mattzzx Publish time 20-2-2024 04:07 PM

Kastam Perlis rampas 'ganja terapung'

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/ksatam_1708412097.jpg
Ismail (dua dari kiri) menunjukkan dadah jenis ganja yang ditemui terapung di Perairan Perlis di Sungai Belati, Simpang Empat, Kangar pada Khamis lalu. FOTO AIZAT SHARIF

Padang Besar: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Negeri Perlis menemukan 20 ketulan ganja mampat bernilai kira-kira RM62,000 dalam guni yang dihanyutkan berhampiran Sungai Belati di Simpang Empat, Kangar, jam 4.30 pagi, 15 Februari lalu.

Pengarah Kastam Negeri Perlis Ismail Hashim berkata, terdahulu, pihaknya menerima maklumat berkaitan karung guni terapung terbabit.

"Pemeriksaan menemukan ganja didalamnya dan ia mampu memenuhi keperluan kira-kira 102,000 penagih. Hasil risikan, karung guni itu sudah pun dihanyutkan kira-kira dua hingga tiga jam sebelum itu.

"Ia dilakukan anggota sindiket penyeludupan dari negara jiran," katanya kepada media di Stor Penguatkuasaan JKDM Padang Besar, di sini, hari ini.Menurut beliau, taktik sindiket adalah menggunakan laluan laut dengan menghanyutkan karung guni terbabit bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

"Kita percaya, dadah ini akan dikutip ahli sindiket di sini, sebelum diedarkan," katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.
https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/02/1062527/kastam-perlis-rampas-ganja-terapung
Pages: [1]
View full version: Kastam Perlis rampas 'ganja terapung'


ADVERTISEMENT