darkharis Publish time 20-11-2006 07:40 PM

All About JoomLA Here

Post Last Edit by kmkd at 18-6-2011 06:30

hi....

boleh beritahu kebaikan dan keburukan 2-2 ini?... adakan ianya sesuai digunakan utk online shopping di Malaysia?

mana satu yang bagus, mudah guna + updated, hosting murah?

Zep Publish time 20-11-2006 10:57 PM

Kalo serius nak buat online shopping cart. aku cadang OsCommerce
Tapi kalo nak combine antara contents + modules + shopping cart. ambik joomla

Tapi aku lebih prefer OsCommerce. template basic dia memang senang. dalam installation fail ada skali documentation nak tambah box. tukar text macam2 lagi

Defcon Publish time 21-11-2006 02:28 AM

Pada pendapat aku technical supporter utk Joomlah masih xmeriah seperti lelain CMS .. so once u got a problem or "idea" and nak cari solutions maybe take time sket jika kalian mengharapkan technical supporter di dalam internet...

shaifful Publish time 21-11-2006 10:23 PM

Hehehe sapa kata? Aku admin www.joomla-my.org dan ex-admin mymambo.org
dans ebagai salah seorang penterjemah rasmi joomla malaysia ada kat sini.
Kalau ada masalah pasal joomla leh ke website kami atau ke website joomla.org, kat sana moderator joomla akan bantu anda selesaikan masalah joomla.

Actually, joomla dan oscommerce dah boleh integrate. Dah ada satu solution yang aku jumpa kat internet, cuma aku belum test lagi kat site aku. InsyaAllah aku akan test.

Nak test siste -edagang joomla, leh try web demo aku buat.
Front end : http://demo.digibest.biz
Back end : http://demo.digibest.biz/administrator

password dan username : demo, insyAllah aku akan pasang oscommerce + joomla tu. Belum ada kesempatan lagi.

Kilokahn Publish time 28-11-2006 02:51 PM

sapa ada template untuk osCommerce, free punya. tq.

purpler Publish time 29-11-2006 10:29 PM

bole tumpang tanya pasal oscommerce tak????
cuba tgk website ni.... http://www.janescloset.com/
mcammana nak letak gambar² baju, beg, skirt dll macam org tu buat ek????
bukan pict yg kat almari tu tapi yg kat header tu.....
tu macam header icon la,kan....
sape² yg terer, bole tak ajar aku.....
tu pun kalau tak menyusahkan...:P
kalau terjumpa dalam contribution oscommerce tu pun takpe....
aku tak paham sangat perkataan² komputer ni....hehe!!

[ Last edited bypurpler at 29-11-2006 10:30 PM ]

Kilokahn Publish time 30-11-2006 10:49 AM

Reply #6 purpler's post

lawa lah dia buat.

shaifful Publish time 3-12-2006 08:20 PM

Contoh laman Joomla + VirtueMart
http://virtuemart.net/index.php?option=com_bookmarks&Itemid=65&mode=3&catid=-1&navstart=0&search=*

Paling mudah modified ialah Joomla, kalau takat nak tambah box, joomla lagi senang. Template paling senang dan dah ada yg dapat Ribu2 guna joomla+VirtueMart.

Oscommerce kalau korang dapat modified lawa punya memang leh tabik la. Kalau yang basic, lagi mudah joomla, as long you know how to code html. You can create the template.

darkharis Publish time 4-12-2006 10:44 AM

shaifful... kiranya joomla lebih simple + mudah compare dengan oscommerce...

joomlah + virtuemart nie different product lah? senang tak nak combine 2-2 nie?... boleh tak kite test2 utk install joomla nie guna window server 2003?

Kilokahn Publish time 4-12-2006 11:00 AM

Reply #9 darkharis's post

korang ada SSL certificate utk webstore korang tak?

Kilokahn Publish time 4-12-2006 11:01 AM

Reply #8 shaifful's post

osCommerce punya stock layout sangatlah hambar. aku dah pernah install joomla with virtuemart extension, tapi tak try godek2 lagi.

shaifful Publish time 4-12-2006 09:35 PM

Yup, lebih mudah install joomla dan VirtueMart. Untuk combinekan mudah sebab VirtueMart ialah Komponen untuk Joomla. Install guna joomla, x perlu main2 dengan kod. Korang dah try aku punya demo site x?

http://demo.digibest.biz
Username dan password : demo

Kat situ Joomla dan VirtueMart dah bergabung atau dengan lebih tepat telah dipasang, Tengok ler contoh template dalam tu. Guna html dan css jer. Kalau oscommerce x tau kat mana nak modifed, banyak sgt failnya.
Leh install dalam semua jenis komputer, tetapi rekemen webserver, apache + php + mysql.

Website aku x pasang ssl, tapi certified hacker free. Tengok kat http://www.digibest.biz. SSL ni kalau kita nak proses sendiri kad kredit. Kalau X nak, guna je sistem paypal. Atau directkan kepada bank2 kat Mysia kita. Erm kepada mana2 syarikat yang besar dan ada modal lebih leh daftar ngan maybank. Kalau yang berminat nak proses kad kredit locally leh tanya mana2 bank yang berikan perkhidmatan yang kalau x silap aku dinamakan FPX.

darkharis Publish time 5-12-2006 09:48 AM

kalau guna virtueMart nie je kat web site kite boleh ke? tanpa Joomla....

nt sy try tgk digibest tu.....

maknya kite kena istall apache lah dlm pc....apache tomcat boleh ke?....php tu camane lak?....install software ape?....dreeamweaver ke?....mysql databasenye lah kan....

mahl ke nak buat online payment nie?.... FPX?....

thanks

shaifful Publish time 5-12-2006 03:30 PM

VirtueMart Tu sebahagian dari Joomla, tanpa joomla, VirtueMart X jalan la, apa salahnya install joomla. Kalau kita guna komponen macam SEF advance, kita akan dapati laman web tu mcm bukan guna joomla. Contoh web aku, akhir dengan PHP. bukan session Id mcm osc pakai, so lebih Search Engine Friendly.. lagi pon bila aku cek osc, dia masih guna Register_Global=On, which is not recomended sebab security reason.

