mattzzx Publish time 16-3-2024 11:37 AM

Leipzig terus melonjak

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/FBL-GER-BUNDESLIGA-COLOGNE-LEIPZIG_1710559305.jpg
SIMONS (tengah) meraikan jaringan bersama rakan sepasukan. FOTO AFP

Cologne: Satu gol dan bantuan jaringan daripada Xavi Simons dan dua gol Lois Openda membantu RB Leipzig menewaskan Cologne 5-1 di tempat lawan untuk memintas Borussia Dortmund dan berada di kelompok empat teratas.

Simons menghasilkan satu lagi persembahan berkelas dunia tatkala tumpuan serangan Leipzig terarah di bahagian tengah dengan kehadiran Openda, yang meningkatkan jumlah gol liganya kepada 19 musim ini.

Simons, yang meledak dua gol dalam kemenangan 6-0 ketika kedua pasukan bertemu pada awal musim, kini melakukan 11 bantuan jaringan dan tujuh gol dalam 25 perlawanan musim ini.

Simons menyertai Leipzig secara pinjaman sepanjang musim pada musim panas dari kelab Paris Saint Germain.Leipzig semakin bergantung kepada pemain Belanda itu musim ini, dengan jurulatih Marco Rose berkata beliau 'sangat optimistik' pemain berusia 20 tahun itu akan kekal.

Pemain pertahanan Leipzig, David Raum, yang disenaraikan dalam skuad Jerman bimbingan Julian Nagelsmann mengakui seronok dengan prestasi pasukan namun mengakui ia terhasil selepas kerja keras.

"Kami tidak mengambil peluang kami pada separuh masa pertama tetapi pada separuh masa kedua kami melakukannya - dan anda boleh melihat potensi yang kami ada apabila kami melakukannya.

"Tiga mata boleh membuktikan penting kerana Leipzig mengalahkan Dortmund untuk tempat terakhir Liga Juara-Juara," katanya.
https://www.hmetro.com.my/arena/bola-sepak/2024/03/1070583/leipzig-terus-melonjak

Supersirap Publish time 16-3-2024 11:57 AM

Tahniah diucapkan
Pages: [1]
View full version: Leipzig terus melonjak


ADVERTISEMENT