kapulet Publish time 12-10-2013 05:02 AM

PrestaShop vs Magento vs OpenCart

baru nak usha2 shopping cart system..
sapa ada ilmu boleh laa sharing2 skit..
yg terbaik utk newbie & mudah nak handle..

http://vectorise.net/wp-content/uploads/2013/10/PrestaShop-vs-Magento-vs-OpenCart.jpg

phongsakorn Publish time 13-10-2013 08:18 PM

bagus sebenarnya shopping cart ni.. biasa kalau bisnes owner yang menjalankan bisnes macam web hosting atau produk lain mereka ada online ecommerce store.. kalau dalam seminggu ada 30-40 sales boleh pilih entry level custom chart.. yang penting maklumat dalam web site tu mudah difahami.. easy navigate.. nak communicate dengan search engine pun friendly..

Kamen_rider Publish time 20-10-2013 05:57 PM

tengok pada bajet dan objektif nak buat shopping cart ni...kalau projek besar2..aku suggest amik magento...tapi kalo untuk biasa2 jek..pakai opencart pun dah ok....simple to handle..tapi kalo mementingkan paras rupa daripada fungsi..pakai wordpress+woocommerce..

toxicated Publish time 22-10-2013 11:58 AM

Tomatocart pon ok..tp aku sule opencart sbb aku ada byl gile template dia yg cantik2 ;P

turboturtle Publish time 19-4-2014 04:35 PM

so camne cart ni akan integrated dgn kita punya website....boleh install dlm mana2 page yg kita nak @ akan ada 1 link yg akan pergi ke page lain plak........ sorry beginner bertanya......tp rambang mata gak bila tgk byk cart dlm Cpanel

turboturtle Publish time 20-4-2014 09:08 PM

ok aku bru pasang prestashop.....tgh try godek2 untuk modified template...susah gila,
nak ubah setting biasa pun dh pening.....

ni antara interface default.....tp gamba awek seksi tu

http://s7.postimg.org/49c6nb30n/shop_depan.jpg Last edited by turboturtle on 20-4-2014 09:10 PM

turboturtle Publish time 20-4-2014 09:12 PM

bhgian tengah

http://s22.postimg.org/4ee3lufl9/shop_tengah.jpg

bahagian bawah

http://s9.postimg.org/jqsilfpwr/shop_bawah.jpg

kapulet Publish time 21-9-2014 11:47 AM

turboturtle posted on 20-4-2014 09:12 PM
bhgian tengah




bhgian keseluruhan yg berfungsi share laa..

ijat84 Publish time 25-9-2014 06:25 PM

antara semua tu, aku pilih magento. salah satu sebab reporting dia agak mantap dan terperinci. back-end pun nampak secure.

tapi tu la, learning curve untuk magento ni susah sikit la dibandingkan kesemua. bukan saja susah untuk developer, webmaster juga mungkin akan menghadapi kesukaran untuk menggunakan magento.

salah satu website yang aku buat menggunakan magento, http://ilhamechenta.com/

apa-apa pun, masih ada banyak lagi pilihan cms e-commerce ni. kalau planningnya nak buat kecil-kecilan, aku syorkan guna wordpress dengan plugin wp-e-commerce, http://getshopped.org/

Akshay_M Publish time 14-7-2021 11:19 PM

Edited by Akshay_M at 26-7-2021 07:11 PM

I have worked on Opencart, and it really really lacks active support online. You will find it difficult in case you get into a problem, and trying to find solution online for it.

I would recommend you to go for PrestaShop, that's more handy than Opencart, more functional, and has better online support if you get into a problem/query. The User Interface is simple, for normal users to operate the back-end.

Regards,
Akshay
Technical Consultant
Apps4Rent | CloudDesktopOnline | O365CloudExperts



Atrukos Publish time 10-10-2021 06:17 PM

Edited by Atrukos at 11-10-2021 07:16 PM

I prefer Magento as I like the functionality and interface. I have several sites that have been working steadily on this engine for more than one year. I also use website monitoring to track the performance of the online store. If configured correctly, there should be no failures in the site.
Pages: [1]
View full version: PrestaShop vs Magento vs OpenCart