sfhzuraz Publish time 29-5-2022 12:10 PM

Kipas sebagai makmum, pelaku jahil: Mufti Pulau Pinang

Kipas sebagai makmum, pelaku jahil: Mufti Pulau Pinang
SYAJARATULHUDA MOHD ROSLI | | 29 Mei 2022https://www.sinarharian.com.my/uploads/images/2022/05/29/1790112.jpg
Laporan Sinar Harian. Gambar kecil: Wan Salim


GEORGETOWN - Perbuatan menjadikan kipas sebagai makmum atau imam ketika menunaikan solat jelas menunjukkan pelaku jahil dalam agama selain sengaja mempersendakan Islam.


Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, perbuatan itu juga satu penghinaan terhadap agama Islam dan perlu diadili di mahkamah syariah.


Menurutnya, mempersendakan Islam jelas berdosa besar dan boleh merosakkan akidah seseorang itu.


"Rasanya isu ini tidak perlu komen banyak, sudah jelas pelakunya sama ada jahil atau tidak siuman. Jika pelaku berniat untuk mempersenda ibadat, maka dia dikira murtad dan wajib bertaubat.


"Masyarakat perlu sedar bahawa perbuatan mempersendakan atau memperolok-olokkan ibadat adalah berdosa dan boleh merosakkan akidah keimanan seorang Muslim," katanya ketika dihubungi pada Ahad.


Wan Salim berkata, pihak berkuasa perlu menyiasat sama pelaku adalah seorang yang siuman, mengalami masalah mental atau sebaliknya.


"Saya harap pihak berkuasa segera menyiasat dan bertindak selaras dengan hasil siasatan.


"Jika pelaku didapati sengaja mempersendakan agama atau ibadah, maka dia perlu diadili di mahkamah syariah dan dihukum mengikut undang-undang sedia ada," katanya.


Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad meminta orang ramai melaporkan kepada pejabat agama negeri masing-masing sekiranya terdapat perbuatan menjadikan kipas sebagai makmum atau imam apabila menunaikan solat.


Ia susulan video tular baru-baru ini khususnya di aplikasi TikTok yang memaparkan tindakan individu, rata-rata berstatus bujang berlakon menunaikan solat dengan menjadikan kipas sebagai makmum atau imam.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/204543/BERITA/Semasa/Kipas-sebagai-makmum-pelaku-jahil-Mufti-Pulau-Pinang
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

sfhzuraz Publish time 29-5-2022 12:11 PM

apa ke bengong buat kipas jd makmum.
dah mental ke apa.:curse:

Supersirap Publish time 29-5-2022 02:12 PM

Macam-macam hal mereka ni
Pages: [1]
View full version: Kipas sebagai makmum, pelaku jahil: Mufti Pulau Pinang