moltenx Publish time 2-4-2013 08:21 AM

Mengenai C++. Nak minta perndapat dari yg berpengalaman..

Assalam. Nak tanya c++ ni ada guna ke time kerja? sebab saya skrg ni belajar c++. saya nak tau c++ ni selalu digunakan untuk apa? Kalau boleh bg saya satu system untuk dibuat masa cuti sem ni. hehe
Last edited by moltenx on 2-4-2013 08:33 AM

otai_g Publish time 3-4-2013 09:36 PM

tgk la ko kerja apa. kalo esok ko keje jd buruh binaan atau driver bas rasa2nya x pakai c++ ni...

moltenx Publish time 4-4-2013 12:06 AM

maksud saya kalau kerja yg berkaitan dgn programming laa. terima kasih untuk feedback. :)

otai_g Publish time 9-4-2013 02:10 PM

moltenx posted on 4-4-2013 12:06 AM static/image/common/back.gif
maksud saya kalau kerja yg berkaitan dgn programming laa. terima kasih untuk feedback.

bnyk lg kompeni yg memerlukan c++ programmer....

tp elok juga kalo tau php, java dan vb.net.....


moltenx Publish time 21-4-2013 01:07 PM

otai_g posted on 9-4-2013 02:10 PM static/image/common/back.gif
bnyk lg kompeni yg memerlukan c++ programmer....

tp elok juga kalo tau php, java dan vb.net.... ...

ohh. hm bagus la mcm tu. yg php dgn java saya akan belajar untuk semester dpan nnt. semester ni saya belajar structured programming for c++. tapi yg peliknya semester depannya saya tak belajar object oriented programming for c++, sebaliknya saya blajar oop for java. adakah c++ tidak penting? atau sama konsepnya?

otai_g Publish time 22-4-2013 12:32 AM

moltenx posted on 21-4-2013 01:07 PM static/image/common/back.gif
ohh. hm bagus la mcm tu. yg php dgn java saya akan belajar untuk semester dpan nnt. semester ni sa ...

kalo aku ditanya apa yg diajar oleh kebanyakan uni kat msia ni berkaitan software engineering, aku leh katakan all rubbish.

syllibus ntah apa2.. mmg rmi student diajar dgn mcm2 language tp semuanya on surface jerk dan kalo time intvw tanya soalan programming rmi yg x leh jwb punya.

basic programming mcm condition, looping, variable, function tu sama jerk. bnd basic. apa2 language pun mesti ada.

kalo up skit oop sbb x semua language support oop.

berdasarkan kes ko ni structured c++ tu lebih kpd dia nak ajar basic programming.
yg java plk dia nak ajar oop.

kalo dah leh buat java oop, maknanya mesti leh buat c++ oop. konsep oop tetap sama pd apa2 language pun.

kalo rajin google swebok.

moltenx Publish time 22-4-2013 03:50 PM

otai_g posted on 22-4-2013 12:32 AM static/image/common/back.gif
kalo aku ditanya apa yg diajar oleh kebanyakan uni kat msia ni berkaitan software engineering, aku ...

oh okay. agak2 soalan mcm mana yang ditanya ye masa intvw? :funk:

kalau mcm tu tkpe laa. google akan menjadi tempatku menelaah. terima kasih atas jawapan yg diberikan:)

alam. Publish time 22-4-2013 08:33 PM

wa'alaikumussalam..

hi moltenx...

mmm pendpat dari sy yg suka usha jobstreet.. saya cadangkan utk try pegi jobstreet... pastuh search "c++"... dari situ bleh nampak skop2 c++developer... huhu...

