mattzzx Publish time 24-3-2024 10:10 AM

Austria, Jerman cipta gol antarabangsa terpantas

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/SOCCER-FRIENDLY-SVK-AUT_REPORT_1711240689.jpg
Baumgartner meraikan jaringan yang dilakukannya. FOTO Reuters

Paris: Christoph Baumgartner dari Austria menjaringkan salah satu gol antarabangsa terpantas dalam masa tujuh saat, dan kemudian diikuti oleh serangan kilat yang sama oleh pemain Jerman, Florian Wirtz.

Baumgartner, 24, mencatat rekod semasa perlawanan persahabatan menentang Slovakia di Bratislava.

Penyerang Leipzig itu melepasi pertahanan tuan rumah dari sepak mula sebelum melepaskan rembatan sejauh 25 meter melepasi Martin Dubravka di gawang

"Kami melakukan variasi sama sebelum ini, pecut dari sepak mula dengan risiko penuh. Perancangan kami tiba-tiba berjaya sehingga saya dapat menjaringkan gol," kata Baumgartner selepas perlawanan yang dimenangi pasukannya 2-0.


"Sudah tentu ia sangat bagus, saya sangat gembira. Hakikat bahawa saya membuat penyudah seperti itu... ia sudah tentu sensasi."

"Saya amat gembira kerana dapat membantu pasukan. Itu perkara paling penting mengenai matlamat itu."

Gol Baumgartner menyamai rekod sebelumnya iaitu tujuh saat yang memerlukan Lukas Podolski untuk menjaringkan gol buat Jerman ketika menentang Ecuador pada Mei 2013.

Persatuan Bolasepak Austria menyifatkan usaha Baumgartner menyaksikan ia sebagai gol terpantas dalam sejarah bola sepak antarabangsa.

Sementara itu, Wirtz menjaringkan gol sama pantas menentang Perancis dalam perlawanan persahabatan di Lyon yang mana Jerman menang 2-0.

Pemain Leverkusen itu menewaskan penjaga gol Brice Samba dengan rembatan hebat di bawah palang.

"Saya tidak fikir sesiapa memahami atau menyedari apa yang berlaku. Kami semua agak terkejut, tetapi jelas terdapat banyak kegembiraan," kata Wirtz selepas meledak gol antarabangsa pertamanya.

Gol terpantas dijaringkan dalam Piala Dunia adalah milik Hakan Sukur dari Turki ketika menentang Korea Selatan pada 2002 selepas 11 saat perlawanan berlangsung.
https://www.hmetro.com.my/arena/bola-sepak/2024/03/1073305/austria-jerman-cipta-gol-antarabangsa-terpantas
Pages: [1]
View full version: Austria, Jerman cipta gol antarabangsa terpantas


ADVERTISEMENT