Raline Publish time 8-8-2023 08:19 AM

Integrasi mesra alam

Integrasi mesra alamhttps://assets.hmetro.com.my/images/articles/hm0608cim_1691362875.jpg
PENGERUSI CIMB Group, Datuk Mohd Nasir Ahmad (empat dari kiri), Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, CIMB Group, Datuk Abdul Rahman Ahmad (lima dari kiri) dan Effendy (tiga dari kiri) bersama pengurusan kanan CIMB pada majlis pembukaan cawangan terbaharu CIMB.Kuala Lumpur: CIMB Bank Berhad dan CIMB Islamic Bank Berhad memperkenalkan cawangan pertama dengan ciri-ciri kelestarian bersepadu di IOI City Towers@ioi Resort City, Putrajaya, sebuah bangunan hijau yang disahkan oleh Indeks Bangunan Hijau (GBI).

Cawangan ini adalah yang pertama dari CIMB mengintegrasikan unsur mesra alam serta pendekatan sosial yang inklusif merentasi reka bentuk dan operasinya, serta membolehkan Bank mengurangkan impak alam sekitar dan memupuk persekitaran perbankan lebih inklusif.

Ketua Pegawai Eksekutif, Perbankan Pengguna dan Digital Kumpulan, CIMB Group, Effendy Shahul Hamid berkata, perbankan bukan saja tertumpu kepada sesuatu produk atau perkhidmatan, tetapi juga tentang memastikan keprihatinan dalam menjangka keperluan pelanggan.

"Kami berbangga untuk memperkenalkan cawangan pertama seumpamanya di Malaysia yang menunjukkan komitmen CIMB terhadap pendekatan sosial yang inklusif dan pengurangan impak terhadap alam sekitar.

"Di CIMB, kami percaya sepenuhnya dalam memastikan bahawa semua anggota masyarakat, termasuk mereka yang mempunyai keperluan khas, dapat mengakses perkhidmatan kewangan dengan mudah.

"Melalui usaha berterusan kami dalam pendigitalan dan penambahbaikan kepada rangkaian cawangan CIMB untuk meningkatkan aksesibiliti, kami berhasrat untuk memastikan semua pelanggan berasa selesa dan dihargai semasa menjalankan aktiviti perbankan dengan CIMB," katanya dalam kenyataan.

Menurutnya, sejajar dengan agenda kewangan lestari berkenaan, CIMB akan mengambil pendekatan yang mengutamakan prinsip ESG dalam mempromosikan rangkaian penyelesaian ditawarkan.

"Tawaran yang disediakan oleh CIMB termasuk pembiayaan rumah hijau, pembiayaan kenderaan elektrik (EV), pembiayaan panel solar, produk pengurusan kekayaan berasaskan ESG, pembiayaan bagi golongan B40, dan juga deposit berfokuskan alam sekitar," katanya.

Katanya, dalam menyokong komitmen CIMB berkenaan alam sekitar, cawangan itu turut mempunyai ciri yang boleh membantu mengurangkan penggunaan tenaga dan pelepasan gas rumah hijau (GHG).

"Ciri-ciri ini termasuk penggunaan sistem penyejukan dan pencahayaan yang efisien, bahan binaan mampan dengan kandungan kitar semula yang diperakui serta perabot pejabat lama yang digunakan semula," katanya.

Effendy berkata, penyepaduan ciri kemampanan di rangkaian cawangan CIMB akan menjadi tunjang utama pendekatan CIMB pada masa akan datang, selaras dengan komitmen CIMB untuk menerajui inisiatif operasi neutral karbon menjelang 2030.

"Kami akan berusaha untuk memastikan cawangan-cawangan baharu direka bentuk untuk mengurangkan pelepasan serta impak kepada alam sekitar," katanya.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/bisnes/2023/08/996385/integrasi-mesra-alam

Pages: [1]
View full version: Integrasi mesra alam


ADVERTISEMENT