mattzzx Publish time 7-4-2024 01:54 PM

Tuchel masih selamat di Bayern

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/SOCCER-GERMANY-HEI-BAY_REPORT_1712445121.jpg
BARISAN pemain Bayern yang kecewa selepas tewas kepada Heidenheim. -FOTO Reuters

Berlin: Pengarah sukan Bayern Munich Christoph Freund menjamin tempat Thomas Tuchel sebagai jurulatih menjelang perlawanan Liga Juara-Juara Selasa ini di Arsenal walaupun mereka tewas 2-3 kepada Heidenheim awal pagi tadi.

Bayern mendahului dua gol pada separuh masa tetapi melepaskan tiga gol kepada kelab yang dinaikkan pangkat ke liga utama itu, menyebabkan Bayer Leverkusen kendalian Xabi Alonso yang menang 1-0 di Union Berlin berada di puncak kejuaraan Bundesliga pertama mereka.

Leverkusen mendahului 16 mata dan hanya memerlukan satu kemenangan daripada baki enam perlawanan mereka untuk menjulang kejuaraan selepas Bayern memenangi 11 mahkota liga sebelum ini.

Freund memberitahu wartawan Tuchel akan "100 peratus" bertanggungjawab untuk perlawanan pertama suku akhir Liga Juara-Juara di London, walaupun mengakui "kalah dua kali dalam seminggu adalah luar biasa."


"Dalam tiga hari kami mempunyai perlawanan yang sangat penting. Thomas cuba mengembalikan tenaga, untuk melihat perkara yang perlu diubah dan apa yang tidak berfungsi," katanya.

Tuchel memenangi Liga Juara-Juara sebagai jurulatih Chelsea pada 2021, selepas membawa Paris Saint-Germain ke final tahun sebelumnya, apabila mereka tewas kepada Bayern.

Bayern tewas di tempat sendiri kepada Borussia Dortmund Sabtu lalu, kemenangan pertama pelawat di Munich sejak 2014.

Freund juga menerima kritikan pedas yang ditujukan kepada pemain Bayern, mengatakan tewas selepas mendahului adalah "tidak boleh diterima."

"Setiap pemain mesti melihat cermin selepas perlawanan dan bertanya kepada diri sendiri sama ada mereka memberikan segala-galanya untuk pasukan," tambahnya.

"Kami tidak boleh melepaskan tiga gol pada separuh masa kedua selepas mendahului 2-0 pada waktu rehat.

"Kita perlu bertanya kepada diri sendiri sebagai satu kumpulan. Ini tidak boleh diterima."

Jurulatih Heidenheim, Frank Schmidt, yang berkhidmat selama lebih 16 tahun dan membawa kelab itu ke liga teratas dari peringkat kelima bola sepak Jerman, menyatakan bahawa Bayern leka.
https://www.hmetro.com.my/arena/bola-sepak/2024/04/1078045/tuchel-masih-selamat-di-bayern
Pages: [1]
View full version: Tuchel masih selamat di Bayern


ADVERTISEMENT