fikrinordin Publish time 8-11-2012 10:44 AM

WEBSITE GUNA NOTEPAD

1st of all, maaf kalau thread ni dah ada. tp dh search tak jumpa pun. so, trpaksa la buka thread baru..

Saya ada asignment buat website guna notedpad.So, sesape yg pndai nk minta tolong bagi tutorial..
kalau boleh blaja face to face lg bgus
Last edited by fikrinordin on 10-11-2012 10:44 AM

bazaraya Publish time 9-11-2012 12:44 AM

ok dik.. tutorialnya senang sahaja... google "html tutorial" dan layari website yg mula2 keluar tu. kat website tu ada Try it yourself.. masuk/edit html code tu.. nanti jadi camtu camni. Bila dah cuba dan cuba akan pandai dgn sendirinya... cuma perlukan sedikit usaha

kalau tak faham jugak boleh tanya

BlackWoods Publish time 9-11-2012 11:59 AM

Guna notepad? Traditional way of HTML tu.
Kamu boleh guna dreamweaver juga, lepas tu generate HTML, kamu taruk dalam notepad, macam ini rupanya boleh macam buat dari notepad.

fikrinordin Publish time 9-11-2012 06:27 PM

bazaraya posted on 9-11-2012 12:44 AM static/image/common/back.gif
ok dik.. tutorialnya senang sahaja... google "html tutorial" dan layari website yg mula2 keluar tu....

Sy memang tak smpat nk explore..busy bekerja..:(
klau boleh nk jmpa sifu f2f utk siaapkan

fikrinordin Publish time 9-11-2012 06:31 PM

BlackWoods posted on 9-11-2012 11:59 AM static/image/common/back.gif
Guna notepad? Traditional way of HTML tu.
Kamu boleh guna dreamweaver juga, lepas tu generate HTML, ...

mmg tradisional..
tp ni asignment..sy sbg student x mmpu nk mwnolak apa yg diperintahkan...huhu
dreamever pun sy x prnh guna..
mmg nk mncari sifu ni:)

limaunipis03 Publish time 9-11-2012 09:44 PM

fikrinordin posted on 9-11-2012 06:27 PM static/image/common/back.gif
Sy memang tak smpat nk explore..busy bekerja..
klau boleh nk jmpa sifu f2f utk siaapkan

nak siapkan ke nak mintak tolong buatkan hehehe...
nak buat website apa tu?
plg simple.. buat jer dlm MS-Word. lepas tu save as webpage (HTML)

lepas tu bukak guna notepad, then delete semua yg ada dlm <link>, <style>tinggalkan basic tags spt <html><body> etc..etc..

kalo lecturer tanya, tunjuk jer la yg dlm notepad tu ;)



bazaraya Publish time 9-11-2012 11:17 PM

terpulang la... samada nak belajar atau hanya sekadar nak siapkan assignment

fikrinordin Publish time 9-11-2012 11:55 PM

bazaraya posted on 9-11-2012 11:17 PM static/image/common/back.gif
terpulang la... samada nak belajar atau hanya sekadar nak siapkan assignment

nape plak ade pkataan 'atau'?
you tak fhm my situation right now la...:curse:

fikrinordin Publish time 9-11-2012 11:58 PM

limaunipis03 posted on 9-11-2012 09:44 PM static/image/common/back.gif
nak siapkan ke nak mintak tolong buatkan hehehe...
nak buat website apa tu?
plg simple.. buat je ...

I mean blaja trus dgn sifu...sifu ade dpn mata..
klau x phm leh tnya trus..

bazaraya Publish time 10-11-2012 12:47 AM

fikrinordin posted on 9-11-2012 11:55 PM static/image/common/back.gif
nape plak ade pkataan 'atau'?
you tak fhm my situation right now la...
sorry.. saya ingatkan student college/etc. sepenuh masa.. rupanya dah bekerja... dan busy

bila diberi tugasan buat website guna notepad... saya assume yg memberi tugasan tersebut mahu orang yg buat tugasan itu belajar html... mungkin saya salah.. minta maaf

first post tu mintak sesiapa tolong bagi tutorial... saya dah tolong yg termampu dgn memberikan website tutorial html... (tak tau pulak yg diminta tu adalah seorang tutor & secara face to face) .. kalau mcm tu saya tak mampu nak tolong... minta maaf sekali lagi

Last edited by bazaraya on 10-11-2012 12:52 AM

Kamen_rider Publish time 11-11-2012 12:05 AM

pi w3school untuk belajar html from scratch...

maemae Publish time 12-11-2012 01:18 AM

Cuba lawati www.ismail.com.my. Disitu ada Belajar Membina Laman Web Dengan Notepad.

