Sum1k Publish time 9-11-2010 08:20 AM

Jom speku... sapa Dato yg nak JAIS intai ni?

JAIS siasat satu lagi kes pasangan berprofil tinggi


KUALA LUMPUR 8 Nov. - Selepas pasangan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin dan pelakon, Zizie Izette A. Samad, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kini sekali lagi menyiasat kes pasangan berprofil tinggi yang berpoligami tanpa kebenaran.
JAIS dalam satu kenyataannya di sini hari ini memberitahu, pasangan tersebut turut melakukan kesalahan yang lebih besar apabila di percayai menggunakan khidmat sindiket jurunikah yang tidak bertauliah di daerah Gombak.
"Pasangan berkenaan berbuat demikian kerana dipercayai mahu mengambil jalan mudah untuk bernikah segera pada tarikh yang menjadi idaman ramai iaitu 10 Oktober tahun ini (101010)," jelas kenyataan itu.
Menurut JAIS lagi, kes tersebut membabitkan seorang pegawai biro aduan komuniti bagi sayap pergerakan sebuah parti politik, berusia 32 tahun dan sudah beristeri.
"Pasangannya pula ialah seorang wartawan bahagian berita sebuah stesen televisyen swasta berusia 25 tahun," jelas kenyataan tersebut.
Selain menggunakan khidmat sindiket jurunikah tidak bertauliah, pernikahan pasangan tersebut juga didapati tidak sah kerana wartawan wanita berkenaan tidak memaklum atau mendapatkan izin wali yang sah.
Selain itu katanya, sijil nikah yang dikeluarkan oleh sindiket tersebut kepada pasangan itu juga cuma merupakan sekeping kertas kajang bertulisan jawi.
"Menurut sumber JAIS, wartawan wanita berkenaan telah membuat laporan pernikahan itu di Pejabat Agama Islam Daerah Gombak Timur baru-baru ini tetapi pasangannya belum berbuat demikian.
"Pasangan tersebut dan jurunikah tidak bertauliah yang telah menikahkan mereka, boleh didakwa di mahkamah syariah mengikut Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor 2003.
"Kes tersebut dijangka mendapat perhatian umum kerana pasangan lelaki adalah pegawai dari sebuah parti politik, yang pernah terlibat dalam urusan membawa pulang semula wanita Malaysia yang dilarikan lelaki Lombok," jelas kenyataan itu.
Difahamkan, wartawan wanita tersebut adalah seorang anak yatim piatu mualaf (saudara baru) yang tidak begitu arif tentang hukum-hakam Islam, termasuk dalam soal rukun nikah dan Undang-Undang Keluarga Islam.

adyraney Publish time 9-11-2010 11:39 AM

aduh xde hint len ke...ponin nk pk ni...blank..huhu

prettymanja Publish time 9-11-2010 11:48 AM

Post Last Edit by prettymanja at 9-11-2010 11:52

Dato' kat Msia nie kan bersepah2 kekdahnyer.. harap2 bukan dato' aii....hehehe;P

ashra Publish time 9-11-2010 12:04 PM

sape wartawan tu..nurul shuhada ke

ratubliss Publish time 9-11-2010 02:13 PM

siapa wartawan nie:o
mualaf:o

nzaujah Publish time 9-11-2010 03:55 PM

aku terai speku..

Pengerusi Biro Aduan Komuniti Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Muhd Khairun Aseh

http://i.ytimg.com/vi/wIrpKEduD6k/2.jpg

nurulqistina Publish time 9-11-2010 05:04 PM

beautiful nara tader kuarkan lagik ke gossip ni???murai ke?huuuhuhuhuh

smaidin Publish time 9-11-2010 05:08 PM

Datuk Subhan KAmal ke ? :shakehead3:

AkakSpice Publish time 9-11-2010 09:17 PM

Datuk A ngan PCF kot......

Nadyne Publish time 9-11-2010 10:02 PM

PCF anak 3/4 daaahhh n bukan umo 25...uhuuuuuuuu bahagian berita ..

scorpionkiki Publish time 10-11-2010 02:08 AM

PCF anak 3/4 daaahhh n bukan umo 25...uhuuuuuuuu bahagian berita ..
Nadyne Post at 9-11-2010 22:02 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


Rasanya ni adik kepada seorang yang pernah menjadi Wakil Parlimen Kulim.... kalau tak silap Sheikh Kadir something tu.

Just my 2 cents worth

Nadyne Publish time 10-11-2010 02:30 AM

Rasanya ni adik kepada seorang yang pernah menjadi Wakil Parlimen Kulim.... kalau tak silap Sh ...
scorpionkiki Post at 10-11-2010 02:08 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


   ermm...maksud u laki tu ker?yg i tulis atas tu PCF tu bile ade forumer speku dia...Fei bukan umo 25..anak dah 3/4 gitu...

whyas Publish time 10-11-2010 03:08 AM

bwk blk budak dr lombok???
org umno?
sapa wartawan umur 25 tu??

Syd Publish time 10-11-2010 08:08 AM

Satu Malaysia tanya saya - Khairun

Oleh ZULKIFLI JALIL
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 9 Nov. - "Satu Malaysia tanya saya, tapi itu bukan saya!"

