sfhzuraz Publish time 27-5-2022 04:18 AM

esok drebar lain..smlm ke tapah drebar lain.

sfhzuraz Publish time 27-5-2022 04:18 AM

https://i.pinimg.com/564x/b5/cf/c5/b5cfc5d87bb0e795b75374aa1750c85b.jpg

sfhzuraz Publish time 27-5-2022 06:27 AM

ok bai...:bye:

ghalibboy Publish time 27-5-2022 06:27 AM

Assalamualaikum n a very good morning
From Perlis

ghalibboy Publish time 27-5-2022 06:28 AM

sfhzuraz replied at 27-5-2022 04:18 AM


Waalaikumsalam
Aamiin

novelloverzz Publish time 27-5-2022 07:05 AM

https://i.pinimg.com/236x/28/b0/3b/28b03b77393370fa4888e508d432190a.jpg

ghalibboy Publish time 27-5-2022 07:27 AM

"Salam Jumaat semua"
antara amalan sunat yang boleh kita amalkan Hari Jumaat ialah:
1) Membaca Surah Al -kahfi
2) Memotong kuku
3) Memakai wangian
4) Mandi sunat
5) Selawat
6) Bersugi
7) Doa dan zikir
8) Pergi awal ke Masjid

ghalibboy Publish time 27-5-2022 07:28 AM

Assalamualaikum :)
Basahkanlah lidah mu dengan zikrullah. Ingatlah dengan hanya mengingati Allah, hati akan tenang
(Al-Ra'd:28)

sfhzuraz Publish time 27-5-2022 09:37 AM

ghalibboy replied at 27-5-2022 06:27 AM
Assalamualaikum n a very good morning
From Perlis

Ghalib ada kt perlis skrg ni?

sfhzuraz Publish time 27-5-2022 09:39 AM

Masih menunggu org dtg amik........

ghalibboy Publish time 27-5-2022 09:51 AM

Apa itu sistem Fertigasi?

-asalnya dari perkataan fertigation iaitu gabungan perkataan 'Fertilizer' dan 'Irrigation', yang bermaksud memberi nutrient yang diperlukan oleh tanaman ataupun baja melalui sistem pengairan terus kepada akar.

2 jenis:

a) Fertigasi terbuka
b) Fertigasi Tertutup

Fertigasi Tertutup:
- terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:
1. dibawah Struktur Pelindung Hujan
2. Struktur Pelindung Hujan berserta Rumah Kalis Serangga

kedua-dua ini sangat sesuai untuk tanaman di tanah tinggi contoh di Cameron Highland terutamanya untuk tanaman bernilai tinggi. Antaranya seperti tomato dan strawberry.

Fertigasi Terbuka:
1. Atas Tanah
2.Tergantung

untuk atas tanah sangat sesuai kawasan yang bebasbanjir, bagi yang tergantung yang kawasan rendah dan mudah banjir. kedua-duanya memberi manfaat yang sama. antara tanaman yang boleh dihasilkan seperti timun, terung, cili dan sebagainya.

Kaedah pengairan untuk fertigasi : sistem pengairan titis
Jenis baja : Baja AB
Bekas tanaan: Pasu, Polibeg atau tayar
Medium tanaman: cocopeat+sekam padi bakar

kelebihan fertigasi:
1)mengurangkan kos operasi
2)meningkatkan hasil yang lebih berkualiti
3)mejimatkan masa
4) menjimatkan penggunaan air dan baja
5) elak jangkitan bawah tanah

gambar sumber: google
share dari: Azuan Abdullah

sfhzuraz Publish time 27-5-2022 02:07 PM

Seremban 2

novelloverzz Publish time 27-5-2022 02:19 PM

Trip ke utara

siputpepel Publish time 27-5-2022 02:42 PM

sfhzuraz replied at 27-5-2022 04:16 AM
wah 3-3 nmpk sedap.

Alhamdulillah sedap kak. Kedai orang kampung
Masakannya pun sedap sedap :lol:

novelloverzz Publish time 27-5-2022 06:50 PM

sfhzuraz replied at 26-5-2022 06:05 PM
takpe nov. esok2 pun boleh.

Yg smlm pny x reply lg. Ikut fifo

novelloverzz Publish time 27-5-2022 06:51 PM

sfhzuraz replied at 26-5-2022 06:08 PM
mahal juga nov. paling kurang pun 60. itupun tak byk call atau sms.
penah kena sampai 500+ sb a ...

Ha dulu postpaid plg murah rm60 mcm tu kan. Nov dulu prepaid rm30 sebln rsnya.

novelloverzz Publish time 27-5-2022 06:52 PM

Call indon ckp dgn walaun ke

novelloverzz Publish time 27-5-2022 06:52 PM

sfhzuraz replied at 26-5-2022 06:08 PM
ya, rasa tak bebas nk bg brapa.

Max +100

novelloverzz Publish time 27-5-2022 06:53 PM

sfhzuraz replied at 26-5-2022 06:10 PM
kaka penah terbeli pamoga. rege 110 sebotol. lama dah.
skrg mgkn dah naik lg rege dia. sekali tu...

Kaka beli utk ape? Bkn utk org tua?

novelloverzz Publish time 27-5-2022 06:54 PM

sfhzuraz replied at 26-5-2022 06:12 PM
mmg. bukan terdesak sangat pun.

Hr tu bdk store M yg nk resign bgtau dia spend 8k utk raya termsk beli emas utk wife smpn 2k.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
View full version: 'Rumah Sembang Pasemboq Utara V146'

ADVERTISEMENT