sfhzuraz Publish time 7-2-2024 01:58 AM

Jas Kedah kesan longgokan sisa insulator, disyaki diproses kilang haram

Jas Kedah kesan longgokan sisa insulator, disyaki diproses kilang haram


BERNAMA


https://assets.hmetro.com.my/images/articles/photo_2024-02-07_00-24-05_1707236776.jpg
TANGKAP layar rakaman video yang dikongsi Adam Loh mengenai longgokan sisa insulator di laman Facebook pada 2 Februari lalu. FOTO Facebook Adam Loh


Alor Setar: Jabatan Alam Sekitar (Jas) Kedah mengesan longgokan insulator atau penebat di kawasan seluas kira-kira 7,200 kaki persegi di sebuah kilang dipercayai beroperasi secara haram di Kawasan Perindustrian Bakar Arang, Sungai Petani hari ini.
Pengarah Jas Sharifah Zakiah Syed Sahab berkata, sebaik menerima maklumat mengenai kewujudan longgokan itu, beliau telah mengarahkan siasatan dijalankan dan didapati kawasan bangunan yang menempatkan sisa tersebut telah ditinggalkan serta tidak lagi beroperasi.
"Longgokan tersebut adalah longgokan penebat yang telah dipisahkan daripada wayar. Bahan yang tertinggal ini adalah buangan sisa pepejal dan JAS akan maklumkan kepada pihak berkuasa tempatan serta Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) untuk tindakan selanjutnya. Kilang disyaki kilang haram dan tiada sebarang tanda nama kilang dijumpai," menurutnya dalam kenyataan hari ini.
Beliau berkata, wayar sekerap yang masih belum diproses dikategori sebagai buangan terjadual namun jika telah dipisahkan lapisan luar wayar, ia dikategorikan sebagai sisa pepejal.
Terdahulu, Ahli Dewan Undangan Negeri Bakar Arang Adam Loh Wei Chai berkongsi mengenai longgokan sisa itu di laman Facebook pada 2 Februari lepas.
"Terjumpa sisa yang dipercayai adalah sisa kitar semula di sebuah kilang yang tidak disewa di kawasan perindustrian Bakar Arang. Kami telah melakukan tinjauan menggunakan dron menunjukkan bahawa sisa tersebut meliputi kawasan yang luas dan ketinggiannya mungkin mencapai sehingga tiga tingkat.
"Dalam musim kemarau ini, keadaan tersebut boleh membawa risiko kebakaran yang serius. Aduan mengenai hal ini telah disalurkan kepada pihak agensi kerajaan untuk tindakan lanjut," tulisnya dalam hantaran itu yang turut disertakan video longgokan sisa tersebut.


Disiarkan pada: Februari 7, 2024 @ 12:26am


sumber
Pages: [1]
View full version: Jas Kedah kesan longgokan sisa insulator, disyaki diproses kilang haram


ADVERTISEMENT