honestly_honey Publish time 18-2-2012 09:39 AM

Berapa lama masa yang diambil untuk satu tugasan?

Berapa lama masa yang diambil untuk satu tugasan oleh para pereka grafik?
Contohnya kena siapkan satu tugasan merekabentuk rekaan risalah.

Berapa jam selalunya masa dihabiskan jika semua ciri-ciri risalah telah lengkap dan sempurna misalnya dengan wording, typo, background,gambar dan susun atur reka letak dalam kandungan risalah itu.

Sebarang jawapan didahulukan dengan ucapan terima kasih.

ShamStonage Publish time 20-2-2012 11:49 AM

jika lebih lama masa diambil utk disiapkan, lebih banyak ruang untuk altering dan pengubahsuaian hingga menghampiri tahap sempurna ( finalized )

atau terjadi disebaliknya, tidak sempurna dan memakan masa yang lama ( bone steal = curi tulang )

yunkimi Publish time 26-2-2012 01:51 PM

iols kena design buletin utk company...so nk tya software apa yang sesuai...
adobe photoshop ke....pagemaker or illustrator....arghhh tgh pening nih:L

buletin tu saiz A4 paper....print nanti pakai kertas licin (iols xtau nk describe cmna...tp mmg kualiti paper la)

yunkimi Publish time 26-2-2012 01:53 PM

so....memandangkan xdak benang kaunter pertyaan....so iols tya kat sini jelah...:lol:

honestly_honey Publish time 26-2-2012 09:57 PM

iols kena design buletin utk company...so nk tya software apa yang sesuai...
adobe photoshop ke.... ...
yunkimi Post at 26-2-2012 13:51 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

yunkimi saya bukan dalam bidang graphic designer
tapi saja nak berkongsi pengetahuan, semasa saya dalam industri latihan dahulu

mereka (pereka grafik) menyiapkan tugasan seperti mereka bentuk majalah, buletin, risalah menggunakan software ADOBE INDESIGN. pagemaker pun sama funtionnya namun lebih update indesign...
walau camanapun itu pda tahun 2008...mungkin teknolgi sekarang lebih ke hadapan lagi dengan menggunakan software yang lain plak.

sape yg tahu tu boleh la kongsikan di sini.

honestly_honey Publish time 26-2-2012 10:00 PM

jika lebih lama masa diambil utk disiapkan, lebih banyak ruang untuk altering dan pengubahsuaian hin ...
ShamStonage Post at 20-2-2012 11:49 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

Rasa macam tak cukup sehari untuk mereka bentuk sesebuah tugasan
tambahan saya bukan mahir dan bukan dalam bidang ini (skop kerja ni) hanya membantu untuk tugasan yang tidak rasmi.

kebiasannya untuk edit image sahaja termasuk background eraser, blur dah masuk 2 jam. payah sungguh.lagi-lagi guna version CS3 sangatlah susah jika nak bandingkan CS2

firdaruddin Publish time 27-2-2012 08:13 PM

iols kena design buletin utk company...so nk tya software apa yang sesuai...
adobe photoshop ke.... ...
yunkimi Post at 26-2-2012 13:51 http://eforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    glossy paper daaa

firdaruddin Publish time 27-2-2012 08:14 PM

Reply 6# honestly_honey


    terbaik cs5.

yunkimi Publish time 4-3-2012 05:03 PM

iols dah try pakai CS5.....so utk design cover page buletin mmg xdak masalah....cuma bila nk design contents yang melibatkan article2 yg panjang berjela....text alignment xtau nk setting kat mana...cth klu nk justifykan text...

paper...mcm utusan,bh, metro...diorg pakai software apa ek....coz klu bleh iols nk design lebih kurang mcm dlm paper la...ada title & article, gambar & tagging gmbr...

yunkimi Publish time 4-3-2012 05:04 PM

Reply 7# firdaruddin


   now....i know..tq...:lol:
Pages: [1]
View full version: Berapa lama masa yang diambil untuk satu tugasan?


ADVERTISEMENT