Raline Publish time 11-11-2023 10:35 AM

Tujuh juta bakal derita diabetes pada 2025

Tujuh juta bakal derita diabetes pada 2025

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/1110rsmanis_1699660826.jpg
TABIAT pemakanan yang buruk, gaya hidup tidak aktif dan obesiti adalah penyebab utama diabetes.


Kuala Lumpur: Kelaziman penyakit diabetes dalam kalangan rakyat Malaysia dilihat semakin meningkat, dengan anggaran tujuh juta rakyat orang dewasa akan menghidap penyakit diabetes menjelang 2025, kata Pakar Perunding Endokrinologi dari Pusat Perubatan Sunway Dr Teoh Wei Leng.

Beliau berkata, jenis yang paling biasa dihidapi bagi penyakit ini ialah Diabetes jenis 2, yang sejak akhir-akhir ini turut menjejaskan ramai golongan muda.

"Salah satu perkara yang paling membimbangkan ialah usia pesakit yang didiagnosis dengan diabetes kini semakin muda.

"Baru-baru ini saya mendiagnos seorang remaja berumur 17 tahun yang mempunyai sejarah obesiti sejak kanak-kanak serta sejarah keluarga dengan diabetes.

"Malah pakar endokrinologi pediatrik kami juga menerima lebih ramai pesakit kanak-kanak Jenis 2 itu dan ia tidak pernah berlaku sebelum ini," katanya.

Beliau berkata, diabetes ialah satu penyakit yang kronik apabila pankreas seseorang individu itu tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau apabila pankreas tidak dapat menggunakan insulin yang dihasilkan dengan berkesan.

"Insulin ialah hormon yang membantu glukosa masuk ke dalam sel kita bagi digunakan untuk tenaga dan apabila ini gagal, ia boleh menyebabkan paras glukosa meningkat dalam badan kita dan dalam jangka masa yang lama boleh meningkatkan risiko kerosakan organ pada mata, buah pinggang, saraf, saluran darah atau jantung," katanya.

Beliau menegaskan tabiat pemakanan yang buruk, gaya hidup tidak aktif, dan obesiti adalah penyebab utama diabetes, dan disebabkan itu didikan amalan memilih makanan yang sihat sejak kecil adalah perlu agar dapat membentuk tabiat pemakanan yang baik sepanjang hayat sekali gus mengurangkan peningkatan obesiti.

"Kerap membuang air kecil, dahaga yang berlebihan, penurunan berat badan secara tiba-tiba, dan kelesuan adalah tanda-tanda yang sering berlaku. Jika anda mengalami gejala ini, jangan abaikannya, periksa paras gula dalam darah anda dengan segera. Hari ini paras gula dalam darah boleh diperiksa secara percuma atau dengan sedikit bayaran di farmasi atau klinik," katanya.

Beliau berkata, salah satu cabaran dalam menguruskan diabetes ialah penyebaran mitos dan tanggapan yang salah dan Dr Teoh dengan pantas menepis tanggapan salah ini, terutamanya yang berkaitan dengan ubat.

"Tanggapan salah yang biasa kita dengar ialah ubat diabetes boleh memudaratkan buah pinggang. Walhal hakikatnya diabetes yang tidak terkawal itulah yang membawa kepada kerosakan buah pinggang, bukannya ubat preskripsi. Kerana itulah penting untuk pesakit mematuhi jadual janji temu dengan doktor diabetes mereka," katanya.

"Diet seimbang yang merangkumi bijirin penuh, protein tanpa lemak, buah-buahan, dan sayur-sayuran adalah penting. Gabungkan pemakanan sihat ini dengan senaman yang kerap - walaupun dengan berjalan pantas setiap hari, ini boleh membawa kepada perubahan besar," tambahnya.

Berhubung pilihan rawatan Dr Teoh berkata, terdapat kemajuan yang memberangsangkan dalam rawatan dan pengurusan diabetes ketika ini, daripada ubat-ubatan berinovasi hinggalah kepada sistem pemantauan glukosa yang berterusan, serta pelbagai peralatan yang boleh digunakan bagi merawatnya.

"Bagaimanapun penjagaan peribadi yang sesuai dengan keperluan atau gaya hidup pesakit, serta pengetahuan pesakit terhadap diabetes merupakan perkara asas yang perlu ada bagi mendapatkan rawatan yang berkesan," katanya.

Dr Teoh berkata, dengan ilmu pengetahuan dan sokongan yang betul, individu yang menghidap diabetes boleh menjalani kehidupan yang normal, dan menurutnya ia boleh dilakukan menerusi pendekatan holistik yang merangkumi pemahaman mengenai keadaan penyakit itu dan membuat pilihan bermaklumat.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/utama/2023/11/1029285/tujuh-juta-bakal-derita-diabetes-pada-2025

ipes2 Publish time 17-12-2023 01:47 AM

ramai sgt sgt tuh

ropiahdiva80 Publish time 1-2-2024 12:07 PM

but msian still x sedar n amik iktibar wlpun mcm2 penyakit ada

ipes2 Publish time 10-2-2024 12:14 PM

ropiahdiva80 replied at 1-2-2024 12:07 PM
but msian still x sedar n amik iktibar wlpun mcm2 penyakit ada

makanan2 kita sedap sgt
availability nya pon sgt tinggi
sy bercuti ni sebok dgn makan je
ni nak kuar cari mie soup dan cendol ni

ropiahdiva80 Publish time 21-2-2024 08:21 AM

ipes2 replied at 10-2-2024 12:14 PM
makanan2 kita sedap sgt
availability nya pon sgt tinggi
sy bercuti ni sebok dgn makan je


me di fasa menjage makan pon still terliur bila tgk mknan. negara kite ni mmg meriah dgn mknan sedap

vanilacup Publish time 21-2-2024 09:15 AM

When Malaysians can"t connect the dots dari kesan terhadap keputusan dan pilihan mereka satu ketika dahulu.

ipes2 Publish time 18-3-2024 01:28 AM

ropiahdiva80 replied at 21-2-2024 08:21 AM
me di fasa menjage makan pon still terliur bila tgk mknan. negara kite ni mmg meriah dgn mknan sed ...

sy pon sama
cuma sy ada weighing scale
so setiap hari sy akan timbang berat sy
alhamdulillah sy ada accurate readings dari tahun 2006
dan berat saya bermain2 between 64kg to 69kg, mainly 65-67kg alhamdulillah

arnauld Publish time 8-6-2024 10:36 AM

Pantang jer gula & susu pekat inshaAllah ok
Pages: [1]
View full version: Tujuh juta bakal derita diabetes pada 2025


ADVERTISEMENT