Last edited by alam. on 22-4-2013 08:35 PM

otai_g Publish time 22-4-2013 09:46 PM

moltenx posted on 22-4-2013 03:50 PM static/image/common/back.gif
oh okay. agak2 soalan mcm mana yang ditanya ye masa intvw?

kalau mcm tu tkpe laa. google ...

soalan apa yg ditnya ms intvw google la skit bang..

x kan semua bnd aku nak bg bulat2 kat sini. letih la...

len la kalo aku ni penasihat berbayar :lol:

nacuwin Publish time 24-4-2013 09:44 PM

sebaiknya untuk belajar dengan c++ sbb language ni jenia hibrid. Makna kata boleh untuk structure dan object oriented. kalau java bleh. Support object oriented je. Kalo c plak leh support structue je. So c++ leh support dua dua, tu kelebihannya.

Untuk kerja , bergantung kepada industri. Contohnya macam kompeni saya dealdengan pembaca card rfid. Bnyak application guna c++. Contohnyanak baca data dari memori pembaca card tu.

Kalo industri berasaskan web, c++ hampir takde guna sbb ,sekarang. Dah pakai server scripting macam language php dan asp. Boleh guna c++ tapi dahakan leceh especially bila nak guna database.

Kalo industri berasaskan banyak nak guna sistem languga macam vb.net, java, c# , visual c++ dan apa apa language yang kaya raya dengan button-button yang canggih dan cantik amatlah diutamakan.

bobok Publish time 23-6-2013 11:58 PM

kalau kau kena jaga server linux, kau kena pakai C++ utk run benda2 mcm housekeeping (clear log file, temp file), daemon yg nak cek apa2 (make sure web server & database run), etc.

memang la ada orang pakai shell script jer, tapi shell script makan resource banyak. kalau compile sendiri C++ memang kecik la footprint dia. lepas tu budak bodoh2 yg lain memang tak akan fcuked-up la. kalau kau buat shell script kang ada jer kutu nak ubah2. sampai ada kes kena install OS balik pun ada.

naz0203 Publish time 2-10-2013 08:23 AM

otai_g posted on 22-4-2013 12:32 AM static/image/common/back.gif
kalo aku ditanya apa yg diajar oleh kebanyakan uni kat msia ni berkaitan software engineering, aku ...

betul..
senang citer, spoon feed kat uni tu x akan membantu anda dalam interview...
kalau malas nak study sendiri dan mencari ilmu lebih bagus, baik x payah...
aku penah jumpe satu uni, benda basic pon x cukup.. dalam looping ade "while"
tapi bila aku buat "do...while", lecturer tu kata aku nie advance sangat. terus dia pangkah paper aku. mcm ****m**.
itu baru bacis. blom lg aku citer yg lebih dari itu...
bukan nak sombong...tapi kita nie kalau nak pape, kena seribu daya... bukan seribu tanya, dan seribu dalih.
org yg seribu daya, pasti dia kurang bertanya...
utk TT, bg aku soalan ko nie agak ngok jugaklah...
mcm x boleh fikir sendiri...
sori kalu kurang ajar sket...tapi itulah kenyataan....
C++ nie basic dalam dunia perkomputeran...
ko buat apa2 pun nanti mesti ade kaitan dgn C++.... xkiralah ko guna C++ atau x... mesti akan ada kaitan dari segi flow dan lain2..
even ko buat java pon, php dan lain2 pasti cara kerja C++ tu ade dalam kepala otak ko..
maka, kalu C++ pon x boleh nak kuasai, jgn mimpilah bahasa pengaturcaraan lain akan berada dalam poket kau...
gud luck yer TT.. study molek2... kurangkan bertanya, banyakkan membaca.. sekian.

naz0203 Publish time 2-10-2013 08:27 AM

otai_g posted on 22-4-2013 09:46 PM static/image/common/back.gif
soalan apa yg ditnya ms intvw google la skit bang..

