cef_gango Publish time 3-9-2013 12:36 PM

Kanser Perut

http://wannuraterapi.files.wordpress.com/2013/08/kanser-perut.jpg?

Kanser perut merupakan jenis kanser yang ke 4 paling umum di seluruh dunia. Hampir 1 juta kes direkodkan pada 2002 di mana dua daripada tiga kes membabitkan lelaki.

Pada keseluruhannya, ia semakin cepat menurun di negara berpendapatan tinggi tetapi kekal biasa di tempat lain. Ia biasanya membunuh dan merupakan penyebab kematian yang kedua paling biasa akibat kanser.

Penyebab : Garam dan makanan yang diawet dengan garam

Penawar : Makanan dan pemakanan. Sayuran tidak berkanji, termasuk sayuran allium serta buahan mungkin melindungi daripada kanser perut.


Dari segi perubatan, barah perut (juga dikenali sebagai barah gastrik) boleh terbentuk pada sebarang bahagian perut dan boleh merebak keseluruh perut dan organ lain. Barah perut boleh tumbuh sepanjang dinding perut ke esofagus atau usus kecil.

Ia juga boleh menjalar sepanjang dinding perut dan merebak ke nod limfa berhampiran dan kepada organ seperti hati, pankreas, dan kolon. Barah perut juga mampu merebak ke organ jauh, seperti paru-paru, nod lymph atas tulang selangka (collar bone), dan ovari.Apabila barah merebak kebahagian lain tubuh, tumur baru yang mempunyai sel tidak normal yang sama dan nama yang sama dengan tumor utama. Sebagai contoh, jika barah perut merebak kepada hati, sel barah di hati adalah sel barah perut dan penyakit ini dikenali sebagai barah perut metastatik, bukannya barah hati.

Masalah utama barah perut adalah apabila ia merebak kepada ovari; tumor dalam ovari dikenali sebagai tumor Krukenberg. Tumor ini, dinamakan sempena nama doktor pertama yang menggambarkannya, bukanlah penyakit, ia adalah barah perut metastatik – sel barah di tumor Krukenberg adalah sel barah perut, sama seperti sel barah dalam tumor utama.

Gejala

Barah perut boleh jadi sukar dikesan. Selalunya tidak terdapat tanda pada tahap awal dan, dalam kebanyakan kes, barah tersebut telah merebak sebelum ia disedari. Apabila gejala berlaku, ia begitu kabur sehinggakan pesakit tidak mengindahkannya. Barah perut boleh menyebabkan yang berikut:

Ketidakhadaman atau perasaan terbakar (pedih ulu hati (heartburn));
Tidak selesa atau sakit di bahagian perut;
Mual dan muntah;
Cirit-beret (Diarrhea) atau sembelit;
Kembung perut selepas makan;
Hilang selera makan;
Lemah dan letih; dan
Pendarahan (muntah atau berak berdarah).

Sebarang simptom ini mungkin disebabkan oleh barah atau masalah kesihatan yang kurang serius lain, seperti virus perut atau ulser. Hanya doktor mampu menentukan punca sebenar. Mereka yang mempunyai gejala sebegini perlu berjumpa doktor. Mereka mungkin dirujuk kepada gastroenterologist, doktor yang pakar dalam mendiagnosis dan merawat masalah penghadaman. Pakar ini kadang kala dikenali sebagai pakar gastrointestinal (atau GI).

yati86 Publish time 3-9-2013 03:02 PM

salam, cuba sembuhkan dng transfer factor iaitu produk berasaskan Transfer Factor yang berfungsi sebagai mengajar sistem ketahanan imun badan kita dan memusnahkan terus virus dalam badan agar kesihatan terjamin..dijamin berkesan untuk rawatan leukimia,kanser dan banyak lagi..insyallah..try sngt2 produk ni..insyaallah dapat membantu..banyak testimonial yang berjaya dalam rawatan kanser dng menggunakan Transfer Factor..

boleh tengok testimonial yang berjaya disini..

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=428201323964680&set=a.428198847298261.1073741829.428178340633645&type=1&theater

cef_gango Publish time 4-9-2013 11:32 AM

yati86 posted on 3-9-2013 03:02 PM static/image/common/back.gif
salam, cuba sembuhkan dng transfer factor iaitu produk berasaskan Transfer Factor yang berfungsi seb ...

thanks akak atas share ;)

maklukpenggoda Publish time 23-3-2024 07:35 AM

Kate Middleton case...

manopBKK Publish time 8-6-2024 08:33 AM

takod nok
Pages: [1]
View full version: Kanser Perut


ADVERTISEMENT