sfhzuraz Publish time 12-2-2024 09:05 PM

Langkawi antara 4 daerah cuaca panas tahap satu

Langkawi antara 4 daerah cuaca panas tahap satu


Oleh Hamzah Osman - Februari 12, 2024 @ 6:40pm bhnews@bh.com.myhttps://assets.bharian.com.my/images/articles/MATAHARI_JEREBU_jeberus_1707734406.jpg
Gambar hiasanLANGKAWI: Langkawi antara empat daerah di Semenanjung yang diklasifikasi mengalami cuaca panas tahap satu selepas mencatat suhu harian antara 35 hingga 37 darjah Celsius.
Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) dalam kenyataan hari ini, berkata tiga lagi daerah yang turut mengalami cuaca panas itu adalah Pokok Sena di Kedah, Seberang Perai Utara dan Seberang Perai Tengah di Pulau Pinang.
Katanya, keempat-empat daerah terbabit mencatatkan suhu maksimum 37 darjah Celsius bagi tempoh tiga hari berturut-turut dan diletak dalam keadaan berjaga-jaga.
"Suhu maksimum harian di daerah terbabit adalah antara 35 hingga 37 darjah Celcius dan berlaku sekurang-kurangnya selama tiga hari berturut-turut," katanya.
Selain cuaca panas tahap satu, MetMalaysia mengklasifikasi suhu antara 37 hingga 40 darjah Celsius sebagai tahap dua dan lebih 40 darjah celsius sebagai tahap tiga.
Untuk maklumat terkini status cuaca panas harian, orang ramai boleh merujuk laman web rasmi MetMalaysia di pautan https://www.met.gov.my/iklim/status-cuaca-panas.
Langkawi antara 4 daerah cuaca panas tahap satu (bharian.com.my)

Pages: [1]
View full version: Langkawi antara 4 daerah cuaca panas tahap satu


ADVERTISEMENT