Raline Publish time 1-6-2022 05:56 PM

Lelaki beristeri berisiko rendah mati awal

https://www.kosmo.com.my/wp-content/uploads/2022/06/being-married.jpg
PERKAHWINAN didapati menjadi penyumbang kepada hidup yang lebih lama. – REX/Shutterstock

Lelaki beristeri berisiko rendah mati awal

TOKYO – Satu kajian mencadangkan bahawa orang yang sudah berkahwin hanya 20 peratus berkemungkinan mati awal berbanding mereka yang tidak berumah tangga, lapor portal berita MailOnline semalam.

Kajian tersebut dijalankan oleh penyelidik dari Pusat Kanser Kebangsaan Jepun dan diterbitkan dalam jurnal JAMA Network Open.

Penyelidik telah menganalisis rekod perubatan daripada setengah juga orang di Asia yang berusia dalam lingkungan 50-an selama 15 tahun.

Mereka mendapati orang yang berkahwin hanya 15 peratus terdedah kepada keseluruhan risiko kematian daripada semua punca kematian jika dibandingkan dengan orang bujang.

Orang yang berkahwin juga hanya 20 peratus berisiko untuk meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya, kecederaan dan sakit jantung.

Golongan lelaki paling banyak mendapat manfaat daripada perkahwinan apabila berlaku penurunan terbesar dalam kadar kematian.

Kajian terdahulu juga menunjukkan bahawa golongan lelaki kurang berkemungkinan mengambil risiko, terlibat dalam kemalangan atau mengambil alkohol atau dadah apabila mereka sudah berkahwin.

Kajian terbaharu kini memaklumkan bahawa ‘kesan perlindungan’ disebabkan oleh perkahwinan juga berlaku mungkin disebabkan oleh pasangan yang menggalakkan mereka mendapatkan bantuan perubatan dan mematuhi rawatan.

Kadar kewangan yang lebih baik dan gaya hidup yang lebih sihat juga berlaku setelah seseorang individu berkahwin, kata penyelidik. – Agensi

Sumber:https://www.kosmo.com.my/2022/06/01/lelaki-beristeri-berisiko-rendah-mati-awal/

Mayershing Publish time 20-7-2022 03:52 PM

Have you ever played a game that you couldn't put down? rolling ball 3d is a new take on a classic that tests your dexterous fingers' ability to elude capture.
Pages: [1]
View full version: Lelaki beristeri berisiko rendah mati awal


ADVERTISEMENT