mattzzx Publish time 6-12-2023 04:46 PM

Tiga Geng Tarik Minyak aktif ‘kutip’ diesel dicekup

https://www.kosmo.com.my/wp-content/uploads/2023/12/WhatsApp-Image-2023-12-06-at-12.00.25-PM.jpeg
Salah sebuah trak pikap yang disita kerana disyaki 'mengutip' diesel berulang kali di beberapa stesen minyak berhampiran sempadan Malaysia-Thailand di Kedah, kelmarin.

ALOR SETAR – Tiga pemandu trak pikap dengan nombor pendaftaran Thailand dipercayai Geng Tarik Minyak ditahan kerana disyaki ‘mengutip’ diesel di beberapa stesen minyak berhampiran sempadan Malaysia-Thailand di negeri ini pada kelmarin.

Pengarah Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) negeri, Affendi Rajini Kanth berkata, kegiatan tiga lelaki iaitu dua warga Thailand dan seorang tempatan itu dikesan penguat kuasa dalam Ops Tiris yang dijalankan pada awal pagi hingga lewat petang kelmarin.

“Hasil risikan dan penyamaran di beberapa stesen minyak mendapati kenderaan asing tersebut mengisi diesel secara berulang sedangkan peraturan KPDN mengehadkan pembelian bahan api itu sebanyak 20 liter sahaja sehari,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kata beliau, kumpulan itu dikesan aktif di kawasan berhampiran sempadan negara dengan bahan api tersebut diisi terus ke tangki asal dengan had pembelian 20 liter di setiap stesen minyak berbeza.

“Hasil pemeriksaan ke atas dokumen perjalanan mendapati mereka kerap memasuki negara ini bagi mengisi bahan api tersebut,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE
https://www.kosmo.com.my/2023/12/06/tiga-geng-tarik-minyak-aktif-kutip-diesel-dicekup/
Pages: [1]
View full version: Tiga Geng Tarik Minyak aktif ‘kutip’ diesel dicekup


ADVERTISEMENT