Raline Publish time 27-12-2023 10:23 PM

VOL I : Masalah tidak subur. Kenapa wanita tidak boleh hamil?

VOL I : Masalah tidak subur. Kenapa wanita tidak boleh hamil?

https://utusantv.com/wp-content/uploads/2023/08/pexels-rdne-stock-project-6149706-630x420.jpg

Terdapat banyak sebab yang menjadi punca kepada ketidaksuburan yang dihadapi oleh lelaki dan wanita atau kedua-duanya sekali.

Wanita banyak menderita ketika mengetahui bahawa mereka tidak subur dan berasakan bahawa mereka tidak dapat memenuhi peranan mereka sebagai seorang ibu.

Tidak adil bagi masyarakat menyalahkan golongan wanita dalam perkara ini. Ada yangmengatakan bahawa semua itu disebabkan oleh wanita yang tidak boleh melahirkan anak dan mempunyai masalah dengan tubuh badan mereka.

Perasaan bersalah dan tekanan yang disebabkan oleh stigma sosial ini menyulitkan wanita kerana mereka sukar menerima keadaan diri seperti yang didakwa.

Malah mereka juga akan berasa malu untuk mencari rawatan bagi penyakit ini. Namun, masih ada harapan bagi pasangan ini kerana terdapat ubat yang telah dihasilkan atau cara untuk membantu mengatasi masalah tersebut.

Bilakah Seorang Wanita Tidak Boleh Hamil

Pasangan dikatakan tidak subur jika mereka tidak boleh hamil setelah setahun mencuba. Di dalam satu pertiga kes seperti ini, masalah ini mungkin disebabkan oleh tubuh wanita. Terdapat banyak penyebab lain untuk wanita mendapat masalah ketidaksuburan misalnya masalah fizikal, hormon atau faktor gaya hidup.

Salah satu masalah yang paling umum ialah wanita tidak mampu untuk menghasilkan telur. Ini disebabkan oleh beberapa keadaan berbeza yang mengganggu proses persenyawaan seperti ketidakseimbangan hormon wanita seks (polycystic ovarysyndrome –PCOS).

Mengenai masalah hormon tidak seimbang, ovari wanita atau dalam erti lain, kelenjar adrenalnya menghasilkan lebih androgen (sejenis hormon) daripada normal.

Berpandukan kepada tahap tinggi androgen, telur wanita tidak dapat berkembang dan akan dikeluarkan pada masa persenyawaan.

Pada keadaan lain yang mempengaruhi persenyawaan adalah apabila ovari berhenti berfungsi sebelum usia 40. Keadaan ini juga dikenali sebagai menopaus awal atau primary ovarian insufficiency.

Doktor masih belum mengetahui punca yang menyebabkan ovari gagal berfungsi sebelum waktunya, tetapi mereka percaya bahawa ia mempunyai banyak folikel yang dilakukandi ovari yang habis atau tidak berfungsi dengan betul.

Kerana proses hormon ini sangat penting untuk proses persenyawaan, gangguan atau ketidakseimbangan dalam sistem akan menimbulkan masalah terhadap kesuburan wanita. Misalnya, hipotalamus (di bahagian otak) adalah salah satu titik kawalan utama dalam sistem hormon wanita.

Namun, jika kerosakan berlaku pada bahagian tersebut, maka ia tidak dapat menetapkan hormon dan akan mempengaruhi seluruh sistem pembiakan. Kadang-kadang ketidaksuburan disebabkan oleh masalah fizikal mekanisme sistem pembiakan.

Satu contoh umum adalah ketika saluran tiub falopio rosak atau disekat, selepas jangkitan pelvis, endometriosis, operasi pelvis atau kehamilan yang luar biasa yang terjadi pada luar rahim.

Saluran tiub menyambung kilang telur ke rahim dan jika terdapat masalah di saluran tiub ini, ia akan menghalang sperma untuk bertemu sel telur. Bahkan jika telur boleh disenyawakan, ia tidak mungkin dapat bergerak melalui saluran tiub dan ditanam ke dalam Rahim. Antara masalah fizikal lain termasuklah kecacatan dari fibroid, ketumbuhan polip di dalam Rahim, ketumbuhan, perlekatan pelvis atau serviks tidak normal atau perembesan lender serviks.

SUMBER:https://utusantv.com/2023/08/26/vol-i-masalah-tidak-subur-kenapa-wanita-tidak-boleh-hamil/

Pages: [1]
View full version: VOL I : Masalah tidak subur. Kenapa wanita tidak boleh hamil?


ADVERTISEMENT