arm9 Publish time 4-6-2013 09:19 AM

web developer

hi guy...

1)macam mana kita nak tau web yang kita masuk tu dia pakai programming apa,
contoh mcm php ka, jsp ka, asp.net, pyton, ColdFusion or apa2 saja (ni kalau untuk server-side scripting).

2)macam mana pulak untuk client-side scripting, kita nak tau dia pakai apa?

tq

k_a_a Publish time 5-6-2013 04:24 PM

Salam :-)

Maaf saya nak komen.. typo anda .. bukan "hi guy" (singular)..patutnya "Hi guys" (plural)..

Jawapan saya kpd pertanyaan anda:

1) selalunya tengok extension file yg dipanggil lah.. .aspx = ASP.php = PHP.cfm = cold fusion etc..

2) kalau client side senan je.. view source lah. baca lah HTML tu.. selalunya Javascript lah ataupun guna Java applet atau Flash lah...

Tq

arm9 Publish time 7-6-2013 03:40 PM

k_a_a posted on 5-6-2013 04:24 PM static/image/common/back.gif
Salam :-)

Maaf saya nak komen.. typo anda .. bukan "hi guy" (singular)..patutnya "Hi guys" (plura ...

Terima kasih sebab betulkan tatabahasa sy yg lemah dan menjawab pertanyaan saya ini.
Ianya byk membantu.

k_a_a Publish time 7-6-2013 06:20 PM

arm9 posted on 7-6-2013 03:40 PM static/image/common/back.gif
Terima kasih sebab betulkan tatabahasa sy yg lemah dan menjawab pertanyaan saya ini.
Ianya byk me ...

Harap TT tak ambik hati lah.. saya ni memang mcm tu kekekekeke...

bobok Publish time 23-6-2013 10:57 PM

kalau tak keluar extension, boleh pakai console kat browser utk tengok response header. selalunya ada la tulis os/server/server side. kena pandai2 agak.

contoh:
google.comCache-Control:private, max-age=0
Content-Encoding:gzip
Content-Type:text/html; charset=UTF-8
Date:Sun, 23 Jun 2013 14:53:21 GMT
Expires:-1
Server:gws
Set-Cookie:PREF=ID=217d30552b12af52:U=861ffb9adf605b26:FF=0:TM=1356523813:LM=1371999201:S=mX8aubO6GEtOPr1F; expires=Tue, 23-Jun-2015 14:53:21 GMT; path=/; domain=.google.com.my
Transfer-Encoding:chunked
X-Frame-Options:SAMEORIGIN
X-XSS-Protection:1; mode=blockdia bagitau dia pakai Google Web Server (line 6). server side GWS pakaiC++, Java & Phyton

cari.com.myConnection:Keep-Alive
Content-Encoding:gzip
Content-Length:3338
Content-Type:text/html; charset=gb2312
Date:Sun, 23 Jun 2013 14:55:09 GMT
Keep-Alive:timeout=3, max=500
Server:Apache/2.2.3 (CentOS)
Vary:Accept-Encoding,User-Agent
X-Powered-By:PHP/5.2.17OS Centos, server apache (line 7), server side PHP (line 9)

hotmail.comCache-Control:no-cache, no-store, must-revalidate, no-transform
Content-Length:340
Content-Type:text/html; charset=utf-8
Date:Sun, 23 Jun 2013 14:56:17 GMT
Expires:-1
Location:https://login.live.com/login.srf?wa=wsignin1.0&rpsnv=11&ct=1371999377&rver=6.1.6206.0&wp=MBI&wreply=http:%2F%2Fmail.live.com%2Fdefault.aspx&lc=1033&id=64855&mkt=en-us&cbcxt=mai&snsc=1
MSNSERVER:H: BAY149-W6 V: 17.1.6607.6001 D: 2013-06-07T21:20:43
P3P:CP="BUS CUR CONo FIN IVDo ONL OUR PHY SAMo TELo"
Pragma:no-cache
Server:Microsoft-IIS/7.5
Set-Cookie:bsc=; domain=.mail.live.com; expires=Thu, 01-Jan-1970 12:00:01 GMT; path=/
Set-Cookie:prc=; domain=.mail.live.com; expires=Thu, 01-Jan-1970 12:00:01 GMT; path=/
Set-Cookie:mt=; domain=.mail.live.com; expires=Thu, 01-Jan-1970 12:00:01 GMT; path=/
Set-Cookie:DWN=; domain=.mail.live.com; expires=Thu, 01-Jan-1970 12:00:01 GMT; path=/
Set-Cookie:kr=; domain=.mail.live.com; expires=Thu, 01-Jan-1970 12:00:01 GMT; path=/
Set-Cookie:KSC=; domain=.mail.live.com; expires=Thu, 01-Jan-1970 12:00:01 GMT; path=/
Set-Cookie:rru=; domain=.mail.live.com; expires=Thu, 01-Jan-1970 12:00:01 GMT; path=/
X-Wlp-StartTime:6/23/2013 2:56:17 PM
xxn:W6pakai IIS (line 10). server side pakai asp.net lah. apa lagi

yg paling susah nak tau, server side framework apa dia pakai. kita tau dia pakai server side framework bila tengok source code panjang & tak der indent, jenis yg bukan manusia edit.


Last edited by bobok on 23-6-2013 11:06 PM

tommy.jr Publish time 31-7-2013 01:03 AM

asas web based system @ web content .. sumer pakai html..

asp, aspx, xhtml, jsp, cfm, php, vb.net just nk bagi 'extra kick' pd web based system @ web content..

utk bagi dpt buat chart, graph, interaktif, nampak menarik @ lg power la senang citer.

Mark_Wong Publish time 16-5-2014 11:50 AM

right click and choose inspect element or view source.

mshaiful Publish time 20-7-2014 09:23 AM

Topik lama ni tp just nak share la.

Kalau nak lagi detail and cepat bole install extension chrome or firefox yg namanya Wappalyzer. https://wappalyzer.com/

Nanti dia akan list out semua teknologi, platform or tools yg common yang website tu pakai kat dalam address bar.

Screenshot http://d.pr/i/VOmL



Pages: [1]
View full version: web developer