mattzzx Publish time 27-3-2024 10:38 AM

Gabigol digantung ‘kantoi’ tipu doping

https://www.kosmo.com.my/wp-content/uploads/2024/03/Gabigol.jpg
GABIGOL digantung dua tahun selepas didakwa cuba menipu daripada melakukan ujian doping pada April tahun lalu. - AFP

BRASILIA – Bekas penyerang Inter Milan, Gabriel Barbosa dijatuhkan hukuman penggantungan selama dua tahun kerana percubaannya untuk menipu bagi mengelak dari­pada melakukan ujian doping.

Pemain yang diberi nama julukan Gabigol itu didapati bersalah kerana cuba memanipulasi ujian doping sewaktu menjalani kem latihan Flamengo di Brazil pada 8 April tahun lalu.

Gabigol, 27, didakwa menyukarkan keadaan apabila dituduh ‘menghalang’ petugas ujian berkenaan ketika semua rakan sepasukannya selesai menjalani proses tersebut sebelum sesi pukul 10 pagi ­berakhir.

Sebaliknya, bekas penyerang antarabangsa Brazil itu memilih untuk pergi makan tengah hari sebelum dia dilaporkan kecewa kerana seorang pegawai di­arahkan mengiringinya ke bilik air.

“Atlet yang disebutkan te­lah dibicarakan hari ini (semalam) oleh Mahkamah Anti-Doping Sukan dan secara majoriti diputuskan bahawa berlaku penipuan pelanggaran peraturan antidoping,” menurut satu kenyataan.

Gabigol sebelum ini mencipta sensasi apabila berhijrah menyertai Inter dari Santos dengan yuran perpindahan bernilai €29.5 juta (RM150.96 juta), namun gagal mencetuskan impak sebenar.

Dia kemudiannya di­pinjamkan ke Benfica, Santos dan Flamengo sebelum melengkap­kan perpindahannya secara tetap pada Ja­nuari 2020 dengan harga berjumlah €17.5 juta (RM89.55 juta). – AGENSI
https://www.kosmo.com.my/2024/03/27/gabigol-digantung-kantoi-tipu-doping/
Pages: [1]
View full version: Gabigol digantung ‘kantoi’ tipu doping


ADVERTISEMENT