MetalFire Publish time 19-9-2010 02:41 PM

macam mana nak guna PayPal?

salam geng..aku ingat nak shopping online, so bleh ajar tak cemane nak gune paypal nih? ape fungsi die eh?

tabasco Publish time 19-9-2010 04:08 PM

ko nak beli kat ebay ke?

mula2 kena register..mesti ingat username dan password tau.
aku banyak kali lupa password aku
bila dah buat ade tab my account..bawah tab my account ade add or edit bank account/credit card/postal address/email.
kalau ko nak guna akaun bank,klik add or edit bank account.
kalau ko nak guna debit card/redit card, klik add or edit credit card.
pastu akan ade confirmation utk pastikan tu akaun ko.
amik masa 2-3 hari gak la utk penambahan ni.
lepas tu baru leh shopping mcm biasa.

tabasco Publish time 19-9-2010 04:10 PM

fungsi?
sebagai extra protection aje utk ko shopping online.
paypal ni mcm orang tengah utk transaction tu.
bila ko nak bayar melalui paypal,paypal akan amik duit dari akaun/card ko.tapi jumlah itu je lah sebab kalau jual beli biasanya xde caj tersembunyi.

MetalFire Publish time 19-9-2010 07:40 PM

Reply 2# tabasco


    aku nak beli barang kat playasia.... deme punye payment method agak sukar arr...

ade member rekomen guna paypal... tu aku nak try tu... masa register tu dia suh macam link ke kredit card....

tapi aku takde kredit card camno?

tabasco Publish time 19-9-2010 07:44 PM

Replytabasco


    aku nak beli barang kat playasia.... deme punye payment method agak sukar a ...
MetalFire Post at 19-9-2010 19:40 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif


kalau ko ade debit card yang kad maybank buah ceri tu pun boleh atau guna ko punya bank account...jangan link to credit card tapi pilih yang utk bank account.

MetalFire Publish time 19-9-2010 07:56 PM

owhh... skarang aku tengah carik link yang ko kate pi bank account tu..puas aku carik tab tu takde plak

qronaldo7 Publish time 20-9-2010 01:57 PM

ko da veried akaun pay pal lom??

MetalFire Publish time 20-9-2010 05:06 PM

baru lepas verified, skang da redi digunakan..kene masukkan duit ke dalam akaun paypal ke?

mamat_prk Publish time 20-9-2010 09:13 PM

Tumpang tanyer...i guna debit card maybank (buah ceri tu ):D
Boleh link ke pay pal erk??
i nk gunakan utk eBAY....

First step mcm mana erk??
Kat ebay tu mesti kena guna paypal ke??

daos Publish time 23-9-2010 12:45 PM

yummy_yum Publish time 24-9-2010 05:32 AM

Tumpang tanyer...i guna debit card maybank (buah ceri tu )
Boleh link ke pay pal erk??
i nk guna ...
mamat_prk Post at 20-9-2010 21:13 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


Boleh.
Tapi, baik create / pakai kad lain. Kang tak pasal2 eBay potong duit dalam bank tu dengan fee yang ntah apa2.

Ataupun, lepas buat payment, delete nombor kad dalam paypal. :lol:

Alternatif, Mol Paypal

yummy_yum Publish time 24-9-2010 05:34 AM

owhh... skarang aku tengah carik link yang ko kate pi bank account tu..puas aku carik tab tu takde p ...
MetalFire Post at 19-9-2010 19:56 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


Untuk US Account ja kot yang boleh link to bank account. Kena pakai Debit Kad jugak.

tabasco Publish time 27-9-2010 12:03 AM

Post Last Edit by tabasco at 27-9-2010 00:16

baru lepas verified, skang da redi digunakan..kene masukkan duit ke dalam akaun paypal ke?
MetalFire Post at 20-9-2010 17:06 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


tak perlu masukkan duit ke dalam akaun paypal...tapi kalau nak masukkan boleh aje..
nanti kalau ko beli brg kat ebay sbg contoh,dia akan amik duit dari akaun yg ko letak tu...
dalam 2-3 hari baru payment tu clear..

