Raline Publish time 22-6-2022 12:42 PM

Subsidi minyak masak tulen botol dimansuhkan

Subsidi minyak masak tulen botol dimansuhkan

https://assets.hmetro.com.my/images/articles/21622fadli1_1655808506.jpg
ALEXANDER (kanan) selepas mempengerusikan majlis libat urus di Putrajaya. FOTO Mohd Fadli Hamzah


Putrajaya: Subsidi minyak masak tulen botol dua hingga lima kilogram (kg) dimansuhkan bermula 1 Julai ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, tindakan itu diambil bagi memastikan bekalan bahan makanan dalam pasaran akan lebih stabil dalam jangka masa yang panjang dan seterusnya menstabilkan harga barangan.

Beliau berkata, bagaimanapun subsidi bagi minyak masak paket satu kilogram masih diteruskan.

"Sebenarnya, program subsidi minyak masak tulen untuk botol ini hanyalah sementara, ketika pelaksanaan pada 2021 itu kita buat dalam tempoh tiga bulan sahaja iaitu Ogos, September dan Oktober.

"Bagaimanapun, ketika itu kerajaan berpendapat kita patut lanjutkan dan disebabkan itu ia dilaksanakan sehingga kini. Kini kerajaan merasakan tibalah masa untuk dimansuhkan supaya boleh memberi fokus bagaimana untuk membantu golongan yang memerlukan.

"Kerajaan boleh memberikan bantuan yang lebih bersasar; bagaimanapun, segala bentuk bantuan ini akan diperincikan oleh Kementerian Kewangan," katanya dalam sidang media selepas menghadiri Sesi Dialog bersama pihak industri mengenai isu harga dan bekalan di kementeriannya, hari ini.

Mengulas lanjut mengenai sesi dialog itu, Alexander berkata, ia dianjurkan bagi memberi penerangan kepada pemain industri dan persatuan pengguna terhadap inflasi yang berlaku di negara ini.

Melalui sesi dialog berkenaan, terdapat pandangan dan cadangan yang diberikan antaranya untuk memperkasakan kesedaran pengguna dan mengubah cara hidup dalam menghadapi kenaikan harga.

Beliau berkata, turut diajukan adalah isu kekurangan pekerja dalam sektor perdagangan pengedaran yang semakin kritikal dan kos operasi.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/utama/2022/06/854225/subsidi-minyak-masak-tulen-botol-dimansuhkan

adila39 Publish time 22-6-2022 02:48 PM

what about subsidi minyak masak peket yg sekilo tu ? anyway lepas ni harga makanan melambung and some peniaga yang tak jujur akan guna minyak apa la pulak tu.

somehow we should understand ni global issue tapi diharapkan spokeman dalam bidang ni dapatla buat ulasan yg bijak dan tak membuta tuli. Hopefullu Kpdn tidak slow and take action to all bukan hanya some of them sahaja

panglima_asmara Publish time 2-9-2023 03:21 AM

rakyat memang masih memerlukan subsidi untuk keperluan dasar makanan termasukminyak masak
Pages: [1]
View full version: Subsidi minyak masak tulen botol dimansuhkan


ADVERTISEMENT