Tifamie Publish time 31-10-2013 04:43 PM

Berapa you all charge untuk artwork?

As-salam para designer..
Saya bukan professional designer (utk artwork illustrator & photoshop) tapi kadang pening jgk nak quote pada clients. Clients yang cerewet kadang tak faham yang kita ni memerah otak mencari idea, bukan senang2 google & 'redraw' balik tapi ada juga jenis yang tak kisah.

Mungkin di sini kita boleh share experience masing2 & kalau tak keberatan 'RM' yang pernah you all terima.

p/s -

Kassim_Patalon Publish time 1-11-2013 01:38 AM

dekat fiverr.com aman adja mureka mintak $5

turboturtle Publish time 1-11-2013 02:03 AM

1.Design apa yg ko buat tu, packaging, layout, background ?????
2.Clients cerewet, ni Malaysia apa yg ko boleh harapkan....
3.ko idea 100% diri sendiri @ cedok internet jugak....ada buat R&D, ada brainstorming pasal design...
4.betul2 designer @ design editor...

4 perkara tu boleh tentukan harga.....

grafreak Publish time 8-11-2013 10:47 PM

aku dah fedup dengan client kat malaysia. aku lebih suka tanya berapa diorang bajet.
kalau rendah n tak berbaloi memang aku x amik. biar la x de duit dr nyusahkan hidup.
for sure client macam ni akan minta macam2 and suka ubah2.


aku selalu masuk contest online. international. lagi puas hati.
berbaloi2. pernah menang sekali USD200 buat ebook cover :D


ni website tu.
99designs.com

turboturtle Publish time 11-11-2013 12:40 PM

grafreak posted on 8-11-2013 10:47 PM static/image/common/back.gif
aku dah fedup dengan client kat malaysia. aku lebih suka tanya berapa diorang bajet.
kalau rendah n ...

Yg iklankan dekat contest tu pun pasal diorang nak murah, klu x xdenye diorg nak iklan kat situ....

klu pakai RM mesti ko xambik kan....:lol:

grafreak Publish time 11-11-2013 01:43 PM

turboturtle posted on 11-11-2013 12:40 PM static/image/common/back.gif
Yg iklankan dekat contest tu pun pasal diorang nak murah, klu x xdenye diorg nak iklan kat situ... ...

kalau ikut memang rendah skit tapi bila convert lagi masyuk dari client malaysia ni.

sape pandai buat website diaorang bayar riban riban gak USD.
yang aku amik tu cover saja. x yah buat benda lain dah. simple gile. bukan overall buku kena buat.

kalau client malaysia mau bayar RM50 je tuk cover. silap2 jumpa kedai mamak belanja beriani. haha

paling tinggi kalau buat book cover diorang bagi USD450.

grafreak Publish time 11-11-2013 01:52 PM

sorry off topic.
ini website tu. mohon sape ada internet and 24 jam beronline sila masuk. segala communication guna email je terpulang pada korang. tengok prize diorang leh kasi.

http://img31.imageshack.us/img31/3951/trt5.png

yang ni lak yang aku menang. USD200.
sebulan gak nak siapkan sebab orang tu jarang online.
http://imageshack.us/a/img4/2599/h5lt.png
http://imageshack.us/f/4/h5lt.png/http://imageshack.us/f/4/h5lt.png

turboturtle Publish time 11-11-2013 02:16 PM

grafreak posted on 11-11-2013 01:52 PM static/image/common/back.gif
sorry off topic.
ini website tu. mohon sape ada internet and 24 jam beronline sila masuk. segala co ...

byk kali dh aku jumpa website camni, cuma dulu2 ragu2 pasal payment, takut xbayar je. kena submit design dulu ke baru diorg pilih???...berapa kali review & ubah.... cer ko eksplenesen skit....

turboturtle Publish time 11-11-2013 02:18 PM

so TT ko boleh la joint website yg mcm grafreak suggest ni, ada banyak lagi website yg lebih kurang macam tu...

turboturtle Publish time 11-11-2013 02:20 PM

grafreak posted on 11-11-2013 01:52 PM static/image/common/back.gif
sorry off topic.
ini website tu. mohon sape ada internet and 24 jam beronline sila masuk. segala co ...