Pengerusi Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO, Datuk Muhd. Khairun Aseh hari ini tampil menjelaskan individu yang dilaporkan sedang disiasat Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melakukan poligami tanpa kebenaran, bukan dirinya.

Muhd. Khairun mengakui menerima pertanyaan dan panggilan bertalu-talu daripada rakan, saudara-mara dan kepemimpinan parti adakah beliau individu yang dimaksudkan dalam laporan berita itu.

Meskipun pada awalnya beliau tidak ambil endah perkara itu kerana memang tidak terlibat namun kerana memikirkan reputasi biro yang diketuainya mungkin terjejas, Muhd. Khairun merasakan perlu menerangkan perkara sebenar.

"Satu Malaysia tanya saya sebab dilaporkan pelaku terlibat berumur 31 tahun iaitu sama seusia saya. Panggilan juga saya terima daripada kepimpinan tertinggi parti tapi saya jelaskan itu bukan saya.

"Hasil siasatan saya mendapati perkara ini melibatkan seorang bekas pegawai Biro Aduan Komuniti bernama Mohd. Fadzil Rahman dan dia sebenarnya telah meletak jawatan daripada biro ini sejak 1 Oktober lalu.

"Malah di sini saya ingin memuji tindakan JAIS yang amat produktif dalam memerangi sindiket menyalahgunakan agama Islam termasuk berpoligami tanpa kebenaran," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Muhd. Khairun memberitahu, beliau sendiri tidak berkompromi terhadap sebarang salah laku peribadi melibatkan kakitangan Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO.

''Semalam, saya ada menelefon Mohd. Fadzil dan bertanya apa yang ada dalam fikiran kamu dan saya gelak-gelak tapi bila keluar berita dalam Utusan Malaysia hari ini, maka saya anggap ini bukan cerita main-main, ia serius dan perlu diperjelaskan kedudukan sebenar kerana melibatkan reputasi Pemuda UMNO," katanya.

Laporan akhbar hari ini menyebut selepas pasangan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin dan pelakon, Zizie Izette A. Samad, JAIS sekali lagi menyiasat kes pasangan berprofil tinggi yang berpoligami tanpa kebenaran.

JAIS dalam satu kenyataannya memberitahu, pasangan tersebut turut melakukan kesalahan yang lebih besar apabila dipercayai menggunakan khidmat sindiket jurunikah yang tidak bertauliah di daerah Gombak.

Menurut JAIS lagi, kes tersebut membabitkan seorang pegawai biro aduan komuniti bagi sayap pergerakan sebuah parti politik berusia 31 tahun dan sudah beristeri.

Pasangannya pula ialah seorang wartawan bahagian berita sebuah stesen televisyen swasta berusia 25 tahun.

Syd Publish time 10-11-2010 08:10 AM

Poligami: Fadzil mengaku disiasat JAIS

PUTRAJAYA 9 Nov. - Mohd. Fadzil Rahman, 31, hari ini mengaku dia ialah individu yang sedang disiasat oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana berpoligami tanpa kebenaran.

Lebih mesra dengan panggilan 'Mike' di kalangan rakan-rakan, Mohd. Fadzil berkata, segala perbuatan yang dilakukan adalah atas tanggungjawab sendiri dan bersifat peribadi.

Dalam hal ini, beliau menjelaskan dirinya bukan lagi Penolong Pengarah Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO setelah melepaskan jawatan pada 1 Oktober lalu.

"Saya tidak mahu perbuatan ini dikaitkan dengan Biro Aduan yang diketuai Datuk Muhd. Khairun Aseh.

"Perbuatan berpoligami tanpa kebenaran ini adalah kesilapan saya sendiri sebab saya jahil dan terpengaruh dengan kata-kata orang," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Mohd. Fadzil yang kini menjalankan perniagaan sendiri berkata, beliau bersedia memberi kerjasama kepada JAIS dalam kes tersebut.

"Saya mengaku bernikah pada 10 Oktober lalu dan sekiranya JAIS sudi bekerjasama dengan saya (menyiasat perbuatan berpoligami tanpa kebenaran), saya sedia berbuat demikian," katanya.
TAJUK-TAJUK BERITA LAIN:

Syd Publish time 10-11-2010 08:24 AM

bukan dato pung
staff dato jahhh

yayaji Publish time 10-11-2010 02:16 PM

cepat nar melatah...hmm

makketom Publish time 11-11-2010 12:02 PM

makketom kenal dengan budak biro aduan komuniti pemuda umno ni, pasangannya pun makketom kenal, hari tu ada dengar2 cerita depa berusaha p ke songkla untuk nikah sekali lagi, tapi Allah masih tak izinkan dia orang nikah disebabkan banjir yang melanda kedah dan perlis..

Nadyne Publish time 11-11-2010 12:55 PM

pasangannye keje tv swasta mane tu mekketom? uhmm...umo 25 cam baru keja jahhh

Isolde Publish time 23-11-2010 10:27 PM

gigih sungguh beliau kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn................
Pages: [1]
View full version: Jom speku... sapa Dato yg nak JAIS intai ni?


ADVERTISEMENT