moltenx Publish time 4-3-2012 12:33 AM

minta tolong kepada programmer yg mahir visual basic

saya ada satu projek yg perlu di buat. iaitu password generator. idea saya untuk membuat porgram ini ialah pengguna yg menggunakan program ini perlu memasukkan maklumat seperti nama penuh, tarikh lahir, dan maklumat yg lain. selepas itu, program ini akan menyenaraikan password berdasarkan maklumat yg di beri. saya tidak tahu membuatnya kerana masih amatur. baru je belajar visual basic ni sejak seminggu lepas..

otai_g Publish time 4-3-2012 12:50 AM

1st dptkan algoritma dia dulu.

penting supaya passwd yg digenerate adalah unik. bila da dpt algoritma br cerita psl coding okeh.

moltenx Publish time 4-3-2012 01:31 AM

oh okay. terima kasih kerana memberikan pendapat.

otai_g Publish time 4-3-2012 01:42 AM

sebelum terlupa algoritma tu memainkan peranan coding yg dibuat tu complicated atau tak.

so kalo nak senang kerja jgn buat algoritma yg kompleks2 sgt...

SiNoob Publish time 8-3-2012 08:26 PM

saya ada satu projek yg perlu di buat. iaitu password generator. idea saya untuk membuat porgram ini ...
moltenx Post at 4-3-2012 00:33 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

macam pelik jer generate password berdasarkan maklumat peribadi..baik generate random jer..
antara cara paling simple..gunakan applikasi random..

memula set kan value untuk setiap nombor..

contohnya 1=a, 2=b, 3=c dan lain-lain..setlah segala bagai huruf, nombor dan simbol yang saudara suka..

then kalau ada 90 semua sekali..(1=a, 2=b, 3=c,,,, 90=@)

tetapkan pula berapa character password yang saudara nak generate..

katalah 10 character..

so wat loop..panggil function random(90) tu 10 kali..

katalah function random tu dapat nombor 3, 2, 1, 90 dan seterusnya..

so dapatkan semula value kepada setiap nombor yang saudara set kan memula tadi..

maka password tersebut akan jadi cba******@..

otai_g Publish time 8-3-2012 11:00 PM

nak simple aku cadangkan guna algoritma ni - walaupun aku rs ni bkn algoritma yg terbaik dr segi unique and security tp bleh la dpt idea sikit.

cth input :

nama : khairulfaiz bin ahmad
no ic : 870102-03-2345

passwd yg digenerate : khairu87

passwd ni digenerate dr 6 abjad pertama bg nama + tahun lahir seseorang tu.

moltenx Publish time 8-3-2012 11:55 PM

Reply 6# otai_g


   yeah! itu la yg saya nk bt. tak kira la berapa huruf, nombor atau simbol sekali pun, tp ianya akan generate password berdasarkan maklumat tu. cuma mgkin ianya agak complicated untuk newbie mcm saya ni. huhu.

moltenx Publish time 8-3-2012 11:57 PM

Reply 5# SiNoob


   da buat da password gerenate untuk random punya. cuma sekarang ni nk lebih advance sikit. nk generate password berdasarkan maklumat plak.
btw thanks for your idea. =D

otai_g Publish time 9-3-2012 12:12 AM

Edited by otai_g at 23-4-2020 01:13 PM

Reply 7# moltenx

nah amik ni.Private Sub Generate_Click()

Dim str1$, str2$, passwd$

str1 = Left$(Text1.Text, 6)
str2 = Left$(Text2.Text, 2)

passwd = str1 & str2

MsgBox passwd, 0

End Sub

moltenx Publish time 9-3-2012 12:33 AM

Reply 9# otai_g


   hm. ye! code seperti itu yang saya mahukan. terima kasih. =D

meritokrasi Publish time 9-3-2012 11:54 PM

bahayanya password simple-simple macam ni..... :lol:

craduza Publish time 23-4-2012 01:20 AM

heheh...assignment budak form 5 kot....hehehe

kmkd Publish time 25-6-2012 02:38 PM

sebaiknya password tak de kaitan dengan diri. kalau nak jugak sila mix dengan beberapa perkataan

naz0203 Publish time 2-10-2013 08:32 AM

pandangan aku, ko buat dulu....
pastu baru bagi coding kat sini..
baru otai2 kat sini tau setakat mana yg ko faham dgn vb...
otai kat sini dok cerita pum pam pum pam pun kalau ko x paham pape, x guna jugak...
so, buat dulu, pastu code sila paste kat sini.. baru boleh bantu..
kalu ko dok tanya kosong cenggini, sama jer ertinya ko suruh aku atau otai2 sini buat keje ko...
dalam erti kata lain, ko suruh otai buat, pastu ko dpt nama...
sekian...

naz0203 Publish time 2-10-2013 08:34 AM

otai_g posted on 9-3-2012 12:12 AM static/image/common/back.gif
Reply 7# moltenx

nah amik ni.

haha..kenapa bagi bro...
x belajar nanti budak nie.. semua nak free...
aku anti btol bebudak yg byk tanya tapi x usaha nie..


moltenx Publish time 2-11-2013 10:33 PM

naz0203 posted on 2-10-2013 08:34 AM static/image/common/back.gif
haha..kenapa bagi bro...
x belajar nanti budak nie.. semua nak free...
aku anti btol bebudak yg...

rilek bro. jgn la mcm tu. aku ucap kan terima kasih la sbb dorg tolong. aku minta baik2. aku tau la aku punya usaha mcm mana.. jgn ingat aku ni mcm org lain.. jaga sikit ckp tu

Nokiaman Publish time 8-1-2015 02:52 PM

Ada sesiapa pandai bab Visual Basic programming nie?
Saya nak buat Daily working activities yg mana include siapa, tester mana, nama projek,tarikh, masa attend, masa complete task...
Da kira macam shift report di sebuah kilang....update for technicians.
Paling penting ia auto update ke hari seterusnya...takya manual...
Ada sesiapa boleh tolong?
Kalo nak saya bayar pon boleh...janji kerja memuaskan..

alien3d Publish time 22-1-2015 12:38 PM

Nokiaman replied at 8-1-2015 02:52 PM
Ada sesiapa pandai bab Visual Basic programming nie?
Saya nak buat Daily working activities yg mana ...

Kok ya pun macam assembly planing je..

1.Berapa ada budget.. sebab assembly planning can quite complex.

Basic accountingmrp la

Line 1
Staf
Ahmad,Kucai,Maka

Barang (BOM) Bill of material..
product 1 product 2 product 3...Berapaboleh complete dalam 1 hari..

Kalau campuar line 1+ line 2 + line = line 3 full assembly....
kalau takde duit dan simple je nak
https://asana.com/product
udah
** ber.ambak erp /mrp kat pasaran.. dan most fail subject ni.. sebab paling payah.:)




Pages: [1]
View full version: minta tolong kepada programmer yg mahir visual basic