Raline Publish time 24-7-2023 10:21 PM

Dian Sastrowardoyo dedah pernah anggap Islam agama kejam

'Islam penuh dengan cinta' - Dian Sastrowardoyo dedah pernah anggap Islam agama kejam

https://img.astroawani.com/2022-04/71650942941_diansastrowardoyo.jpg
Dian berkongsi cerita mengenai perjalanannya mengenal banyak agama sehingga akhirnya memilih Islam sebagai pegangan hidup. -Gempak

PESOHOR seni Indonesia, Dian Sastrowardoyo diketahui dalam kalangan masyarakat dan peminatnya sebagai seorang aktres mualaf.
Dian yang dulunya menganut agama Katolik memeluk Islam sekitar 20 tahun lalu.

Selepas lebih sedekad memeluk Islam, Dian berkongsi cerita mengenai perjalanannya mengenal banyak agama sehingga akhirnya memilih Islam sebagai pegangan hidup.

Menerusi artikel yang disiarkan Viva.co.id, Dian dipetik dari salah satu siaran di saluran YouTube mengaku beliau memeluk Islam selepas mengenal hampir semua agama.

“Saya tumbuh dalam keluarga Katolik. Ibu saya Katolik. Tapi saya punya keinginan yang kuat untuk mengenal pelbagai jenis agama.
“Jadi saya ambil tahu dan belajar mengenai agama Buddha dan Hindu sehingga yang terakhir saya bertemu guru untuk mendalami Islam,” akui bintang filem 'Ada Apa Dengan Cinta' itu.

Dian kemudian menambah pernah menyangka Islam sebagai sebuah agama yang kejam sehingga beliau benar-benar memahami konsep dan jatuh cinta dengan keindahannya.

“Dulu saya kira Islam agama yang kejam. Tapi selepas saya bertemu guru agama dan mengenal serta mendalami Islam, ternyata agama ini tidak kejam.

"Tapi Islam penuh dengan cinta,” akuinya.

Lantaran itu Dian pun bulat hati untuk memeluk Islam. Dian mengatakan hal pertama yang beliau pelajari adalah solat sehingga mantap mengucap dua kalimat syahadat.

“Saya mula belajar solat dan mengucap syahadah pada malam Israk Mikraj tahun 2002.

“Mulanya saya bimbang, terutama bagaimana jika ibu tahu saya peluk Islam. Ramai juga yang ingat saya peluk Islam sebab waktu itu sedang bercinta dengan kekasih seorang Muslim.

“Tapi saya lihat ke dalam hati, apa yang saya yakini dan tidak takut dengan keputusan yang telah diambil,” jelasnya lagi.
Malah kini Dian yang sudah 20 tahun memeluk Islam dilihat sangat tekun menjalani ibadah termasuk khatam Al Quran setiap kali bulan Ramadan.


Sumber:https://www.astroawani.com/berita-hiburan/islam-penuh-dengan-cinta-dian-sastrowardoyo-dedah-pernah-anggap-islam-agama-kejam-358642

Themilo Publish time 25-7-2023 07:29 AM

kekasih muslim waktu tu Malique Too Phat?

chiyoasuka Publish time 27-7-2023 04:57 AM

Themilo replied at 25-7-2023 07:29 AM
kekasih muslim waktu tu Malique Too Phat?

ada dgr jg cerita psl drg dua tu.. si mmg btl la kan
Pages: [1]
View full version: Dian Sastrowardoyo dedah pernah anggap Islam agama kejam


ADVERTISEMENT