hasacon Publish time 19-5-2023 06:28 PM

Apakah sejarah dan konsep bangunan keluli pra-kejuruteraan?

Konsep bangunan keluli pra-kejuruteraan (thi công nhà thép tiền chế dalam bahasa Vietnam) agak biasa di negara-negara Barat tetapi masih agak baru di Malay. Menelusuri perjalanan sejarah, aplikasi pertama bangunan keluli muncul pada penghujung abad ke-19, apabila pembina terkemuka di Paris, Chicago dan London mencari penyelesaian kepada masalah keretakan. pembinaan bata, batu dan terakota. Bangunan keluli juga mula dilihat sebagai alternatif yang berkesan kepada pembinaan tradisional, yang mahal dan mengganggu dari peringkat ini.

Menjelang awal abad ke-20, perkembangan pesat industri metalurgi juga menyediakan jumlah sihir yang banyak di pasaran. Konsep bangunan keluli pra-kejuruteraan juga diperkenalkan secara rasmi buat kali pertama pada tahun 1960-an apabila unit pembinaan mempunyai idea untuk menghasilkan bahagian seperti bumbung, lantai, pendakap, rangka dinding ... pertama. Kemudian pasukan pembinaan hanya perlu memasang bahagian utama ini bersama-sama untuk mencipta bingkai rumah.
https://www.prefabmuseum.uk/wp-content/uploads/2018/06/Transport-of-American-prefabs.jpgKonsep bangunan keluli pra-kejuruteraan muncul seawal abad ke-19 - ke-20.Terutamanya tahun 1960-an juga apabila program komputer pertama untuk reka bentuk bangunan keluli dibina. Terima kasih kepada itu, orang ramai boleh mereka bentuk banyak model bangunan keluli, menghasilkan komponen dengan semua ciri, bentuk dan saiz.

Jadi apakah konsep umum bangunan keluli pra-kejuruteraan? Ini adalah jenis rumah yang diperbuat daripada struktur keluli, direka dan dipasang mengikut lukisan teknikal yang ditetapkan. Secara keseluruhan, terdapat 3 peringkat utama yang perlu dilalui untuk mencipta produk yang lengkap (digabungkan dengan kedua-dua langkah pemeriksaan dan kawalan kualiti): reka bentuk, fabrikasi komponen dan pemasangan di tapak. Masa pembinaan juga dipendekkan dengan ketara apabila keseluruhan struktur keluli telah dihasilkan secara serentak sebelum ini.

Pages: [1]
View full version: Apakah sejarah dan konsep bangunan keluli pra-kejuruteraan?


ADVERTISEMENT