TokAdi Publish time 17-7-2014 02:58 PM

Blok Internet Modem Router DSL-2640T


Salam,

rumah tok ada pakai 2 pc, 2 smartfone utk connect ke 1 modem router model DSL-2640T

dahnya modem ni wireless, jadi tok nak limitkanlah mana2 komputer luar (jiran2) drpd mencuri line tok..

tok tak pandai, nak wat camne yer?

dlm menu dsl-2640T ni, ni je tok nampak, tapi tak tau nak buat...yg tok tgk bila ke lima-lima gajet ni onlin pakai access yg sama, tok nampak setiap IP tu dia tulis :

192.168.1.2   -winxp....bla..bla
192.168.1.3   -TPLink....bla bla...
192.168.1.4   -android...bla bla
192.168.1.5   -android bla bla....

jd tok nak 4 ip ni je yg boleh berinternet, lain2 tak mau...

ni tok screenshot menu dlm modem DLink tu...










tok nak bat apa yer?




Tksh


aziz79 Publish time 20-7-2014 09:06 PM

tukar password wifi tok
lagi senang

TokAdi Publish time 21-7-2014 04:06 PM

aziz79 posted on 20-7-2014 01:06 PM static/image/common/back.gif
tukar password wifi tok
lagi senang

hahaha

senang kan, tak yah pening kepala..:laugh3:

tp tok nak tau je cara nya camne, boleh ajar?:lol:

aziz79 Publish time 21-7-2014 07:10 PM

TokAdi posted on 21-7-2014 04:06 PM static/image/common/back.gif
hahaha

senang kan, tak yah pening kepala..


buat mac address filtering.
atau set QOs.. (advance modem jer boleh)
rujuk sini
http://dlink-configuration.blogspot.com/2010/05/dsl-2640t.html

adzrilmaizan Publish time 2-9-2014 01:14 PM

paling gempak buat MAC filtering macam yang saya tulis dalam blog saya ni http://www.mymagicalmorning.com/2012/03/cara-menghalang-orang-lain-menggunakan.html(untuk router d-link)

setakat ni cara ni paling best sebab memang pihak yang nak cuba sent packet (utk dptkan paswed) akan gagal dek kerana device utk sent packet tu pun akan dihalang oleh sistem MAC filtering tu.

andai kata la diaorg dapat lengkap paswed kita pun, tetap jugak takleh diaorg takleh nak guna internet sbb capaian wifi takkan dibenarkan oleh router kita yang dah set MAC filtering hanya untuk device yang kita pilih sahaja.

aritu saya ada baca artikel omputeh.. katanya MAC filtering tetap boleh dihack. tapi memandangkan saya malas utk baca omputih, jadi saya tetap percaya proses penghantaran packet data ke router wifi yang sudah di aktifkan mac filtering tetap akan gagal sebab tidak mempunyai kebenaran.

kalau betul la boleh hack jugak, at least fungsi MAC filtering telah menyusahkan niat mereka sebanyak 90% ehehehe..


p/s: baru2 ni agak keliru dengan sistem pengaktifan MAC filtering oleh router TP-LINK, tapi akhirnya saya berjaya. nnti saya update kat blog plus dengan sofware yang boleh digunakan untuk memantau siapa yang sedang menikmati internet (secara free) dari modem wifi kita.

abgkuloploden Publish time 26-9-2014 09:26 PM

abg kulop pakai wifi jiran sebelah ni.....
abg kulop tak hack pun wifi dia....
abg kulop just try aje password dia, terus tepat, maka berwifilah abg kulop unifi 5mbps dia....
abg kulop tak kasi tau lg jiran tu yg abg kulop pakai line dia...
sbb abg kulop dah lama menderita dia sekeluarga pi sidai kain baju di ampaian umah abg kulop..
kira senang kata, abg kulop kontra aje lah, baru fair & square kan..kan..kan...dia sidai baju kat ampaian umah abg kulop, abg kulop plak pakai free wifi dia...
sape2 nak pakai wifi free dia, pm abg kulop, nanti abg kulop bagi free password, takyah bayar sesen pun..oraitttt..chow!

TokAdi Publish time 3-10-2014 06:51 PM

hahaha, next... sape2 lagi yg boleh bg idea kat tok ni, dpt byk pahala korang yg sedekah ilmu ni selagi ada org yg beramal:lol:
Pages: [1]
View full version: Blok Internet Modem Router DSL-2640T