x kan semua bnd aku nak bg bulat2 kat sini. ...
sabo jer la bro.. budak2 zaman skrg nie cuma tau spoon feed jer.. bila dh bagi dan x kuar, salahkan kita pulak... x berpengalaman la, menipu la, x bagus la.. lu mau interview, lu usaha la sendiri. study ke, buat latihan ke, ape ke... ini semua nak suruh org bantu.. amende la....
pakcik google ada pon masih malas nak usaha...padahal dia sendiri pon org it...silap2 amende itu google pon x tau..
zaman aku dulu, google xde.. tapi yahoo ade...info x banyak.. rajin x rajin, kena pegi library, kena beli buku sendiri beratus2 ringgit sebuah... korang nei beruntung..zaman piracy...ebook yg di copy pon bersepah.. tu pon malas... kena fotostat rm1 pon dah merungut mcm suruh minum racun..

naz0203 Publish time 2-10-2013 08:30 AM

alam. posted on 22-4-2013 08:33 PM static/image/common/back.gif
wa'alaikumussalam..

hi moltenx...


C++ nie bersepah... TT jer saje tanya soalan yg mcm org x berilmu...
tanya la benda yg berhemah sket... betulkan code ke, ape ke..
ini tanya ade ke keje utk C++.. mmg x patut...
sori kalu aku hentam TT.. nak mengajar jadi lebih bagus...

moltenx Publish time 2-11-2013 10:36 PM

naz0203 posted on 2-10-2013 08:30 AM static/image/common/back.gif
C++ nie bersepah... TT jer saje tanya soalan yg mcm org x berilmu...
tanya la benda yg berhemah s ...

semua post aku kau nk hentam, aku just tanya je. aku mmg da cari kat tenet, aku cuma tanya sbb nk dgr dr pengalam org malaysia. sbb aku slalu tgok org luar negara punya je. sori to say laa. dont judge a book by its cover.. mgkin aku tk sehebat kau.

kambinggila Publish time 23-11-2013 07:13 PM

naz0203 posted on 2-10-2013 08:30 AM static/image/common/back.gif
C++ nie bersepah... TT jer saje tanya soalan yg mcm org x berilmu...
tanya la benda yg berhemah s ...

are you sure that's the correct way to teach people?

belajar ada banyak jenis, tak semestinya belajar coding tu je belajar. soalan TT tu logik, dia memang nak tau apa yang dia tak pasti. cuma mungkin kena explore lebih dengan kengkawan or sesapa kenalan yang ada dalam bidang IT :)

mziskandar Publish time 25-11-2013 04:03 PM

moltenx posted on 22-4-2013 03:50 PM static/image/common/back.gif
oh okay. agak2 soalan mcm mana yang ditanya ye masa intvw?

kalau mcm tu tkpe laa. google ...

soklan2nya ialah..

[*]apa hobi awak?
[*]awak main game x?
[*]kalau main, apa yang best pasal game tu? (resource management tech)
[*]apa fb awak? sy nak add ni. nk tengok page apa yg awk like.
[*]tunjukkan saya project/experiment yang 100% awk buat time x de keje. (highest marks kalau ada)

kambinggila Publish time 26-11-2013 05:49 PM

mziskandar posted on 25-11-2013 04:03 PM static/image/common/back.gif
soklan2nya ialah..

[*]apa hobi awak?


hahaha soalan soalan ni maybe akan di tanya kalau ko gi interview kat company buat game :P

chenta_dewi Publish time 26-3-2014 08:30 PM

Ape la korang   tt ni tanya je..kalau korang rasa soklan dia tak logik tak yah la reply pape..
Mgkin jawapan tu boleh dicari tapi dia nak la dgr dr korunk yg berpengalaman..

Last edited by chenta_dewi on 26-3-2014 08:32 PM

moltenx Publish time 20-5-2014 06:06 PM

haha. boleh saje sy ada projek yg sy bt. and dpt highest.. tapi saya baru semester 4 diploma. sains kmputer. jangan risau. soalan yg sy tanya tu masa sy tak berapa nak matang lagi. harap abaikan laa eh sbb soalan tu bila sy tgok mcm org yg tkde usaha bertanya. mgkin lepas ni sy google sendiri je la apa yg sy nk tau. terima kasih semua.

Pages: [1] 2
View full version: Mengenai C++. Nak minta perndapat dari yg berpengalaman..