tabasco Publish time 27-9-2010 12:14 AM

Tumpang tanyer...i guna debit card maybank (buah ceri tu )
Boleh link ke pay pal erk??
i nk guna ...
mamat_prk Post at 20-9-2010 21:13 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


nasib baik lah aku amik brochure kad buah ceri ni waktu kat maybank hari tu..
ade gak sediakn tips utk paypal..
ni aku tulis

Langkah 1 : masukkan maybank visa debit dalam paypal
klik profile ---> financial information ---> debit/credit card---> masukkan maklumat yg dikehendaki ATAU klik 'add a card' dan ikut arahan seterusnya

Langkah 2 : tukar maklumat kad
klik financial information ---> debit/credit card ---> action ---> edit ---> save

Langkah 3 : pengeluaran kad atau Remove
klik action ---> remove

ebay tu tak semestinya kena guna paypal,tapi in case of fraud,paypal akan bermati2an melindungi hak ko sebagai pengguna.katakanlah dalam listing tu ckp barang tu brand new,masih dlm packaging dan xde cacat cela.tapi bila ko terima barang tu hilang atau rosak teruk/tak berfungsi, ko boleh failkan SNAD(significantly not as described) berserta bukti dan ko akan dapat duit ko balik..kalau ko hantar guna western union atau wire transfer (m2u) duit ko hangus gitu aje.

tengok seller la,ada seller tak mau paypal.ada baiknya buat paypal ni.

Sook.Pei Publish time 27-9-2010 11:03 AM

Post Last Edit by Sook.Pei at 27-9-2010 11:07

ada cara lain tak???:sweat3:

tabasco Publish time 27-9-2010 11:06 AM

ada cara lain tak???
Sook.Pei Post at 27-9-2010 11:03 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


ape maksud ko cara lain ye?tak paham hehe

mamat_prk Publish time 29-9-2010 12:15 AM

Post Last Edit by mamat_prk at 29-9-2010 00:17

Reply 14# tabasco

thank..skrg accaunt paypal i dh aktive via maybank debit kad.....:D
But just for my future usage...la ni dok blajaq lg.....duit pon x der hehe

Tp kalu nk bayar barang via paypal...kita kena transfer duit dr akaun bank (debit kad)ke akaun paypal dulu kan??
Dan boleh ker kaluduit dlm paypal tu ditransfer semula ke akaun bank?? (mean reversible tranfer)???

tabasco Publish time 29-9-2010 10:38 AM

Reply 17# mamat_prk


    Tp kalu nk bayar barang via paypal...kita kena transfer duit dr akaun bank (debit kad)ke akaun paypal dulu kan??

ermmm...sepanjang aku guna paypal ni tak penah lak aku transfer acc ke paypl dulu sebab setiap kali aku buat payment melalui paypal,paypal akan amik terus dari acc aku.paypal acc aku memang kosong.

Dan boleh ker kaluduit dlm paypal tu ditransfer semula ke akaun bank?


boleh tapi kalau duit dalam acc paypal tu $2 aje,takleh transfer.$2 tu akan duduk senyap2 dalam tu aje.katakan ko ade beli sesuatu nanti harga $10,ebay akan bagi option sama ada ko nak bayar $2 dari paypal dan $8 dari bank atau $10 terus dari bank.

hope this help :)kalau ade yang tak paham lagi leh tanya.

mamat_prk Publish time 29-9-2010 02:02 PM

owhhhh gitew ker....bru den paham...:lol:
tabasco slalu syoping ker....? ni musti ade busness sendiri ni...;P

tabasco Publish time 29-9-2010 02:44 PM

owhhhh gitew ker....bru den paham...
tabasco slalu syoping ker....? ni musti ade busness sendi ...
mamat_prk Post at 29-9-2010 14:02 http://mforum5.cari.com.my/images/common/back.gif


    takdelah bisnes..suka beli barang kat ebay tu aje sebab ade barang dorang susah nak cari kat mesia :lol:
Pages: [1] 2 3
View full version: macam mana nak guna PayPal?

ADVERTISEMENT