Raline Publish time 28-7-2023 07:24 AM

Kerajaan akan benarkan pemaju perumahan pakejkan harga panel solar bumbung

Kerajaan akan benarkan pemaju perumahan pakejkan harga panel solar bumbung

https://assets.bharian.com.my/images/articles/panel_1690449302.jpgKUALA LUMPUR: Kerajaan akan memberi tumpuan membenarkan lebih banyak projek perumahan bandar bersepadu berskala besar untuk mempakejkan pemasangan panel solar atas bumbung dalam keseluruhan penetapan harga masing-masing, demikian kata Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

Beliau berkata, ia bagi menggalakkan lagi pemasangan panel solar di atas bumbung kediaman secara komersial tanpa pembiayaan kerajaan.

Lagipun, katanya, pembeli hartanah berharga sederhana dan mewah mahukan pemasangan panel dolar di kediaman mereka.

Jelasnya, pada masa ini, kerajaan bekerjasama dengan Sime Darby Property bagi tujuan itu dan diharap lebih banyak projek perumahan bersepadu berskala besar akan melaksanakannya juga.

"Apa yang kami ingin fokuskan pada bahagian awal ini adalah untuk membenarkan lebih banyak pembangunan bandar berskala besar bersepadu untuk memasukkan solar dalam keseluruhan pakej harga mereka. Ini akan membolehkan mereka melihat penyelesaian penyimpanan tenaga.

"Itulah sebahagian daripada sebab mengapa kami ingin melakukan ini adalah kerana kami juga ingin mempercepatkan teknologi dan aplikasi untuk penyimpanan bateri," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas pelancaran Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) Fasa Pertama di sini, hari ini.

Hadir sama, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC), Nik Nazmi Nik Ahmad.

Mengenai pemasangan panel solar di atas bumbung secara individu yang lebih aktif, Rafizi berkata, keadaan itu akan berlaku apabila agregator pasaran tunggal mula beroperasi.

Beliau berkata, sebaik saja ia beroperasi, maka secara semula jadi ia akan mempercepatkan lebih banyak pasaran runcit bebas.


SumbeR:https://www.bharian.com.my/bisnes/hartanah/2023/07/1132160/kerajaan-akan-benarkan-pemaju-perumahan-pakejkan-harga-panel-solar

anglingdharma Publish time 31-7-2023 07:55 PM

ini adalah satu berita baik, suatu terobosan energyhemat cerdas dalam pakej perumahan

CiliPadiSedap Publish time 31-7-2023 08:39 PM

:lol: for me, tak pakai solar, ada nampak orang mengeluh sebab cuaca mendung. jadi lain tempat lain ye kesan cahaya matahari pada solar panel.kalau bil elektrik bawah rm 2 ribu bagi kaka baik bayar tnb, kalau lebih boleh cuba solar

solar biasa ada battery untuk simpan elektrik guna waktu malam, jadi semua tu perlu regular maintanance and kos andai bateri or inverter rosak.

kedua kenapa nak galakkan rakyat berhutang untuk solar? instead isu solar baik bantu rakyat isu developer gulung tikar lepas tu rakyat kena bayar loan monthly walau rumah xsiap.

baik regulate siap rumah baru jual. kalau tak kasihan nasib orang buat loan .
Pages: [1]
View full version: Kerajaan akan benarkan pemaju perumahan pakejkan harga panel solar bumbung


ADVERTISEMENT