piringterbang Publish time 9-10-2012 03:32 PM

Streamyx lembab.Apa puncanya?

salam semua,
aku ade masalah sikit,harap ade yang boleh tolong.aku baru je langgan streamyx 1mbps baru-baru ni.masalahnya connection internet amatlah mendukacitakan.baru-baru pakai ok gak tak de masalah,tapi lately ni memang langsung tak boleh access internet.yang boleh bukak pon facebook je.kalau bukak web lain akan kuar error cam tak de internet connection.

adik aku cakap maybe sebab wifi router aku tu orang TM bagi model lame..orang TM kasi modem brand Innacom.dan modem tu aku letak kat bilik aku tingkat 2.kalau nak surf internet kat bawah memang tak dapat dan tepakse tarik modem tu ke bawah.

so ape problem sebenarnye?service TM memang tak bagus atau moden aku puncanya?

tq {:thumbo

budingyun Publish time 9-10-2012 03:42 PM

Slow ke tak ada connection langsung. Btw, macam salah board jer. :P

piringterbang Publish time 9-10-2012 03:53 PM

salah board ke?sory la tak tau plak salah board.internet ade sebab facebook memang boleh pakai..tapi nak bukak website lain kadang kadang boleh kadang-kadang tak..tu yang tension skit @budingyun

kupia Publish time 9-10-2012 03:59 PM

DNS server tukar jangan pakai TM Net punya pakai google open punya... cuba search cari open DNS server

piringterbang Publish time 9-10-2012 04:03 PM

kupia posted on 9-10-2012 03:59 PM static/image/common/back.gif
DNS server tukar jangan pakai TM Net punya pakai google open punya... cuba search cari open DNS serv ...

tq banyak2..akan di cuba nanti {:thumbo

GuaAnakMelaka Publish time 25-10-2012 07:16 AM

modem stimix mmg cap ayam...on 24 jam dah bau hangit...skrg guna TP link,ok je...

pasal laju slow tu mgkin byk tikus kawasan ko....mgkin dia ada makan wayar2 dan jadi slow....

aku nak hantau surat kat Singtel suruh dia mai bisnes sini sbb laju sampai 100 mpbs...

kawasan aku ni ada 1mpbs je..2,4 semua xda...

bak kata kawan aku haram jadah betul stimix ni...

nacuwin Publish time 25-10-2012 12:52 PM

streamy slow boleh jadi banyak punca. mungkin router problem kalo slalu gune wireless.

try neh, pakai adsl modem tu (kaler biru cam mouse tu) connect terus ke pc/laptop pakai cable LAN (yang TM provide tuh). Kalo still slow, apalagi kasik wat report sbb mungkin kuprum streamyx bawah tanah tu ade problem.

aimanfrepaid Publish time 30-10-2012 10:47 PM

aah the best solution call 100 mintak diorg cek line kat situ ok ke tak...

BlackWoods Publish time 9-11-2012 11:19 AM

Tukar router baru ler, router yang TM bagi tu memang lembab dan tak stabil mia.

piringterbang Publish time 9-11-2012 04:53 PM

BlackWoods posted on 9-11-2012 11:19 AM static/image/common/back.gif
Tukar router baru ler, router yang TM bagi tu memang lembab dan tak stabil mia.

tq2..ape recommended router yg elok?

logy Publish time 28-1-2013 03:05 PM

http://www.streamyxsucks.com/banners/streamyx-turtle.jpg

http://www.streamyxsucks.com/banners/streamyxsucks08.gif

phongsakorn Publish time 28-1-2013 08:11 PM

cara2 nak lajukan internet.. skrg ni pakai 1mbps.. cuba masuk mana2 website malaysia.. yang ada.com.my
tengok laju atau tak.. macamana dengan web antarabangsa.. lepas tu masuk speedtest.net.. upload mesti dapat
dalam 1mbps.. tak boleh juga.. cuba buat command prompt > ping website > yang ini lagi detail..

