firdaruddin Publish time 28-11-2013 08:23 AM

ftp server

aku nak set ftp server hosting dr pc aku.so pakai innacomm w7100n sebagai router dgn dynamic ip.

app digunakan cerberos in xp environment.

dah set semua..port check guna canyouseeme kata 21 dah buka..tp kena bila aku try login guna ftp://external.ip.aku.da/, bila dah isi username dan password utk logon, keluar error : 530 login incorrect


ada sesiapa blh bagi pendapat?


oobi Publish time 30-11-2013 09:55 PM


not sure if you've found solution for this or not. anyway, some input below.

oobi dah lama tak buat ni, hopefully masih ingat sikit-sikit. when you setup an ftp server on a non-server type system, the procedure is similar if not the same. the different is, the configuration for the server is right there in front of you, while the non-server type is kind of hidden.

in your case, make sure your user ID is configured and has permission to logon locally, has access to the computer from the network and anonyous login is disable. to check, go to MMC, add "Group Polic Object" snap-in and configure them under "Local Computer Policy". i think, look under security settings.

firdaruddin Publish time 30-11-2013 10:36 PM

oobi posted on 30-11-2013 09:55 PM static/image/common/back.gif
not sure if you've found solution for this or not. anyway, some input below.

oobi dah lama tak...

rasanya itu untuk windows server...mine is using a 3rd party apps..carberus.


tusb Publish time 30-11-2013 11:31 PM

Kalau tak silap, kat router kena buat port forwarding. set port forwarding ke ip pc ko tu, kemudian guna port ftp yang ko nak, contohnya port 21.



firdaruddin Publish time 1-12-2013 01:14 AM

tusb posted on 30-11-2013 11:31 PM static/image/common/back.gif
Kalau tak silap, kat router kena buat port forwarding. set port forwarding ke ip pc ko tu, kemudian...
port forwarding dah settled.

http://www.canyouseeme.org/ dah nampak pc aku melalui port 21.

sila baca post no 1 secara detail.

Pages: [1]
View full version: ftp server

ADVERTISEMENT