hazimhazwan Publish time 8-7-2013 07:48 PM

Cara Membuang Waktu di Wordpress

Jika anda menggunakan Wordpress sebagai medium untuk membuat website, anda akan perasan terdapat waktu post anda dimuat naik bukan? Baiklah jika anda mahu website anda kelihatan professional, and mungkin mahu membuat waktu post anda itu. Bagaimana untuk membuangnya? Jangan risau saya akan mengajar anda cara mudah ;)

1. Manual MethodCara yang 'elok' untuk anda membuang waktu ialah mengubahsuai tema Wordpress anda dengan menukar kod waktu yang menunjukkan waktu post.
[*]Backup tema anda, just in case
[*]Pergi ke “Appearance > Editor” dan ulangi langkah-langkah berikut bagi setiap fail PHP anda.
[*]Cari function calls berikut di dalam tema kod anda: the_date(), echo get_the_date(),the_modified_date(), and the_time()
[*]Selubungi function calls dengan PHP comment markers (/* and */); sebagai contoh:

<?php /*the_date();*/ ?><?php /*the_date('F j, Y');*/ ?><?php /*echo get_the_date();*/ ?><?php /*the_modified_date();*/ ?><?php /*the_modified_date('', 'Last modified ');*/ ?><?php /*the_time( get_option('date_format') );*/ ?>
Kamu mungkin mahu membuang text lain yang menyelubungi function call. Sebagai contoh, jika tema anda anda kod seperti berikut…

<div>Published on <?php the_time( get_option('date_format') ); ?></div>
…tukarkan dengan kod ini…
<div>Published on <?php /*the_time( get_option('date_format') );*/ ?></div>…tema anda akan mengeluarkan output “Published on,” tetapi bukan waktunya. Dengan membuang “Published on” dari tema fail anda akan membuang output "Published on" itu daripada lawan web anda. Kamu harus membuang "Published on" itu supaya laman web anda kelihatan 'bersih'.

Tekan “Update File”

2. Automatic MethodJika anda mahu cara pantas, pergi ke “Appearance > Editor” di dalam admin Wordpress anda dan tambah kod ini didalam "theme’s functions.php file". Letak di atas sekali tetapi selepas pembuka barisan <?php.function jl_remove_post_dates() {      add_filter('the_date', '__return_false');      add_filter('the_time', '__return_false');      add_filter('the_modified_date', '__return_false');} add_action('loop_start', 'jl_remove_post_dates');(Nota: Cara ini memerlukan WordPress 3.0 atau ke atas)Sekarang cuba check website anda jika waktu itu sudah hilang. Jika belum, cuba menukar dengan meggunakan kod yang lebih “aggressive”:function jl_remove_post_dates() {      add_filter('the_date', '__return_false');      add_filter('the_time', '__return_false');      add_filter('the_modified_date', '__return_false');      add_filter('get_the_date', '__return_false');      add_filter('get_the_time', '__return_false');      add_filter('get_the_modified_date', '__return_false');} add_action('loop_start', 'jl_remove_post_dates');

Harap dapat membantu, cara ini sangat berkesan kerana saya sendiri menggunakannya :)

Admin,
www.caramembuatwww.com Last edited by trunks on 9-7-2013 12:33 AM

kakikuDibibirmu Publish time 9-7-2013 12:26 AM

bawak-bawaklah guna [ code ][ / code] macam ni dik oi

pening tengok coding dengan emoticon ketawa bagai


function jl_remove_post_dates() {
    add_filter('the_date', '__return_false');
    add_filter('the_time', '__return_false');
    add_filter('the_modified_date', '__return_false');
    add_filter('get_the_date', '__return_false');
    add_filter('get_the_time', '__return_false');
    add_filter('get_the_modified_date', '__return_false');
}
add_action('loop_start', 'jl_remove_post_dates');

kakikuDibibirmu Publish time 9-7-2013 12:28 AM

baidewei, bila buang waktu, orang tak tahu tu post zaman Nabi mana, entah berita baharu, entah berita lama, tak elok posting benda tak ada tarikh. susah orang nak beza

trunks Publish time 9-7-2013 12:34 AM

<div>Publishedakan keluar emoticon gelak

tak apa edited..

izamahmed Publish time 9-7-2013 12:24 PM

atau cuba ikut video dr utube ni

vDJVQy1xSJk
Last edited by trunks on 9-7-2013 04:51 PM

hazimhazwan Publish time 9-7-2013 02:40 PM

kakikuDibibirmu posted on 9-7-2013 12:26 AM static/image/common/back.gif
bawak-bawaklah guna [ code ][ / code] macam ni dik oi

pening tengok coding dengan emoticon ketawa ...

Thanks betulkan :)
Pages: [1]
View full version: Cara Membuang Waktu di Wordpress

ADVERTISEMENT