design ko buat tu klu kat Malasia ni mau diorg komplen, diorg cakap design xsiap:lol:...

grafreak Publish time 11-11-2013 02:38 PM

turboturtle posted on 11-11-2013 02:16 PM static/image/common/back.gif
byk kali dh aku jumpa website camni, cuma dulu2 ragu2 pasal payment, takut xbayar je. kena submit...

aku guna paypal. register lengkap semua. lepas tu website tu akan ada letak if contest tu ada 'guarantee' atau tak. tp so far semua memang dapat prize. if x dapat report je pada website tu.

untuk design ni agak lama gak. macam biasa la. yang banyak ubah penggunaan font je. kejap dia nak macam ni macam tu. x silap dalam 4 kali je revised. lupa, lagi satu sebab lama, aku tunggu dia beli image dr istock photo.

bila dia puas hati ko akan handover semua hasil keje. upload dalam website tu juga. bila dh submit semua ko kena tekan report kata dah siap and tunggu je contest holder submit report gak. lepas tu tunggu 99designs akan bank-in dalam paypal.

turboturtle Publish time 11-11-2013 02:42 PM

grafreak posted on 11-11-2013 02:38 PM static/image/common/back.gif
aku guna paypal. register lengkap semua. lepas tu website tu akan ada letak if contest tu ada 'gua ...

bid dulu ke bru design @ design dulu nanti dia pilih design siapa yg dia nak....aku kurang jelas kat situ...

grafreak Publish time 11-11-2013 02:44 PM

turboturtle posted on 11-11-2013 02:20 PM static/image/common/back.gif
design ko buat tu klu kat Malasia ni mau diorg komplen, diorg cakap design xsiap...

dari segi design, bila start, dia ada mention deadline, ada brief and reference design yang contest holder nak. if contest ni blind mean ko tak leh tgk designer lain punya design. kalau open ko nampak la berapa design orang lain.

bila ko dah submit, kalau contest holder rajin dia akan bagi rating. aku selalu hantar lewat sebab aku tengok rating design orang lain dulu. aku tgk rating tinggi and aku akan adapt element yang ada pada design tu. :D


lepas tu tunggu la sampai deadline n dia akan pilih mana dia suka and PM ko. maybe dia akan pilih 2-3 design lain. tu pasal kena selalu online. dia tggu ko reply. kalau lambat habis la.

aku pernah terlepas USD500 untuk layout photoalbum. aku tak reply sebab aku naik gunung tahan :(



btw, betul ko cakap, kalau design macam aku buat tu sure orang malaysia x terima. mesti nak ada muka dia. haha
penuh la segala benda kat depan tu.



grafreak Publish time 11-11-2013 02:46 PM

turboturtle posted on 11-11-2013 02:42 PM static/image/common/back.gif
bid dulu ke bru design @ design dulu nanti dia pilih design siapa yg dia nak....aku kurang jelas k ...

open. kalau rasa mudah masuk je. kalo x minat cari contest lain.

hantar berapa banyak ko nak and bersaing dengan designer lain. lepas tu masuk elimation round . dia akan contact untuk ubah macam dia nak. dalam 3 hari. lepas tu dia akan pilih finalist and proceed segala last amendment and declare ko sebagai winner.

lain process macam aku terang atas.

turboturtle Publish time 11-11-2013 02:55 PM

grafreak posted on 11-11-2013 02:44 PM static/image/common/back.gif
dari segi design, bila start, dia ada mention deadline, ada brief and reference design yang contes ...

ooo.....aku bukanlah 24 hours online, kekadang keluar jumpa client, site visit, & mcm2 urusan..... klu fulltime freelance bleh la....

grafreak Publish time 11-11-2013 03:06 PM

turboturtle posted on 11-11-2013 02:55 PM static/image/common/back.gif
ooo.....aku bukanlah 24 hours online, kekadang keluar jumpa client, site visit, & mcm2 urusan..... ...

at least sehari jenguk email tu ok dah :D

Pages: [1]
View full version: Berapa you all charge untuk artwork?

ADVERTISEMENT