juju_amin84 Publish time 1-3-2012 12:38 PM

Peraturan FORUM CARI dan Bod ANIME & KARTUN ~ Sila baca !

Post Last Edit by juju_amin84 at 1-3-2012 13:16

http://carimage.cari.com.my/upload/259000/258725/2012/20120227013313scckh.png
Please take note!{:mlblossom:}

Rules of CARI FORUM as described by ADMIN are as follows:

1) Tidak dibenarkan menghebah iklan di forum:{:scoldo
Demi menjaga forum, ahli forum tidak dibenarkan membuka thread yang mengiklankan sesuatu perniagaan atau meletakkan LINK di dalam thread tidak kira secara langsung atau tidak langsung.
Ini termasuk tidak dibenar meletak Link forum yang lain atau blog yang berunsur perniagaan diforum ini.
Perkara yang mengenai jual beli juga tidak dibernarkan kecuali di Board yang diizinkan, sebarang pengiklanan atau jual beli sila ke Board CARI Classifieds atau Board Jual Beli.{:speco
Jika ahli ingin membuat iklan yang lebih berkesan, sila ke link http://banner.cari.com.my/untuk mendapatkan maklumat lanjut.
Walau bagaimanapun, mengiklan sesuatu perniagaan atau pemberitahuan sesuatu produk melalui PM atau signature juga tidak di benarkan. Jika ahli menerima PM yang berunsur iklan atau sesuatu perniagaan, sila PRINT SCREEN dan PM kepada admin atau super moderator. Ahli sebegini akan dikena tindakan atau terus menjadi Banhammer.
Tidak dibenarkan membuat aduan atau melepaskan perasaan ketidak puas hati anda di forum:{:xlisteno
Sedia dimaklumkan, ramai ahli suka melepaskan ketidak puas hati mereka di forum, tidak kira tidak puas hati dengan perkhidmatan sesebuah organisasi, kedai atau terhadap seseorang. Mereka semata-mata untuk melepaskan geram, tanpa menghiraukan keadaan ini akan mengugatkan keadaan forum di mana forum ini mungkin perlu menghadapi pendakwaan satu hari nanti.
Kita sedia dimaklum,seseorang ahli forum ingin melepaskan perasaan tidak puas hati terhadap sesuatu organisasi atau seseorang di thread, jika pihak berkenaan ternampak therad ini, mereka akan mengeluarkan surat kedakwaan kepada forum ini. Akhirnya ahli berkenaan juga akan dikenakan tindakan yang tidak dapat didugakan.
Perkara di atas akan menyebabkan forum menghadapi masalah yang tidak dapat didugakan.
Avatar:{:spoto
Ahli forum tidak dibenarkan meletak gambar bogel, iklan, tidak senonoh atau gambar yang boleh mengugut ketenteraman publik sebagai avatar. Jika pihak kami mendapati ahli meletak gambar sebegini, jika arahan sudah diberi, tetapi ahli masih enggan mematuhi, admin berhak menukar avatar tersebut tanpa pemberitahuan.

Signature:{:angel2o

Signature tidak dibenarkan untuk membuat iklan sesuatu perkidmatan atau produk, malahan juga tidak boleh meletak link forum yang lain.
Ini disebabkan kebanyakan ahli forum suka menggunakan kemudahan signature untuk meletakan Link website lain, semata-mata untuk mengiklan sesuatu produk/ perkidmatan.
Walau bagaimanapun, ahli forum juga tidak dibenarkan memaki seseorang,persatuan, parti dan sebagainya melalui kemudahan ini.
Blog atau facebook yang tidak berunsur ikan atau sesuatu perniagaan adalah digalakkan.
Puak/ kelompok tidak dibenarkan:{:yellowcardo
Puak atau kelompok yang boleh mendatangkan masalah kepada forum tidak dibenarkan. Jika ahli forum ternampak keadaan sebegini boleh lapor kepada moderator, super moderator atau admin untuk tindakan lanjut.
Thread yang sama tidak dibenar buka di merata board:{:punisho
Pihak kami mendapati banyak ahli forum suka membuka thread yang sama di banyak board, semata-mata agar ramai ahli nampak informasi yang mereka ingin sampaikan. Keadaan sebegini kebanyakan mengenai pengiklan sesuatu perkidmatan/ produk dan fitnah terhadap seseorang.
Dengan ini ahli forum tidak boleh membuka thread yang sama di banyak board. Jika ternampak kedaan sebegini, kesemua thread akan padam tanpa diberitahu. Jika ahli yang sama berulang kali melakukan kesalahan yang sama, serta engan mematuhui peraturan ini akan dikenakan tindakan berat.
Akan tetapi, thread yang mengenai perkara yang penting atau cemas boleh dikecualikan, tetapi harus mengikut keadaan. Seelok-eloknya ahli seharusnya minta keizinan daripada admin atau super moderator terlebih dahulu.
Harap moderator ternampak ahli membuka thread yang menglanggar peraturan ini, sila periksa sama ada ahli berkenaan juga buka thread yang sama dimerata board, jika ya, sila lapor kepada admin atau super moderator untuk padamkan thread tersebut.
Kata-kata yang boleh merosak hubungan kaum,lucah, mencarut dan mengugut diharamkan:{:mado
Sebarang kata di atas adalah tidak dibenarkan, jika terlibat dengan perkara diatas, kemungkinan ahli berkenaan akan dipanggil oleh pihak polis untuk siasatan lanjut. Jika ahli terlibat dan melakukan kesalahan ini, ID anda akan terus menjadi Banhammer.

