sfhzuraz Publish time 4-12-2023 01:54 PM

Maqis rampas kayu Pencil Cedar Baulks, temui serangga perosak

Maqis rampas kayu Pencil Cedar Baulks, temui serangga perosak

oleh SYAJARATULHUDA MOHD ROSLI
04 Disember 2023 01:17pm


https://www.sinarharian.com.my/uploads/images/2023/12/04/2447968.jpg
Salah seorang pegawai Maqis menunjukkan serangga perosak yang ditemui pada dagangan kayu.


BUTTERWORTH - Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) Pulau Pinang telah merampas 33.9 tan metrik dagangan kayu jenis Pencil Cedar Baulks (palaquium warburgianum pencil) di Pelabuhan Pangkalan Kontena Butterworth (NBCT) di sini pada Ahad.
Pengarah Maqis Pulau Pinang, Muhammad Ikram Abd Talib berkata, dagangan kayu berharga RM186,000 itu dibawa dari Papua New Guinea ke negara ini.


Menurutnya, ketika pemeriksaan dijalankan, pegawai Maqis telah menemui serangga perosak pada dagangan kayu berkenaan di dalam sebuah kontena."Dagangan itu dirampas untuk tindakan lanjut selepas pemeriksaan rutin yang dilakukan oleh pegawai kita. Kita juga menemui serangga perosak pada dagangan kayu berkenaan.

"Prosedur pintasan dan persampelan telah dijalankan terhadap konsainan itu dan sampel telah dihantar ke Makmal Biosekuriti Tumbuhan Jabatan Pertanian," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

https://www.sinarharian.com.my/uploads/images/2023/12/04/2447967.jpg
Maqis Pulau Pinang merampas 33.9 tan metrik dagangan kayu jenis Pencil Cedar Baulks di NBCT pada Ahad.Tambah beliau, keputusan Analisa Penyaringan Perosak mendapati spesies yang ditemui adalah jenis Long-horned beetle (chloridolum dorycum) iaitu spesies serangga perosak yang berisiko tinggi terhadap komoditi pertanian negara.
"Perbuatan mengimport apa-apa jenis keluaran pertanian, tumbuhan, binatang, karkas, ikan, tanih dan mikroorganisma yang mempunyai perosak adalah suatu kesalahan mengikut Seksyen 14 Akta Perkhidmatan Dan Pemeriksaan Malaysia 2011."Jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya sekali," katanya.
Jelas beliau, Maqis sentiasa komited menjalankan penguatkuasaan di semua pintu masuk negara bagi menyekat kehadiran perosak yang boleh merebak serta menyebabkan penularan berbahaya terhadap industri pertanian negara bagi memastikan keselamatan makanan terjamin dan selamat di negara ini.
sumber

Pages: [1]
View full version: Maqis rampas kayu Pencil Cedar Baulks, temui serangga perosak


ADVERTISEMENT