xhkmx Publish time 21-12-2013 10:38 PM

amirul_zain posted on 21-12-2013 02:08 PM
dalam pembacaan ku, beli domain dgn org yg jual domain saja lagi baik, sebab dyeorang fokus dlm bi ...

Oo, ye ke. Pastu nk link camne ek?

amirul_zain Publish time 22-12-2013 12:42 AM

xhkmx posted on 21-12-2013 10:38 PM static/image/common/back.gif
Oo, ye ke. Pastu nk link camne ek?

domain akan ada setting untuk masukkan alamat server
dalam setting custom server yang ada bunyi macam tu.
baik beli yang malaysian punya hosting or domain, sebab lepas beli bleh call je mintak support. aku dah terbeli, lagipun xkisah pasal support sebab rasa bleh wat sdiri.
kalau namecheap domain dgn hostgator hosting. ambik server info dari hostgator nsXXXX.hostgator.com (XXXX tu nombor setiap org lain2), pstu pergi ke namecheap> klik atas domain> tepi sebelah kiri ada domain name server setup,klik > pastu ade ruang(form) masukkannsXXXX.hostgator.com.

#----------------------------------#
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kuis.bio

happydot Publish time 8-2-2014 04:10 PM

Hi,
Boleh tak rekemen domain/hosting provider yg ok? Reliable & harga reasonable? Coz dah survey tapi byk pilihan so confuse pulak.

Thanks

nacuwin Publish time 22-2-2014 09:45 AM

happydot posted on 8-2-2014 04:10 PM static/image/common/back.gif
Hi,
Boleh tak rekemen domain/hosting provider yg ok? Reliable & harga reasonable? Coz dah survey ta ...

untuk domain, slalunya harga sama je sekita rm35.00/setahun untuk .com , .net, .org
kalau untuk com.my atau .my mahal sket sekitar rm 85.00/setahun.

domain boleh beli kat mana2 tapi better pakai yang localny cam exabyte dan jomhosting.

kalau untuk hosting pula, untuk permulaan boleh try pakai yang free nye,
contohnya dari 000webhost , sbb bleh dapat 1500mb dan sangat reliable.

regards

Pages: 1 [2]
View full version: Beza Domain Dan Hosting (Info)

ADVERTISEMENT