network router);
3. TP-Link TL-SG1016 16 port switch (LAN port extension);
4. TP-Link TL-WA901ND wireless access points (wireless networking);

Network selalu tak stabil, ipconflict selalu berlaku dan problem pada repeater

Kalau ada yg pakar otai yg nak job ni sila hubungi saya 03 41420441 {iznan}

Sekian

lonely_surina Publish time 16-10-2014 08:00 PM

Salam,

Tanpa detail physical network design flow, agak susah untuk pin point kat mana yang tak kena, tapi berdasarkan equipment yang diguna pakai, dapat iolss suggestkan seperti berikut :

Untuk isu ipconflict, activate kan DHCP service dalam TP-Link TL-WR1043ND, kalau PC tak banyak, boleh utilize DHCP reservation features pada router tu.. untuk TP-Link TL-WA901ND, make sure DHCP service di off kan untuk mengelakkan conflict IP assignment bila 2 DHCP server running dalam 1 network..

Stability mungkin dapat dicapai once isu ip conflict tue dapat diselesaikan..{:1_141:}

aziz79 Publish time 2-11-2014 12:40 PM

guna PM ok
Pages: [1]
View full version: [networking] Mencari pakar network