sebelum call 100.. confirm dulu browser version yang latest.. macam internet explorer 9.. buat connection terus ke modem
tak guna router.. sebab router tu akan divide internet speed.. sebab kalau 3 komputer nak pakai internet sekali.. kita kira sebagai 1mbps = 1024kbps / 3 = purata satu pc akan dapat kelajuan dalam 340 kbps.. memang la slow.. hahaha

akumirul Publish time 30-1-2013 09:46 AM

streamyx mmg lembab pun... jujur ckp... dh ler service teruk :mad: kdg2 line takde langsung.... sampai 3 minggu takde line pun pernah :dizzy:

bzzts Publish time 6-2-2013 11:26 PM

kadang2 kena reset je router tu. pastu masukkan login info n setup smua balik semula.

check jugak kabel fon, ADSL filter tu skali.

aziz79 Publish time 7-2-2013 04:14 PM

lembab punya pasali sampai aku terminate.
tapi kat opis masih pakai streamyx..
guna umobile kat rumah skrg ni
tengah tunggu maxis fibre

girlphg Publish time 19-5-2013 03:57 PM

Salam...

kat rumah aku guna streamyx, yg bleh dapat Wifi juga tu... ada sesapa tahu, cam na nak setting streamyx untuk block web porn ek...?
tq




perang_saudara Publish time 21-5-2013 01:15 AM

girlphg posted on 19-5-2013 03:57 PM static/image/common/back.gif
Salam...

kat rumah aku guna streamyx, yg bleh dapat Wifi juga tu... ada sesapa tahu, cam na nak s ...

blok porn brgtung pada software, router takleh set..klu nkblok satu2 ip tu bole, tapi jenuh nk menaip ..

girlphg Publish time 22-5-2013 10:39 PM

perang_saudara posted on 21-5-2013 01:15 AM static/image/common/back.gif
blok porn brgtung pada software, router takleh set..klu nkblok satu2 ip tu bole, tapi jenuh nk m ...

maksudna kena beli software la ek...? install dalam pc ?
adik aku ada pc dia sendiri.. tu yg masalahnya... huhu...

perang_saudara Publish time 22-5-2013 11:04 PM

girlphg posted on 22-5-2013 10:39 PM static/image/common/back.gif
maksudna kena beli software la ek...? install dalam pc ?
adik aku ada pc dia sendiri.. tu yg mas ...

kena tanya @batmana @bzzts @trunks sebab aku tak biasa block-block porn ni, aku rasa porn itu bagus untuk kesejahteraan ummah

bzzts Publish time 23-5-2013 01:32 AM

girlphg posted on 19-5-2013 03:57 PM static/image/common/back.gif
Salam...

kat rumah aku guna streamyx, yg bleh dapat Wifi juga tu... ada sesapa tahu, cam na nak s ...

ROUTER biasanya ada setting utk block address tertentu, tapi kena taip secara manual la. satu persatu...

lebih sejuta kot address yg nak kena enter... :L

tapi ada je router tertentu yg boleh buat online subscribe atau guna proxy utk elak website porno.


info =

Thread: Internet content filtering at the router?
http://ubuntuforums.org/showthre ... 1fa94445542c81d7a75



***tapi cara paling muda ialah guna software, org pangggil software tu "nanny software" atau "net nanny". iaitu parental controls & internet filtering software.
ada banyak lg jenis dia, nama pun banyak... refer sini = http://www.syschat.com/what-best-free-net-nanny-type-6846.html

Open DNS and Free Internet Filtering in Your Home
http://www.godandscience.org/general/opendns_internet_filter.html

Compare with Cyclope Internet Filtering Proxy
http://cyclope-internet-filterin ... -home-32bit,wingate


***nota : kelajuan internet mungkin berubah bila guna proxy/filtering. :doh3:



Pages: [1] 2 3
View full version: Streamyx lembab.Apa puncanya?