Apache Tomcat tu bukan ke untuk JSP? Ko leh try donload perisian namanya WAMP. (dalam ni ada apache, php dan mysql) serta leh guna untuk online sekali. Cuba search WAMP. InsyaAllah lebih mudah. Online payment ni memang mahal skit, sebab ko mesti ada legitimate bisness, modal plak dalam brapa2 ribu, dan rekod kewangan yang baik. Ko leh tanya bank mcm bank islam, tanya kat dorang pasal FPX.

darkharis Publish time 5-12-2006 06:04 PM

ohhhhh thanks.... maknanye kena guna joomlah jg lah nie utk VirtueMart... SEF pulak...huhuhu ape lak ni...

kawan tak tahu sgt tentang freeware nie...WAMP yea leh guna.... kiranye dia bundle lah nie...leh install kat Windows? kalau nak guna Apache alone, Apache ape yg leh install dlm Windows?

thanks....

darkharis Publish time 5-12-2006 06:42 PM

shaifful.... sy dah lihat web site http://demo.digibest.biz tu.... simple + menarik..

ada pertanyaan... boleh tak kalau item tu ada 1 kuantiti sahaja...so bile user dah select dlm cart ke @ byr ke, dia akan hilang dari show product tu.... kalau user cancel cart dia akan ada balik....

pastu boleh tak kite letak 2-3 picture dlm 1 item... apabila kite view product detail..... cth yg di tunjuk 1 je...

terima kasih

shaifful Publish time 5-12-2006 07:37 PM

Ok. saya faham,
Ada 2 cara

1. Habis tapi masih tunjuk.
tapi akan diberitahu kepada pengguna,
This product is currently not available.
Kalau pengguna klik untuk beli jugak, akan diberitahu macam ni.

Info: The selected quantity exceeds available stock. We currently have 0 items available.

Please enter your e-mail address below to be notified when this product comes back in stock. We will not share, rent, sell or use this e-mail address for any other purpose other than to tell you when the product is back in stock.

Thank you!

Setiap produk leh ditunjuk atau disimpan atas arahan pekedai. Kalau dah tetiba habis stok, akan diberitahu kepada pengguna. Pengguna leh subscribe pada list atau email yang akan bagitau diorang bila stok ditambah.

2. Kalau nak buat auto, iaitu kalau habis tak tunjukan boleh jugak. seperti mana yang anda tanya tu, dia x akan show bila habis.

Ini berdasarkan konfigurasi yang kita buat pada setting sistem.

Untuk detail produk, kita leh letak seberapa banyak gambar, kerana dalam ruangan details tu, kita leh insert picture. So kalau nak bagi jelas lagi untuk orang lihat pon x de masalah. (ruangan insert details macam ms word, leh insert pic serta mcm2 lagi)

shaifful Publish time 5-12-2006 08:39 PM

Sebenarnya SEF tu maksudnya search engine friendly..
Kalau kita guna alamat mcm joomla biasa, url akan keluar,
http://www.lamanweb.com/index.php?option=componentBlaBlaBla yang mana ia bukan search engine friendly dan sukar untuk dijejaki search engine. berbanding nama http://www.blahlalu.com/kampung.html

Ok untuk install stnd alone apache, sila ke apache.org ataua klik je links kat bawah untuk donload..
http://apache.leakage.org/httpd/binaries/win32/apache_2.2.3-win32-x86-no_ssl.msi
sebelum install baca ni dulu... http://apache.leakage.org/httpd/binaries/win32/README.html

darkharis Publish time 6-12-2006 10:50 AM

terima kasih shaifful...

yea tak yea lah...boleh letak gambar2 tu dlm word kan..... semalam just think camana nak letak byk2 gambar dlm img yg di sediakan sahaja sedangkan ada 1 je...huhuhu

makna nye kite boleh set lah kalau barang dah abis tu.... kat mana nak konfigurasi setting tu?

ok...kalau ada masa sy akan install + baca apache di....kemudian try2 joomla + virtuemart..... virtueMart tu kena download + install lain ke? @ dah ada modulenye dlm Joomla.......

kalu sy godek2 shaifful nye demo tu boleh ke?....huuhuhu berminat gak lah nak try buat business online nie.... skrg nie tgh fikir ape2 brg yg hendak dijual huhuhuu modal pun tak cukup lagi...

ari tu ad tanya kat shaifful ttg upah setupkan joomla tu... $200 tu siap ngan register + domain name + hosting server ke?.... agak2 totalnye berapa ehhh kalu buat....

kawan tanya dulu.....mgkn bulan 2-3 barunak try buat business online nie.... huhuhuhuhu takde modal lagi + nak cari brg2 ape yg leh jual....

terima kasih byk2 yea....

Kilokahn Publish time 6-12-2006 11:01 AM

Reply #18 shaifful's post

kalau pakai joomla+virtuemart macamana aku nak terus display catalog aku? taknak laa dia display main page. Aku nak dia terus display catalog. boleh ke?
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
View full version: All About JoomLA Here