Fitnah, maki, personal attack, mengungkit perkara sensitif dan kata kasar juga tidak dibenarkan:{:redo
Bagi mengawasi forum sentiasa dalam suasana yang mesra tanpa kacau-bilau, perkara seperti di atas tidak dibenarkan timbul di forum ini. Jika ahli forum terlibat kesalahan diatas, pihak admin, moderator atau super moderator akan mengambil tindakan berat ke atas ahli berkenaan. Jika kesalahan berat, ID akan menjadi Bamhammer.

Menghebah maklumat peribadi atau mengubah gambar orang lain adalah diharamkan:{:redo
Maklumat seperti nombor telefon, alamat, nombor IC, maklumat lain atau mengubah gambar orang lain ATAU gambar ahli forum adalah tidak dibenarkan. Ini termasuk menghebah gambar peribadi orang popular atau politik atau sebaliknya yang boleh mencacatkan nama baik mereka juga tidak dibenarkan. ID akan menjadi Bamhammer.

Private Message (PM):{:iwanto
Ahli forum menggunakan PM untuk mengiklan, memaki, mengfinah, menghebah maklumat peribadi orang lain,kata-kata lucah/ kasar juga satu kesalahan. Jika ahli terima PM sebegini, sila PRINT SCREEN dan hantar kepada super moderator atau admin.

Thread bunuh diri:{:limpo
Thread bunuh diri, mengajak ahli bunuh diri atau membincang mengenai bunuh diri tidak dibenarkan.

SPAM:{:sigho
Ahli yang buat SPAM semasa berforum atau membalas thread dengan ICON sahaja adalah satu kesalahan. Ahli yang terlibat dengan kesalahan ini akan dikenakan tindakan. Moderator berhak padam thread berkenaan. jika ahli masih berulangi, moderator berhak tolak kredit ahli berkenaan.
Moderator berkuasa untuk menilai dan membuat keputusan akhir sama ada ahli tersebut melakukan SPAM atau tidak.

Mengutip derma atau menyeru ahli menderma diharamkan:{:yellowcardo
Bagi mengelakkan masalah yang tidak seronok berlaku, forum ini tidak membenarkan ahli mengutip derma atau menyeru ahli menderma untuk sesuatu persatuan kebajikan atau untuk seseorang. Sebab forum ini susah hendak mengenal pasti sama ada persatuan kebajikan yang dikatakan oleh ahli benar-benar wujud atau tidak. Pihak kami tidak mahu sebarang penipuan berlaku di forum ini.
Ini bermakna ahli juga tidak dibenarkan meninggalkan nombor akuan bank di forum ini.

Bahasa:{:prayo
Kalau boleh Ahli forum digalakkan menggunakan bahasa yang mudah difahami semasa berinteraksi di forum ini.
Selain Peraturan CARI Forum di atas, setiapboard juga terdapat peraturan tambahan mengikut board masing-masing, tetapi peraturan board tidak akan bercanggah dengan peraturan CARI Forum ini. Ahli forum diminta memberi kerjasama, dan mematuhi Peraturan CARI Forum atau Peraturan Board.
Selain itu, jika moderator, super moderator atau admin memberi nasihat atas kesalahan yang dilakukan oleh ahli, harap ahli berkenaan mamatuhi. Jika tidak pihak kami akan mengambil tindakan seterusnya.
Walau bagaimanapun admin atau super moderator berhak mengubah peraturan CARI Forum atau peraturan dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian, tanpa pemberitahuan.

Sekian untuk makluman{:th_091_-1o


Ada faham?!!!!!!!!!!!!!!!!!
{:mlfart:}


juju_amin84 Publish time 1-3-2012 12:57 PM

Post Last Edit by juju_amin84 at 1-3-2012 13:13

http://i1239.photobucket.com/albums/ff507/noorjulieana/Orange_marmalade_mangagmbr.jpg
PERATURANBOD ANIME & KARTUN
1. Tidak boleh mengandungi pornografi, pendedahan yang berlebihan, gambar yang berunsur keganasan.{:redo

2. Tidak boleh meletakkan gambar milik peribadi,stickers atau gambar yang mengandungi fitnah..jika aduan diterima,gambar akan dipadam serta-merta.{:yellowcardo

3. Post pertama mestilah mengandungi gambar,sila tulis ilustrasi sederhana.{:angel2o

4. Gambar yang lebih kecil adalah lebih baik, untuk mengelakkan gangguan pada operasi sistem 'server'.{:spoto


5. Untuk memudahkan forumer memasukkan gambar, kami membenarkan forummer meletakkan gambar dari kandungan web yang lain.{:killo
6. Moderator/SModerator/Admin berhak untuk menghapuskan atau mengekalkan setiap gambar. {:handsomeo

Pages: [1]
View full version: Peraturan FORUM CARI dan Bod ANIME & KARTUN ~ Sila baca !


ADVERTISEMENT