sfhzuraz Publish time 23-2-2024 06:16 PM

Kejatuhan nilai ringgit, kerajaan perlu ambil tindakan praktikal - Gerakan

Kejatuhan nilai ringgit, kerajaan perlu ambil tindakan praktikal - Gerakan


Zuhainy Zulkiffli
am@hmetro.com.my


https://assets.hmetro.com.my/images/articles/OH_TONG_KEONG_SIDANG_MEDIA_DI_KOMPLEKS_MAKANAN_BAYAN_BARU_1708682074.jpg
TONG Keong. FOTO arkib NSTPGeorgetown: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) menggesa Kerajaan Perpaduan memberi penjelasan berhubung isu Malaysia disenaraikan antara enam negara berisiko tinggi dalam hutang global.
Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong berkata, ia susulan pengumuman Institute of International Finance (IIF) baru-baru ini mengenai hutang global yang sudah mencecah paras tertinggi sebanyak AS$313 trilion iaitu kira-kira RM1,493.79 trilion pada tahun 2023.
Manakala nisbah hutang kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) beberapa pasaran yang sedang pesat membangun turut mencecah rekod baru dan Malaysia antaranya sehingga menjadi cabaran besar bagi membuat pembayaran balik hutang.
"Ia satu fenomena yang sangat serius dan apakah langkah yang akan diambil Kerajaan Perpaduan bagi menyelamatkan negara kita?
"Kejatuhan nilai Ringgit Malaysia yang berterusan menunjukkan keadaan ekonomi kurang optimistik namun Kerajaan Perpaduan masih enggan mengakui dan terus mengatakan ekonomi negara kita stabil, tidak terjejas serta tiada masalah," katanya menerusi kenyataan media di sini hari ini.
Tong Keong berkata, Kerajaan Perpaduan perlu menjelaskan krisis ekonomi negara kepada rakyat serta tidak cuba menutup kebenaran dan akhirnya menimbulkan panik.
Katanya, Kerajaan Perpaduan sering mengalihkan perhatian daripada isu ekonomi contohnya tidak menyentuh atau membangkitkan isu itu tetapi mengumumkan jumlah pelaburan yang diluluskan negara pada 2023 yang mencecah RM329.5 bilion mencatat peningkatan sebanyak 23 peratus berbanding 2022.
"Sekiranya Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa prestasi pelaburan negara agak memberangsangkan, mengapa pula nilai ringgit tetap turun?
"Mengapa negara kita berada dalam senarai enam negara yang berisiko hutang tinggi di dunia?" katanya.
Menurutnya, kerajaan mesti segera memberi penjelasan berhubung langkah diambil bagi menyelamatkan ekonomi negara.
"Kerajaan Perpaduan perlu ambil tindakan praktikal bagi menangani impak terhadap ekonomi negara yang membebankan kehidupan rakyat akibat daripada kejatuhan nilai ringgit dan hutang negara terlebih tinggi.
"Rakyat mahu melihat tindakan praktikal yang diambil kerajaan bagi menangani kemelut ekonomi, bukan sekadar mendengar janji," katanya.


Disiarkan pada: Februari 23, 2024 @ 5:54pm


Kejatuhan nilai ringgit, kerajaan perlu ambil tindakan praktikal - Gerakan (hmetro.com.my)
Pages: [1]
View full version: Kejatuhan nilai ringgit, kerajaan perlu ambil tindakan praktikal - Gerakan


ADVERTISEMENT