Raline Publish time 3-8-2023 05:05 PM

Mara peruntuk RM400 juta untuk pembiayaan perniagaan

Mara peruntuk RM400 juta untuk pembiayaan perniagaan

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/0803rsniaga_1691052979.jpg
FOTO HIASAN


Labuan: Majlis Amanah Rakyat (Mara) memperuntukkan RM400 juta untuk pelbagai kemudahan pembiayaan perniagaan bagi menyokong usahawan Bumiputera di seluruh negara tahun ini.

Timbalan Ketua Pengarah (Keusahawanan) Mara, Datuk Zulfikri Osman berkata setakat Julai lalu, lebih 50 peratus daripada jumlah peruntukan itu sudah diagih-agihkan.

"Sekiranya ada keperluan untuk menambah peruntukan itu, kita akan mengemukakan permohonan kepada kerajaan bagi memenuhi keperluan usahawan-usahawan Bumiputera," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Pemantapan Keusahawanan Bumiputera Mara hari ini.

Zulfikri turut menyatakan prestasi pembayaran balik pinjaman oleh peminjam masih dianggap memuaskan dan Mara, sebagai badan kerajaan, amat fleksibel dalam menawarkan skim pembayaran balik pinjaman, termasuk penstrukturan semula tempoh pembayaran, terutamanya bagi mereka yang mengalami masalah pendapatan.

Beliau juga berkata Mara telah memperkenalkan geran pendigitalan untuk membantu usahawan Bumiputera dalam mentransformasikan aktiviti perniagaan mereka, dengan jumlah maksimum RM20,000.

"Kami menyasarkan untuk menyokong usahawan Bumiputera mengguna pakai pendigitalan dalam operasi perniagaan mereka, termasuk pembungkusan dan pemasaran produk serta perkhidmatan mereka," katanya.

Terdahulu, Zulfikri menyampaikan kemudahan pembiayaan perniagaan di antara RM10,000 hingga RM400,000 kepada empat usahawan.

Selain itu, empat usahawan tersebut turut menerima kit permulaan digital untuk melancarkan aktiviti perniagaan yang berkaitan dengan digital mereka.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/bisnes/2023/08/995182/mara-peruntuk-rm400-juta-untuk-pembiayaan-perniagaan

Pages: [1]
View full version: Mara peruntuk RM400 juta untuk pembiayaan perniagaan


ADVERTISEMENT