BlackWoods Publish time 12-11-2012 11:52 AM

fikrinordin posted on 9-11-2012 06:31 PM static/image/common/back.gif
mmg tradisional..
tp ni asignment..sy sbg student x mmpu nk mwnolak apa yg diperintahkan...huhu
...

Pergi download HTML template sudah.
Dari sana kamu baru masukkan content dalam.
Lepas tu sudah ada HTML yang boleh dibuka oleh Notepad, settled.

alam. Publish time 12-11-2012 02:04 PM

fikrinordin posted on 9-11-2012 11:55 PM static/image/common/back.gif
nape plak ade pkataan 'atau'?
you tak fhm my situation right now la...

drp ko bebel ko punya bizi situation dalam forum dah 20 minit... baik ko pigi godek w3schools tuh..

ramai komen dh bagi cadangan yg bagus malah simple dan basic lagi...

atas ko jaa rajin2 nak klik...

mcm susah nk pecaya.. ko nih tgh belajar...
nota kt kelas sudah lebey drp cukup utk terangkan konsep html..<html>
<head>
<title>saya kena belajar</title>
</head>
<body>saya kene rajin dan kena buang sifat mengharap kt orang 100%</body>
</html>copy paste dalam notepad dan save as "test.html"

fikrinordin Publish time 12-11-2012 07:15 PM

alam. posted on 12-11-2012 02:04 PM static/image/common/back.gif
drp ko bebel ko punya bizi situation dalam forum dah 20 minit... baik ko pigi godek w3schools tuh. ...

drp ko bebel ko punya bizi situation dalam forum dah 20 minit... baik ko pigi godek w3schools tuh-->(sila baca dan fahami tajuk thread ni)

ramai komen dh bagi cadangan yg bagus malah simple dan basic lagi.--> (sebab simple la aku nk ilmu lg mendalam)

atas ko jaa rajin2 nak klik... --> (ko ni memang tak paham2)

mcm susah nk pecaya.. ko nih tgh belajar... --> (sebab tu la aku cari sifu)
nota kt kelas sudah lebey drp cukup utk terangkan konsep html.. --> (ko ada tengok ke nota aku?)

contoh html ko bagi tu aku dah lama tau..apa yg aku nk tau benda2 yg complicated bkn bnda yg remeh temeh mcm ni sbb tu aku nk cari sifu utk belajar. adab menuntut ilmu pun kena berguru brtentang mata berlaga lutut.

fikrinordin Publish time 12-11-2012 07:16 PM

maemae posted on 12-11-2012 01:18 AM static/image/common/back.gif
Cuba lawati www.ismail.com.my. Disitu ada Belajar Membina Laman Web Dengan Notepad.

nape tak leh open?

alam. Publish time 12-11-2012 08:52 PM

fikrinordin posted on 12-11-2012 07:15 PM static/image/common/back.gif
drp ko bebel ko punya bizi situation dalam forum dah 20 minit... baik ko pigi godek w3schools tuh- ...

hek eleh... simple???...


link --> http://www.ismail.com.my/
yang ini pon ko xbleh buka.. the basic thing urladdress tertambah ./ pon ko xbleh detect...

dreamweaver pon ko xtahu?

aku bukan nk rendahkan usaha ko nk mencari cikgu... tp ko dengarlah dulu nasihat2 kt atas tuh...
apa yg aku nampak .. ko basic pon xkuat... ntah2 google pon ko jarang guna...
xkan nanti kalo ko dh jumpa sifu kooo.. sifu nk ajar ko drp basic..

1)buka dulu w3schools.. belajar bagi paham html element...

kalau ko klik kanan(right click) --> view source mana2 webdesign yang ko berkenan pon ko dah bleh view "html" ..






batmana Publish time 13-11-2012 10:32 AM

ko takyah belaja la TT..
orang bodoh sombong cam ko, mana2 guru pun tak hingin ajar.

minta maaflah, ni baru belajar basic HTML, belum lagi php, css, js bagai..tapi dh melenting bila forumers lain bagi pndapat.
student pprt sungguh.. :lol: Last edited by batmana on 13-11-2012 10:37 AM

nacuwin Publish time 19-11-2012 09:52 AM

bleh je..tanyer je le.

perang_saudara Publish time 21-11-2012 02:17 AM

berlaga lutut tu belajar benda lain.

Kau tak faham tanya ajerlah kat sini, kongsi-kongsi, share-share
Pages: [1] 2
View full version: WEBSITE GUNA NOTEPAD